Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mindszenten vége a művészeti oktatásnak

Mindszent - Mindszenten tizenkét év után megszűnt az alapfokú művészeti oktatás, a 2007/2008-as tanévet már nem kezdte meg a Krupiczer Ferenc vezette vásárhelyi központú Művészetoktató és Szolgáltató Kht. A kialakult helyzet miatt a felek – a kht. és a város képviselő-testülete – egymást hibáztatják.
Mindszenten megszűnt a tizenkét éves múltra visszatekintő, szervezett keretek között működő művészeti oktatás. Az 1995/96-os tanévtől indította az alapfokú zeneiskola a képzést, ezt az 1995. július 3-án az önkormányzat és Krupiczer Ferenc, majd a 2004. január 14-én a város és a Művészetoktató és Szolgáltató Kht. – a zeneiskola jogutódja – között létrejött közoktatási szerződés rögzítette. Az idei tanévet nem kezdték meg. Erről az önkormányzat közleménye szerint előzetesen senkit sem tájékoztatott Krupiczer, a képviselő-testületi ülésen viszont bejelentette, az iskola átteszi a székhelyét Sándorfalvára. Ennek ellenére még a napokban is mutatkozott halvány remény a folytatásra. A kialakult helyzetért a felek egymást okolják.

Testületi határozatok

A mindszenti képviselő-testület az alapfokú művészeti iskola ügyében a következő döntéseket hozta: nem csatlakozik a sándorfalvi önkormányzati fenntartású új intézményhez, idén a művészetoktatást a helyi nebulóknak kiscsoportos foglalkozások, szakkörök (néptánc, néprajz) keretében az általános iskolában oldja meg – a zenét tanulók többségének Vásárhelyre kell járnia –, illetve felveszi a kapcsolatot a környékbeli akkreditált művészetoktató intézményekkel, hogy jövőre ismét legyen képzés a településen.

– Krupiczer Ferenc, a kht. ügyvezető igazgatója óriási hibát vétett: elmulasztotta március 31-éig akkreditálni az intézményt – mondta Hevesi Tamás jegyző –, így a megváltozott rendelkezések szerint az állami normatívából csak a költségvetés ötven százalékára tarthat igényt. Korábban ez száz százalékot tett ki. A közoktatási megállapodás szerint az önkormányzattól nem kérnek anyagi támogatást, a teljes összeget állami normatívából és tanulói hozzájárulásból fedezik. Ezzel szemben most, először 1 millió 100 ezer, majd pár nap múlva közel 3 millió forintot kellett volna fizetnie Mindszentnek a tanulók után, hogy továbbra is legyen alapfokú művészetoktatás a településen. A két összeg „között" tárgyaltunk Sándorfalvával az együttműködésről – az ottani intézménynek fizettünk volna a kht. közvetítésével –, de az állandóan változó költségvetési hozzájárulás mellett ezt nem vállalhattuk, nem valósulhatott meg.

Krupiczer elismerte, nem akkreditáltatta az iskolát, ami szerinte kulcskérdés, de a képzés szempontjából nem perdöntő. „Visszautasítom, hogy a MOSZ Kht. miatt szűnt meg az oktatás Mindszenten" – mondta felháborodva az ügyvezető, majd indokolt:

– A legnagyobb gond az volt, hogy augusztusban a duplájára, 40 ezer forintra emelték – a többieké maradt – a művelődési házban a havi bérleti díjunkat. Közöltem Fuchszné Benák Katalin igazgatóval, hogy ezt már nem tudjuk kigazdálkodni. A közoktatási megállapodás értelmében egy petákot sem kellene fizetnünk – a legtöbb telephelyen ez így van –, ezenkívül több eseményen, ünnepségen díjmentesen vettünk részt, vagy saját költségen szerveztünk fesztiválokat Mindszentnek. Ezért méltatlannak tartottam az eljárást, de még mindig kínálkozott lehetőség a folytatásra. Sándorfalván új intézmény alakult, és azok – tudomásom szerint – december 31-éig akkreditálhatnak, annak a telephelyeként folytathattuk volna a munkát Mindszenten. A MOSZ Kht.-nak egyébként semmi köze a sándorfalvi intézményhez, nem a mi iskolánk, a tanáraink alkalmazottként dolgoztak volna. De a képviselők ezt a megoldást sem akarták komolyan.

Hevesi István képviselő még hozzátette: szerinte Krupiczer szembe akarja állítani a szülőket és a képviselő-testületet, majdnem minden évben eljátszotta, hogy esetleg nem lesz képzés. Szórólapján vádaskodott, rágalmazott, utóbbi miatt jogi útra terelik az ügyet. A lényeg, hogy az idei, már február 15-én elfogadott – elég szoros – költségvetés miatt a közel 3 millió forint kifizetésére, a telephely, az iskola fenntartására nem nyílt lehetőség, ezért megszűnt az alapfokú művészeti oktatás Mindszenten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen már a halottak napjára készülnek

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi temetők takarítását nem hagyták a halottak napja előtti utolsó… Tovább olvasom