Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mindszenti csatornahálózat: tart még a szerződéskötés

Mindszent - Ezen a héten még lehet csatlakozni Mindszenten a víziközmű-társulathoz, mintegy 2100 aláírásra van szükség ahhoz, hogy később be tudják adni a pályázatot a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére. Erre a projektre Mindszent és Szegvár együtt jelentkezett.
Már rémhír is terjed Mindszenten: eszerint vasárnap lezárult a csatornahálózattal kapcsolatos szerződések kötése. Ez baj lenne, mert a víziközmű-társulat létrejöttéhez a háztartások kétharmadát, 67,5 százalékát kell megnyerniük az illetékeseknek, a Hevesi István elnök vezette szervezőbizottságnak (tagok: Antal István és Szabó József). Ezt még nem érték el, vasárnap délutánig 1800 aláírás gyűlt össze – hétfőn délelőtt még 23-an csatlakoztak –, de ebben még nincsenek benne az önkormányzati intézmények, az egyéb jogi személyek, boltok, éttermek, kocsmák. Közel a cél, és a héten még lehetőség van a beruházással kapcsolatos megállapodások szignálására a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezetnél. A lakástakarék-ajánlatok akkor válnak szerződéssé, amikor megalakul a víziközmű-társulat Mindszenten.

– Jól haladunk, és szerintem összegyűlik a szükséges aláírás-mennyiség – tájékoztatta lapunkat Hevesi István. – Terveink szerint a hónap végén tartjuk a víziközmű-társulat alakuló közgyűlését, utána sor kerülhet a cégbírósági bejegyzésre, és ezzel minden akadály elhárul, hogy megvalósíthassuk Szegvárral közös tervünket, a szennyvíztisztító és a szennyvízcsatorna-hálózat megépítését. A pályázat megjelent, október 24-étől lehet benyújtani az anyagokat. Mi szeretnénk ezt az első napon megtenni, ehhez tulajdonképpen csak a víziközmű-társulat létrejötte hiányzik, a dokumentáció, az anyag szinte teljesen elkészült.

A beruházás becsült összege Mindszenten 6, Szegváron 4,5 milliárd forint, legjobb esetben ennek csak a tíz százalékát kell előteremteniük a településeknek, a többit vissza nem térítendő támogatásként költhetik a csatornaprojektre. Azt sem árt tudni, hogy a víziközmű-társulat megalakításához 67,5, a pályázat benyújtásához azonban 80 százalékos lakossági támogatás szükséges. Viszont a kétharmad elérését követően – a törvény értelmében – kényszertagság következik, vagyis a többség döntése mindenkire érvényes lesz. Erről az önkormányzat levélben tájékoztatja majd az érintetteket. Nem árt megismételni: a törvényi kötelezettség miatt 2015-ig mindenképpen meg kellene oldani a csatornázást, sikeres pályázat esetén viszont már 2010-re komfortossá válhat Mindszent és Szegvár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új esőelvezető rendszert terveznek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyen évek óta gondot okoz a csapadék- és belvízelvezető árkok rossz… Tovább olvasom