Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Mindszenten nyaral a csángó kislány

Mindszent - A Lábnyikban elő csángó magyar Bot Denissza és családja karácsonyi ajándékként, még az ünnepek előtt megkapta a magyar állampolgárságot. Az esküt a csíkszeredai magyar konzulátuson tette le.
Karácsonyi ajándékként, még az ünnepek előtt kapta meg a magyar állampolgárságot a 9 éves, csángó magyar Bot Denissza, két testvérével és szüleivel – újságolta a kislány választott keresztanyja, a mindszenti Takács Judit.

Megírtuk: Judit 2009-ben a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében utazott Csángóföldre, ekkor kérte meg a Lábnyikban élő kislány, legyen a keresztanyja. Ahhoz kérte segítségét, hogy magyarul tanulhasson, mert a helyi általános iskolában minden tantárgyat románul oktatnak, és csak heti 3 alkalommal tanulhatta anyanyelvét. A mindszenti választott keresztszülő közvetítésével került a Magyar Ház oktatási programjába. Szépen megtanulta nyelvet, oda-vissza fordítja a magyar és a román szöveget.

Takács Judit meglátogatta a családot otthonában, kiderült, rendkívül szerény körülmények között élnek egy alig 20 négyzetméteres házban. A famíliát felszerelte háztartási gépekkel, ruhákkal – szinte semmijük sem volt.

Bot Denissza választott keresztanyjával, Takács Judittal a csíkszeredai eskütétel után. A kislányt nagyon örült a magyar állampolgárságnak. Fotó: DM/DV
Bot Denissza választott keresztanyjával, Takács Judittal a csíkszeredai eskütétel után. A kislányt nagyon örült a magyar állampolgárságnak.
Fotó: DM/DV

Judit és Denissza közös története a magyar konzulátuson tett állampolgársági esküvel érkezett újabb fejezetéhez, Csíkszeredára Bogdán Tibor, a Máltai Szeretetszolgálat csángókoordinátora szállította a családot, ő maga is csángóföldi.

– A család még júliusban kérelmezte a magyar állampolgárságot, és szép ajándék volt, hogy még az ünnepek előtt a csíkszeredai konzulátuson megkapták az okmányokat. Mintegy százan tettek esküt – mesélte Judit. – Régen várták már ezt a pillanatot, jó volt látni, ahogy meghatottan, könnyes szemmel koccintottak a pezsgővel. Keresztneveiket is rögtön magyarosították: Denissa Camelia Denissza Kamilla, az édesapa pedig, aki azt tervezi, Magyarországon vállal munkát, Valentinból Bálint lett.

Denissza még nem járt Magyarországon, ezért Takács Judit azt tervezi, nyáron egy hónapra vendégül látja, Mindszenten és környékén nyaralhat. A csángó magyar kislány elárulta: nagy álma válna valóra, ha találkozhatna egy híres balettművésszel, őt is vonzza ez a szép pálya.

Olvasóink írták

  • 2. laura1980 2011. december 30. 16:37
    „Gratulálok a családnak és a keresztanyának is! Bízom benne, sokra viszi még ez a kislány az életben.”
  • 1. kovácstibor 2011. december 30. 12:49
    „A kislány aranyos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonakeresztelő Szarajevóban

December elején a szarajevói magyar békefenntartók táborában megkeresztelte két tiszttársát a vásárhelyi Alácsi Ervin János százados, tábori lelkész. Tovább olvasom