Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Mindszenti érték: a homokos föveny

A vásárhelyi Terjék család annyira beleszeretett a mindszenti szabad strandba, hogy még nyaralót is vásárolt a fürdőhelyen. Azóta rendszeresen kijárnak a partra, ahonnan csak egy kifőzdét hiányolnak. Az idei nyár a fürdőzés mellett a munkáról is szólt.
Árvíz utáni munka. Fekete Emil, a mindszenti művelődési ház igazgatója lánya nyaralójában serénykedik. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Terjék család annyira beleszeretett a mindszenti szabad strandba, hogy még nyaralót is vásárolt a fürdőhelyen. Azóta rendszeresen kijárnak a partra, ahonnan csak egy kifőzdét hiányolnak. Az idei nyár a fürdőzés mellett a munkáról is szólt. Az árvíz jelentős károkat okozott az üdülőkben. Fekete Emil, a mindszenti művelődési ház igazgatója feleségével és fiával együtt serénykedett lánya nyaralójában.

– Az anyukák napoznak, az apukák söröznek, a gyerekek meg fürdenek. Mindenki jól érzi magát a mindszenti szabad strandon – összegezte a tiszai fürdőhely előnyeit a minap a vásárhelyi Terjékné. Andrea és férje baráti társasággal a part egyetlen büféjében múlatta az időt. Kiderült, hogy a vásárhelyi család már évtizedek óta rendszeresen látogatja a szabad strandot. Mind a négy gyerekük itt tanult meg járni, ezért is szeretik a környéket.

– Először csak alkalmanként, pár órára jöttünk le ide. Akkor még villany sem volt. A büfé sötétedésig tartott nyitva, s hatalmas kádban hűtötte a kocsmáros az üdítőt meg a sört. Annyira beleszerettünk a partszakaszba, hogy vásároltunk egy pici nyaralót. Azóta szinte minden szabadidőnket a mindszenti strandon töltjük.

Elengedték a bérlet egyharmadát

A mindszenti szabad strand bérlője, Tisza Zoltán azt kérte a városvezetéstől, hogy az árvíz miatti rövid szezonra tekintettel engedjék el a bérleti díj egy részét. A vállalkozónak évi 300 ezer forintot kell fizetnie, azaz a szerződés szerint visszaforgatnia a part fejlesztésére, rendezésére. A helyreállításra eddig 100 ezer forintot áldozott, s ígérete szerint még 100 ezer forintot költ a strandra. Ennél többet viszont már nem tud áldozni. A legutóbbi rendkívüli testületi ülésen a képviselők többsége úgy döntött: elengedik a bérleti díj egyharmadát. Zsótér István polgármestertől pedig megtudtuk: az árvíz utáni lomtalanításból származó szemetet folyamatosan szállíttatja el az önkormányzat. A strandfejlesztésről pedig elmondta: minthogy az árterület nem üdülőövezet, ezért nincs pályázati lehetőség, s az önkormányzatnak sincs pluszpénze erre.

Terjékék csak a vendéglátóhelyek számát keveslik, hiányolják a főtt ételt árusító standokat.
– Naponta főzni kell, mert most csak hamburgert és pizzát lehet venni a parton. Pedig biztosan lenne rá kereslet – mondta Andrea.
Az idei nyár nem csupán szórakozásból és pihenésből áll a nyaralótulajdonosoknak. A folyó kétszer is elöntötte az ingatlanokat jelentős károkat okozva. Terjékék üdülőjében például 70 centiméteres víz állt. A megáradt Tisza tönkretette az ágyakat, a falak bepenészedtek. A helyreállításra mintegy 140 ezer forintot költöttek úgy, hogy a családfő asztalos, s ezen munkákat ő végezte el.

Fekete Emil és családja viszont még nem végzett a helyreállítási munkálatokkal. A mindszenti Tisza Művelődési Ház igazgatója feleségével és fiával együtt serénykedett lányuk nyaralójában.
– A konyhabútor, a franciaágy teljesen tönkrement, ki kell cserélni. Meszelünk, ajtót, ablakot festünk – sorolta a tennivalókat ecsettel a kezében az igazgató. Fekete Emil szerint mintegy félmillió forintot kell költeniük a nyaralóra. Igaz, most olyan munkára is áldoznak, amit már évek óta halogattak.

Az árvíz nyomai még mindig felfedezhetők a parton. Ottjártunkkor közvetlenül a strand bejárata mellett hatalmas faágak hevertek szanaszét. Néhány száz méterrel távolabb pedig a lomtalanításból származó szeméthalom látványa fogadja a vendégeket. A Szegedről érkezett egykori mindszenti Király Endre úgy vélte: a város vezetése nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy kiaknázza a part gyönyörű adottságait. Szerinte sokkal többet ki lehetne hozni a szabad strandból. Ám – mint megjegyezte – ehhez nem elég a part bérlője, Tisza Zoltán, önkormányzati akaratra is szükség lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornaügyben nyomoz a rendőrség

Nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság a mártélyi csatornázás ügyében, jogosulatlan gazdasági előny… Tovább olvasom