Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Mindszenti strand: kivitelezői ultimátum az önkormányzatnak

Mindszent - Március közepére ígérték az illetékesek, hogy befejezik a mindszenti tiszai strand rekonstrukcióját. Az engedélyezési eljárás a vártnál hosszabbra nyúlt, de a napokban megérkezhetnek a szükséges papírok.
Viszont elképzelhető, hogy a korábbi kivitelező, az Eurotitán II. Kft. nem vállalja a munkát.

A mindszenti önkormányzat tavaly március 20-án kötött szerződést az Eurotitán II. Kft.-vel, Solti Viktor ügyvezetővel a tiszai strand rendbetételére, a part, a rézsű kialakítására. Ez tízezer köbméter homok, hordalék kitermelését is tartalmazta a területről. A tavasszal megkezdett, majd október végén, november elején folytatott munkát az üdülőtulajdonosok megkeresésére leállíttatták, majd Zsótér István polgármester vizsgálatot kezdeményezett, és feljelentést tett – homokbányászat gyanújával, vádjával – ismeretlen tettes ellen. Ezért a befejezés érdekében kivitelezési tervet kellett készítenie az önkormányzatnak, és hatósági engedélyt kellett beszerezni. Hevesi Tamás jegyző januárban azt ígérte: március közepére véget érhet a strand kálváriája. Azóta azonban egy kapavágás sem történt a területen.

Pár héten belül befejezik a strand rekonstrukcióját. Fotó: Tésik Attila
Pár héten belül befejezik a strand rekonstrukcióját.
Fotó: Tésik Attila

– Kicsit elhúzódott az ügyintézés, és ez normálisnak nevezhető – indokolt Mindszent jegyzője –, de az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékese azt mondta: a héten vagy a jövő hét elején kézhez kapjuk a folytatáshoz és befejezéshez szükséges engedélyeket. A munkák elkezdését az időjárás sem akadályozza, a Tisza vízállása ugyan korábban magas volt, de már kezd visszahúzódni a folyó. Remélem, most már egy-két héten belül lezárul az ügy, és a terület, a part olyan szép és otthonos lesz, mint korábban.
A kivitelező, az Eurotitán II. Kft. ügyvezetője, Solti Viktor azt állította: 16-24 óra munka van hátra, ennyi hiányzott akkor a befejezéshez, és vállalta, mindent megcsinál, helyreállítja az út és a játszótér eredeti állapotát is. Azóta nagyot fordult a világ.

Bírság

Strandügyben Mindszent nem kerülhette el a büntetést. A Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága 418 ezer forintos erdőgazdálkodási bírsággal sújtotta a várost, és ezen felül – határozata értelmében – még közel 30 ezer forintos újraerdősítési költség megfizetésére is kötelezi. A mai testületi ülésen ez a kérdés (hogy fellebbezzenek-e vagy fizessenek) napirenden lesz.

– Amennyiben a mindszenti önkormányzat nem deklarálja és teszi nyilvánossá, hogy a strandon folytatott tevékenység során nem történt bűncselekmény, hanem minden a szerződés szerint zajlott, érdekmúlást jelentek be. Ez azt jelenti, hogy nem vonulok fel, és nem végzem el a még hátralévő munkát. Lépésemet az indokolja, hogy a kirobbant ügy miatt szerződést bontott a cégemmel a Közgép Zrt., ez pedig már kimeríti a hitelrontást és a károkozást. A felszólítást faxon és ajánlott levélben is eljuttattam a mindszenti önkormányzathoz; nem anyagiakat kérek, hanem a tisztesség és a jó hírnév helyreállítását – közölte az ügyvezető.

Az új fejleménnyel megkerestük a jegyzőt, aki elmondta: nem tud az ultimátumról, egyébként a vállalkozó kérését csakis képviselő-testületi határozattal teljesítheti a város. A mai ülésen ennek megtárgyalása nem szerepel a napirendi pontok között.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. galiba 2008. április 22. 16:39
  „dózer34!
  Igazad van. A nicked és te is ,lehengerlő mindkettő. A stílusról ,nem is szólva !
  Távol áll tőlem az ijesztgetés,nem vagy félős,inkább dózeros..A strand magáért beszél ,dicséri a munkád.Azt hirdetted 2 nap és kész lett volna...megeszem a kalapom,ha 1 hét alatt kész vagy vele.
  A mai üzletemberek jobban megnézik kivel kötnek szerződést. Élesben megy a dolog.
  A homok kellett neked, nem szánalomból csináltad. Összetúrtál mindent, a gazdája ,meg idézlek : "le van szarva ".Ez egy vállalkozó !
  Nagy az egód ! A " falunkban "tiszta a levegő innen meghallják a
  hangunkat, de a tied,..mentül jobban kiabálsz ,annál rekedtebb
  lesz.Dicsekszel, pedig fenntről nagyot lehet esni, és kezd a
  homokos talaj a lábad alatt inogni.”
 • 60. dózer34 2008. április 22. 13:39
  „Öcsém, most megfogtál. Tényleg rosszul válaszoltam az imént. Mindkét állítás igaz, és nem üti logikában egymást. Látom, fejlődsz....”
 • 59. komment 2008. április 22. 11:50
  „dózer34-nek:
  a kérdésem az volt: melyik állítás nem igaz?
  a válaszod: mind a kettő

