Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Mindszenti betegügy: felmentést kér a védő

Hódmezővásárhely - Két orvosszakértő szerint hibázott, kettő szerint nem vonható felelősségre Szökő Császár Ildikó, a vásárhelyi kórház doktornője. A mindszenti betegügy néven elhíresült per e hónapban folytatódik a megyei bíróságon.
Április 20-án reggel fél 9-től a Csongrád Megyei Bíróságon folytatódik Szökő Császár Ildikó pere. A hódmezővásárhelyi kórház orvosát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség, és első fokon vétkesnek találta a Szegedi Városi Bíróság. Juhász Zsuzsanna bírónő úgy ítélte meg, a doktornőnek el kellett volna végeznie egy EKG- és vérgázvizsgálatot, és ezután dönthetett volna a beteg továbbküldése vagy benntartása mellett. Mint ismeretes, az orvos 2007 nagypéntekén Szentesre irányította a mindszenti beteget, aki a mentőben meghalt. A kiszabott 200 napi tétel pénzbüntetés 200 ezer forintot jelentett, a több mint 400 ezer forintos perköltség is a vádlottat terhelné. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a doktornő és védője, Kriveczky György azonban már akkor bejelentette: fellebbez.

A fellebbezéshez a védő új szakvéleményt kért. A bíróság eddig három szakértő véleményét vette figyelembe: a szegedi és a pécsi egyetem orvosa szerint a doktornő nem tett meg mindent, a budapesti szerint viszont nem hibáztatható. Utóbbi véleményt osztja a negyedik szakértő, Balog István, az igazságügyi, a katonai és katasztrófa-orvostan, valamint a neuropathológia szakorvosa is. Az akkor frissen bevezetett betegirányítási rendszerre utalva megállapítja, hogy ebben az esetben elegendő volt az a vizsgálat, amelyet a doktornő elvégzett. Ráadásul „az adott eszközös vizsgálatok (vérgázanalízis, de akár az EKG-vizsgálat is) csak akkor voltak (lettek volna) elvégezhetők, ha a beteget beléptetik" a sürgősségi fogadóhelyre vagy az intenzív osztályra. A beléptetést viszont épp az egészségügyi miniszter rendelete tiltotta meg.

Olvasóink írták

 • 6. Agyalapi 2010. április 02. 19:58
  „Sikerült az egész ügyet áttolni a választások utánra. Bezzeg Zuschlag ítéletét gyorsan előre tudták hozni. Kíváncsi leszek, melyik két orvos szakértő véleménye mellett foglal állást a független magyar bíróság?”
 • 5. DMagóg 2010. április 02. 19:38
  „Sajnálom az orvosnőt, de nem szakmai, hanem egy politikai (minél rosszabb, annál jobb nekünk) döntés áldozata lett, amit nem Ő hozott. Igaz lehet, hogy a beteg Szenteshez volt közelebb, de amikor már itt volt, itt kellett volna alaposabb, szakszerű ellátásban részesülnie, majd lehetett volna vitatkozni azon, hogy hol lenne a helye.
  Tegyük fel, hogy jogszabályt sértettek volna -amit egyébként sokszor megtesznek- most, védhető okból tették volna, de, nem tették! Ők mondják, hogy rossz a szabály, ám -most mégis- bármi áron, betartották. Az elszámoltatásnál erről se feledkezzenek meg, a saját lelkiismeretükkel számoljanak el!
  A doktornő is áldozattá vált, Ő bűnhődik az eset valódi döntéshozói, és a jogalkotó helyett is.
  A beteg -mint tudjuk- itt sem volt ismeretlen, és vélhetően a gondos ellátás sem mentette volna meg. Sajnálom az orvosnőt.”
 • 4. aranka2 2010. április 02. 17:52
  „A pont odysseusnál. Úgy van.”
 • 3. Nahát! 2010. április 02. 10:05
  „Akik az orvosok ellen uszítottak, azokat némi továbbképzésre lehetne küldeni.

  Mondják meg azonnal, a sok drága és veszélyes vizsgálat nélkül,
  hogy mi a baja a soha nem látott, beszélni alig tudó betegnek,
  miközben azonos tünet akár 1000 (ezer) féle betegség miatt is lehet!”
 • 2. odysseus 2010. április 02. 09:41
  „egy hisztéria áldozata lett az egyébként igen lelkiismeretes és szorgalmas doktornő. A magyar akut betegellátás papíron megfelel az EU-szabványnak, a gyakorlatban pedig alkalmatlan emberi fogyasztásra. Ennek a rendszernek a felelőseit kell pellengérre állítani!”
 • 1. Filctoll 2010. április 02. 09:12
  „Gondolom sok emberben már kialakult egy vélemény -az ügy részleteit figyelembe véve- és véleményt alkotott az esetről.
  Én sajnálom a doktornőt, alaposan meghurcolják. Talán nem kellett volna országos ügyet kavarni az egészből pláne nem úgy hogy 5 perc múlva már az újságok cimoldalán legyen az eset. Az számomra különösen felháborító hogy egy olyan készülék mint az EKG -amely tudtommal szinte minden orvosnál rendelkezésre áll- nem lehetett rátenni a betegre rendeletileg. 2 perc és 30cm papir csak az ára!
  És mi lesz ha elítélik a doktornőt? A kórház -mert gondolom az a munkáltatója- kártéritésre vagy büntetésre számithat? Mert ha igen akkor egy nagy öngólt rúgott a városvezetés.
  Reménykedem abban hogy nem igy lesz és felmentik a doktornőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális támadás után kezdett új életet Andrea

Csak a szomszédok lélekjelenlétén múlt, hogy Tatár Andrea túlélte volt élettársa brutális támadását. A fiatalasszonyra az utcán lőttek rá. Tovább olvasom