Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mindszenten nem lesz iskolakeresztelő

Továbbra is Mindszenti Általános Iskolának nevezik a kisváros oktatási intézményét, inkább a tantermeket nevezik el a település egykori, vagy ma is élő jeles személyiségeiről. Még a nyáron került szóba az iskolakeresztelő ötlete, a volt tanítványok Mihály Sándor nevét említették, és a költségeket is állták volna. Aztán más javaslat is jött, és végül nem sikerült választani.
A tantermek kapnak majd egy-egy névtáblát. Fotó: Tésik Attila
Mindszenti Általános Iskola marad a kisváros oktatási intézménye, a képviselők úgy döntöttek, mégsem változtatják meg a nevét. A módosítás néhány hónappal ezelőtt civil kezdeményezésre került napirendre. Pálinkó János a volt tanítványok nevében azt javasolta a testületnek, hogy Mihály Sándor egykori tanítóról, jogászról nevezzék el a létesítményt. Időközben azonban egy másik helybeli lakos, Nagy Mihály is javaslatot tett az iskola nevére, mégpedig Hám János egykori igazgató, vagy Kasznár Tóth Emma tanító emlékére. Ezért végül nem döntöttek a nyáron a kérdésben, mondván: előbb alaposabban körbejárják a témát, megpályáztatják az iskola nevét.

A határidőig több javaslat is érkezett a keresztelőre. Pálinkó János persze ismételten Mihály Sándor nevét ajánlotta, ám Nagy Mihály már nem csak két egykori pedagógust, közismert mindszentit nevezett meg. Bővítette a kört, összesen nyolc javaslattal állt elő. Mielőtt a képviselők döntöttek volna a névadás ügyében, a tantestület is megtárgyalta a pályázatokat. A tanárok második nekifutásra megváltoztatták a véleményüket, s úgy határoztak: minden maradjon a régiben. Merthogy amikor még csak a Pálinkó-féle javaslat volt napirenden, a tanárok többsége támogatta a névváltoztatást.

– Miután megpályáztatták a keresztelést, már nem volt egyszerű felelősségteljes döntés hozni, hiszen sok emberről el lehetne nevezni az iskolát – állapította meg Bagitáné Szécsényi Mária igazgató. A tantestület végül úgy döntött: inkább a suli harminc tantermét nevezzék el egy-egy kiváló személyiségről. Végül ezt a változatot támogatták a képviselők is.
A tantermek elnevezése a következő tanév feladata lesz – jegyezte meg Bagitáné, aki még nem tudta megmondani, hogy a névvel, életrajzzal ellátott táblák mennyibe kerülnek. Ha az általános iskola nevét változtatják meg, akkor csak a diákigazolványok cseréje félmillió forintba került volna. Igaz, Mihály János nevének felvétele esetén a civil kezdeményezők vállalták volna a költségeket, ők állták az egykori tanító tiszteletére felállított márványtábláét is. Megtudtuk: nem feltétlenül csak elhunyt kiválóságokról nevezhetik el a termeket, hanem élőkről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoda Rózsáéknál

Nem biztos, hogy lett volna fenyőfa és ajándék idén karácsonykor Rózsáéknál, Vásárhelyen. A szegedi… Tovább olvasom