Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mindszenti csatornapályázat: újra be kell nyújtani a tervet

Mindszent - Nem ment át az első rostán a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítéséről szóló mindszenti pályázat.
Mindszent január 7-én nyújtotta be a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat létesítésével kapcsolatos pályázatát – egyedül. Pedig korábban úgy volt, hogy a szomszédos Szegvárral közösen próbálkoznak. Nagyobb esélyük lett volna, amit az is bizonyít, hogy az első rostán nem ment át az anyag, azt átdolgozva június végéig újra el kell juttatni az illetékesekhez.

– A bírálók nem értették, miért szükséges a régi halászfalu területén az úgynevezett nyomott vezeték telepítése és ezért minden, mintegy ötszáz portára szivattyú – mondta Hevesi István, az önkormányzat szóvivője, a víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke. – A fenti megoldást az idős településrészen a szűk utcák, a terepviszonyok indokolják, nem lehet kialakítani a csövek megfelelő lejtését; ezt szakvélemények is alátámasztják, ezt kell bővebben, részletesebben kifejtenünk. Ezenkívül a fejlesztési ügynökségnél megtekintjük a bírálati lapokat és az elkövetett hibákból tanulunk.

Szegvár eredményre vár

Mindszent és Szegvár sokáig közösen akart pályázni a szennyvízcsatorna-hálózat létesítésére, majd a két település útjai különváltak. Szegvár márciusban nyújtotta be az anyagot – tudtuk meg Gémes Lászlótól, a község polgármesterétől. Pillanatnyilag a bírálatra, az eredményre várnak, és bíznak a pozitív megítélésben. A szegvári beruházás teljes költségvetése 2 milliárd forint, ennek 85 százalékát szeretnék elnyerni támogatásként.

Mindszent nincs könnyű helyzetben. A maximális 100 pontból kétszer 15-öt levontak, egyszer, mert nem éri el a 15 ezres lakosegyenértéket, másodszor, mert a város nem hátrányos helyzetű. A pozitív megítéléshez szükséges minimális 60 pontot az egyik bírálónál elérte a pályázat, a másiknál 58-cal leverte a lécet.

– Azt, hogy a pályázatunk nem ment át az első rostán, nem értékelem kudarcként – bár tudom, akadnak, akik örömtüzet gyújtanak a hírre –, igyekszünk alaposan, minden szempontra kiterjedően átdolgozni az anyagot. Nem reménytelen az ügy: a pontszámokból is kitűnik, kicsi kell ahhoz, hogy az első fordulót sikerrel vegyük, és a másodikban, a konkrét tervekkel is megmérethessük magunkat.

Emlékeztetőül: a beruházás teljes költsége 4 milliárd 213 millió forint. A támogatás 50-től 85 százalékig terjedhet. A tervezés és az előkészítés költsége 252 millió forint, ebből 37 millió önerő terheli az önkormányzatot. A lakossági befizetések – figyelmeztet Hevesi – nem állnak le, ezt lehet egy összegben lakáskasszával 160 ezer, anélkül 200 ezer, valamint kilencvenhat hónapig tartó 2083 forintos havi törlesztőrészlettel teljesíteni. A lakáskassza-szerződések még ebben a hónapban megköthetők.

Zsótér: Tájékoztatni kellene az embereket

– Nem lepődtem meg az eredményen, a jelenlegi kondíciókkal esélytelenek vagyunk – közölte Zsótér István, Mindszent polgármestere. – A szennyvíztisztítót túlköltségelték, és a projekt menedzselését sem tárgyalta a dokumentum. A pályázati kiírás feltételeinek csekély mértékben felel meg városunk, az egyik leglényegesebb, hogy azon települések közé tartozunk, melyeknek 2015-ig kell megoldani a csatornázást, akadnak azonban olyanok, amelyeknek már 2010-ig kötelező. Fontos lenne, hogy a víziközmű-társulat vezetői kiálljanak az emberek elé, részletes tájékoztatást adjanak a pályázatról, és arról, miért kell most fizetni és mikorra valósulhat meg a beruházás.

