Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mindszenti cigányság: passzív kisebbség?

Csak a novemberi testületi ülésen, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor derül ki, mennyivel támogatja a mindszenti önkormányzat a városban működő családi napközit. A tegnapi testületi ülésen többen kritizálták a helyi cigány kisebbségi önkormányzat passzivitását, pedig, mint elhangzott: megoldásra váró probléma akadna bőven.
Hiányolta a konfliktust megelőző munka ismertetését a mindszenti cigány kisebbségi önkormányzati előterjesztéséből a tegnapi testületi ülésen Borsi Imre képviselő. A testületi ülésen egyébként nem jelentek meg a cigány kisebbségi önkormányzat vezetői. Hiányukat Zsótér István polgármester is szóvá tette. Az írásos anyag ugyan elkészült, viszont ez is a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának köszönhető – tette hozzá a város vezetője. A témával kapcsolatban többen is kifejtették véleményüket, köztük Kaczor István képviselő, mondván: tudomásul kell venni, hogy a mindszentiek közül sokan tartoznak a cigány kisebbséghez, s ezért meg kell találni a közös nevezőt a problémák megoldására.

A testület másik tagja, Bagitáné Szécsényi Mária pedig elmondta: a közelmúltban találkoztak a kisebbségi önkormányzat vezetőivel, akik akkor azt ígérték, igyekeznek megoldani a gondokat, ám ez nem történt meg. Szőke Róbert városatya pedig felháborítónak tartja, hogy bizonyos emberek, függetlenül attól, romák vagy sem, csak a jogaikat ismerik, a kötelességüket nem. A kritikák ellenére végül a képviselők elfogadták az előterjesztést. Az önkormányzat a jövőben is támogatja a családi napközit – egyeztek meg a város elöljárói. Az viszont, hogy milyen összeggel, csak a novemberi testületi ülésen, a jövő évi költségvetés tárgyalásánál derül ki. A napközi vezetője egyébként havonta és gyermekenként 16 ezer 550 forintot jelölt meg az előterjesztésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytakarítás a sírkertekben

A mindenszentekre készülve a vásárhelyi önkormányzat is besegít a helyi temetők takarításába. A… Tovább olvasom