Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Mindszenti beteg-per: további vizsgálatok kellettek volna

Mindszent - További vizsgálatokat kellett volna elvégeznie a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosának, mielőtt egy mindszenti férfi beteget 2007 tavaszán tovább küldött volna a szentesi kórházba - áll abban a szakértői véleményben, melyet a doktornő ellen folyó per pénteki tárgyalási napján ismertettek a Szegedi Városi Bíróságon.
Az orvost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség.

A Bajnóczky István jegyezte szakértői vélemény szerint 2007. április 6-án az előbb a szentesi kórházban jelentkező beteg vérgáz-eredményei olyan rosszak voltak, hogy azonnali oxigénterápiára vagy mesterséges lélegeztetésre szorult volna. A Szentesről saját felelősségére távozó, majd rosszulléte után még aznap a hódmezővásárhelyi kórházba szállított férfi állapota nagy valószínűsséggel rosszabbodott, így az őt ügyeletes orvosként fogadó és a korábbi leleteket átnéző vádlottnak újabb vérgáz- és EKG-vizsgálatot kellett volna végeznie. Az orvos csak e vizsgálatok eredményeinek ismeretében dönthette volna el, hogy a férfi sürgősségi ellátásra szorul vagy szállítható állapotban van-e. A szakértő szerint a vádlott nem járt el a szakmai szabályoknak megfelelően.

Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott és a beteg életét vesztette.

A vádlott védője, Kriveczky György formai és szakmai okok miatt a szakvélemény kizárását kérte a bizonyítékok közül. Az ügyvéd szerint a bíróság felkérésével ellentétben a véleményt nem a pécsi igazságügyi orvostani intézet, hanem Bajnóczky István készítette el, aki munkája során többek között nem vette figyelembe a beteget elsőként Szentesen ellátó szakorvos tanúvallomását. Az orvos egy korábbi tárgyalási napon azt vallotta, a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, s ha a páciens állapota szükségessé tette volna, intenzívosztályra utalja őt.

A bíróság a védői indítványt elutasította.

A per során már két korábbi szakértői vélemény is készült: az egyik szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. A másik szakértői vélemény szerint a beteg halálát heveny szívritmuszavar okozta. A vádlott a férfi állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

A per november 6-án a perbeszédekkel folytatódik, s ekkor elsőfokú ítélet is várható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtette hatását az olcsóbb belépő

A 30 százalékkal olcsóbb belépőnek, három medence felújításának és a szolgáltatások bővítésének köszönheti a vásárhelyi strand, hogy sikerült nyáron 60 százalékkal növelnie a látogatók számát. Tovább olvasom