Olvasóink írták

 • 8. flowert 2008. június 26. 20:03
  „profi pályázat mi?
  muhaha”
 • 7. másikigazság 2008. június 26. 14:12
  „zottya !Mi az,hogy Ibolya idejében " köteleztem volna !"
  Akinek nincs pénze,azt nem lehet kötelezni !Az ő idejében,a" csak 80 ezer" több volt,mint most a 160000 Ft .Ki mondja meg felelősséggel, mennyibe fog kerül. Örülök,hogy ezt te,egy veszekedéssel,megoldottad volna,mint írod.!Nagyon okos vagy,így fórumozgatva !Úszunk a...ehhez annyit,a háztáji állattartások bűze,zagyvaléka,ezzel nem lesz megoldva !
  Kell a csatorna,de nem mindenen át,nem minden áron !A lakosság már fizet.Csatorna mikor !?”
 • 6. egyszeru polgar 2008. június 26. 10:18
  „Ido=Penz”
 • 5. Oláh Árpád 2008. június 25. 19:42
  „Nos falatnyi igazság!!!!!!!!

  Az nem kapkodás, véleménye szerint, hogy a pályázat küllemileg jó de tartalmilag nem?
  Lakossági fórum?! hm szerintem az a pár darab ami volt kevés volt.
  Vélemény nyilvánítás ha szól a polgi az baj ha nem az a baj. Ez egy kicsit egy zene szám címe is. Testületünk kicsit önhatalmú, kissé a polgármestert nélkülöző formában akar uralkodni. Ezt többször bizonyították tehát ebben sem lesznek kivételek szerintem.
  És talán még egy falatnyi igazság mennyibe is kerül az annyi, mert a kétszáz ezer nem az én véleményem szerint sovány lesz.”
 • 4. zottya 2008. június 24. 16:42
  „Már elnézést Másikigazság Ön helyi ?Mennyi fórum mennyi tályékoztató kellett volna!vagy megvárjuk ,hogy usszunk a sza...,vagy a csillagos egekbe szökjön az ára?? Én összinte leszek ezt már az Ibolya idejében el szurták akkor önhatalmuan minden háztartást köteleztem volna és kb. 80e került volna!!és egy veszekedéssel megoldottam volna mindent,ma meg mindenki annak örülne mennyire jó ,nekünk már van!!Ez itt a probléma!!Szerintem legalábbis!!De azt még halkan megjegyzem az unios pállyázat 50% is lehetés akkor azért lesz némi költség!!”
 • 3. falatnyigazság 2008. június 24. 15:02
  „másik! Jó lenne, ha kifejtené: miért csinálták kapkodva, véleménye szerint? És mi az, hogy "tájékoztatás meg ennyi"? (Hány fórum kellett volna még?, mennyi fogadóóra lett volna szükséges Ön szerint?)”
 • 2. másikigazság 2008. június 24. 14:14
  „Egyetértek Zsótérral !Önhatalmúan,kapkodva csinálták. Az emberek meg fizessenek.Tájékoztatás meg ennyi.Ki fogja megoldani,a másik önkormányzat ? 2 év múlva váltás.
  falatnyigazság! Szerintem,meg ahogy látom,nem foglalkoznak a Zs.véleményével,éppúgy,mint a strandnál !”
 • 1. falatnyigazság 2008. június 24. 13:43
  „Igen. Nyújtsák is be újra és újra!
  Szeretem, ahogy Zsótér Polgármester Úr okosan, teli tapasztalattal hozzászól UTÓLAG, AMIKOR MÁR V.MI ELBUKIK!!! Miért nem szól időben?! Neki nem érdeke, hog Mindszenten ki legyen építve a csatorna hálózat?!
  Miért mindig csak akkor szól, amikor gáz van, és ilyenkor rá tudja húzni a "vizes lepedőt" a testületre?! Miért nem dolgozik? Miért a bíróságra jár, ahelyett, hogy a polgármesteri tisztségével járó KOMOLY, FELEŐSSÉGTELJES NAPI MUNKÁT ELLÁTNÁ ?! ÉS MIKOR VESZ MÁR RÉSZT ÉPÍTŐ JELLEGŰ VÉLEMYÉNYE HANGOZTATÁSÁVAL A TESTÜLETI ÜLÉSEKEN???!!!
  Egy választópolgár MIndszentről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvenné Vásárhely a Kozmutzát

Hódmezővásárhely - Középsúlyos és súlyos értelmi sérült gyermekekkel foglalkozik a vásárhelyi… Tovább olvasom