Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Mindszenti beteg: új eljárás

Hódmezővásárhely - Még mindig nem derült ki, felelős-e a vásárhelyi Erzsébet kórház és orvosa a mindszenti betegként elhíresült férfi haláláért. A Fővárosi Ítélőtábla most hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét, a kórház ügyében új eljárás kezdődik. A doktornő ellen indított perben még elsőfokú ítélet sem született.
Több mint két év elteltével sem zárult le a mindszenti betegként elhíresült férfi ügye. A mai napig nem lehet tudni, hibázott-e a kórház és orvosa. Ahogy arról annak idején többször írtunk, 2007 áprilisában Vásárhely és Mindszent között életét vesztette egy mindszenti férfi a mentőben. Az akkor hatályba lépett jogszabályok értelmében Vásárhelyről a kiemelt súlyponti kórházba, a szentesibe küldték tovább a beteget, akinek az őt vizsgáló orvos szerint stabil volt az állapota.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet – jogszabálysértésre hivatkozva – elmarasztalta a vásárhelyi kórházat, és 3 millió forintos bírsággal sújtotta, amit az intézmény kifizetett. A kórház viszont nem értett ezzel egyet, bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság elutasította a vásárhelyiek keresetét. A hosszadalmas eljárás során, 2008 áprilisában nyilvános tárgyaláson hirdette ki ítéletét, az intézmény jogi képviselőjének viszont csak egy évre rá, 2009 márciusában kézbesítették mindezt – állapította meg Kallai Árpád főigazgató, aki tegnap a legújabb fordulatról számolt be. A kórház ezt követően ugyanis fellebbezett a Fővárosi Ítélőtáblánál, amely hatályon kívül helyezte az előbbi döntést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot.

Kallai Árpád érkezik a sajtótájékoztatóra. A mindszenti beteg ügye az országos érdeklődés középpontjában. Fotó: Tésik Attila
Kallai Árpád érkezik a sajtótájékoztatóra. A mindszenti beteg ügye az országos
érdeklődés középpontjában. Fotó: Tésik Attila

Nem zárult le a mindszenti férfit továbbküldő doktornő tárgyalása sem. A vásárhelyi kórház orvosát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség. Idén áprilisban a Szegedi Városi Bíróság nem tudott dönteni az ügyben, ugyanis nem értettek egyet az igazságügyi orvosszakértők. Az egyik szerint a doktornő nem vizsgálta meg alaposan a beteget, a másik azonban úgy vélte: nem vonható felelősségre. A szeptemberi, múlt hétre kitűzött tárgyalást is elhalasztották, mert nem érkezett meg a harmadik szakértő véleménye. A bíróság várhatóan október 16-án tárgyalja a doktornő ügyét. Az orvos egyébként azóta is a vásárhelyi kórházban dolgozik.

Olvasóink írták

 • 7. Filctoll 2009. szeptember 23. 15:34
  „Lerágott csont.........................................”
 • 6. nemtom 2009. szeptember 22. 20:56
  „cipész? nekem család tagom dolgozik az egészségügyben na könyörögjön mindenki aki beteg hogy ennyi pénzért dolgozik mondtam neki menj segédmunkásnak többet keresel de azt mondta ezt szereti csinálni annyira nem látod át mit müvelnek az egészségeddel hogy az már tragédia? ja hat évvel ezelöt háromezerrel keresett többet mint most hajrá MSZP-SZDSZ REFORM??????????????????????????????????????????????????”
 • 5. Lixus_kzs 2009. szeptember 22. 20:48
  „A Fővárosi Ítélőtábla most hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét. PONT. Ezt nem kell magyarázni.”
 • 4. valakiiii 2009. szeptember 22. 19:05
  „szegeden sincs fogorvosi ügyelet csak hétköznap 8-17ig. éjszak, hétvégén nincs. Amúgy tisztelt cipész!!!!
  az országban minden "kisebb" városban megszünt az az "állami" fogorvosi ügyelet!!! A kormányt szídja nyugodtan, az egészségügyi ellátás OEP pénzből van nem városi fenntartás!!!!”
 • 3. cipész 2009. szeptember 22. 18:51
  „Elnézést a t-betű kimaradt.”
 • 2. cipész 2009. szeptember 22. 18:49
  „Az ilyen orvos, de a nővérke is aki részegnek titulálta a beteget menjenek a francba, semmi keresni valójuk nincs az egészségügyben.Már a beegek könyörögjenek, hogy el legyenek látva?
  Ügyelet egyáltalán van itt vásárhelyen?
  Fogorvosi ügyelet is röhely, hogy nincs, menjünk Szegedre. A városunk nagy embere intézkedhetne.”
 • 1. aranka2 2009. szeptember 22. 14:37
  „Az újságíró sokat tehet akár egyetlen szóval is. A cikk befejező mondata helyesen így hangzana: "Az orvos természetesen azóta is a vásárhelyi kórházban dolgozik."
  Hiszen miért is ne dolgozna? Nyilvánvaló, hogy nem követett el semmi olyant, ami ezt megkérdőjelezhetné. Az ügyészség sok ok miatt b.szogathajta, ezek között a bűnelkövetés gyanúja nyilván nem áll fenn.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 451-esen: teherautó és személyautó ütközött

Hódmezővásárhely - Egy IFA teherautó és egy személygépkocsi ütközött a 451-es úton hétfő este nem… Tovább olvasom