  A válaszod alapján nem igaz a szerődésbontás? Vagy úgy értetted, hogy mind a kettő igaz? HA igen, akkor én is csak azt tudom neked javasolni amit ta javasoltál nekem: gondolkodj, értelmezz (már ha ilyesmi megy neked).
  Ugyanis én azt kérdeztem: melyik NEM igaz?”
 • 58. dózer34 2008. április 22. 09:29
  „KOMMENTNEK:
  Mind a kettő, okostojás. Ne keress ott hibát, ahol nincs. Olvasd el figyelmesen a cikket, aztán gondolkodj, értelmezz (már ha ilyesmi megy neked).”
 • 57. komment 2008. április 22. 06:21
  „2 idézet:
  Solti Viktor:
  "Lépésemet az indokolja, hogy a kirobbant ügy miatt szerződést bontott a cégemmel a Közgép Zrt., ez pedig már kimeríti a hitelrontást és a károkozást."

  Dózer34 #21:
  "...a KÖZGÉP csak saját érdekében bontott szerződést velem, mert sok volt abban az időben a közbeszerzési eljárásuk..."

  Melyik állítás nem igaz?”
 • 56. galiba 2008. április 21. 22:54
  „vigyorgo !
  Te pániknak nevezed, amiért a strandért aggódunk.Várj egy kicsit !
  Márciusban ígérték, itt van május ,és semmi! Majd te pánikolsz,ha látod, hogy messze elkerülik a vendégek a tiszapartunkat !
  Úgy veszem észre, te a másik oldalt képviseled, akik társak voltak a tönkretételben.Azt tudhatnád,hogy a mindszenti lakosok állíttatták le a rombolást.Ti a másik oldal szószólói, Zsótért szidjátok,teszitek felelőssé,holott ő helyesen a lakosokkal együtt tette a dolgát.
  Azt mond meg, mi lett volna a partból, ha a vállalkozó szerint még csak 1/3-át hordta el ? Az ürgék ti vagytok,akik csak fúrni tudnak,és kárt tenni.
  Várd ki a Tisza mit szól majd a ti plázsotokhoz ! Aztán úgy májusban ,lesz-e kedved vigyorogni ?”
 • 55. dózer34 2008. április 21. 20:52
  „Te galiba, kezdem sejteni, miért ezt a neved választottad. Az enyém szerintem lehengerlőbb....
  Már megint előlről kezded ezzel ijesztgetős hablattyal. Az ilyen kis fingokon, mint Te átlép mindenki. (gondolom, ezt azért sz@r lehet folyamatosan megélni) Hogy gondolhatod komolyan, hogy egy ilyen ezerarcú, összetett ügyből egy komoly üzleti döntéshozó bármilyen következtetést levon? Hogy egy elhíresült ügy többet jelenthet ma Magyarországon anyagi vagy szakmai érveknél??? Ez olyan szintű naivitásra vall, hogy rá kell jönnömm, hasztalan volt az eddigi intellektuális stimulációm az irányodba.
  A mindszenti nép meg azt sem tudja, kinek a szavára adhat még... Lesz@rom, hogy elfelejti-e vagy sem. Túl kicsi a falutok, hogy a déliharangszón kívül onnan kijöjjön bármi hangos.
  Azért remélem, lesz olyan okos a testület, hogy meghajol a feltételemnek, és befejezhetem (rendbe tehetem) a partot. Ez esetben a kép fölkerül a honlapomra is a referenciák közé, kedves Pederzoli.
  Ja még annyit hadd közöljek: saját homokbányám van 18 km-re Vásárhelytől (Mindszent, part- HMVHELY központ 16km ) - minden engedéllyel. 1 hektár művelésben van a 12(!)-ből. Ha rá lettem volna gerjedve a homokra, inkább onnan hoztam volna....”
 • 54. vigyorgo 2008. április 21. 20:32
  „Még nincs kész a part te szegényember!!!! Mit pánikolsz? Megmentette a partot zsótérpapa. Biztos perelni is úgy tud,ahogyan a dolgokat elb@szni... Majd bepereli azt a céget, aki csinálta. Aztán meg az önkormányzat saját magát, mint jogi személyt följelenti. Tud az ürge, bízzatok benne, teli a kassza, futja minden ilyesmire....”
 • 53. pederzoli 2008. április 21. 15:41
  „Tiszta szívemből remélem,hogy az Eurohód KFT. weblapjára ez is fölkerül a referenciák közé. Csak az a ma reggeli 577 cm (forrás: hydroinfo.hu ) ne volna,mert gyakorlatilag nem volna értelme hozzáfogni,hogyha holnap mondjuk úgy adná a helyzet. Mindemellett,hogy kicsit szakmázzak,a Felső-Tiszán lassú apadás figyelhető meg,szerintem itt sem kell napi 1-1,5 méterekre számítani,viszont ha nagyon lassan megy el a víz,akkor meg elhúzódik a meló. Ha a vízhozamot nézem,szerintem abból sem következik sokkal magasabb vízszint (egyelőre) .
  Egyre inkább érik az "én nem ilyen lovat akartam" szitu.”
 • 52. galiba 2008. április 20. 21:54
  „Solti, Szabó / kukás / meg a többiek, imádkozzatok, mert a mindszentiek a srand szétverését sosem bocsájtják meg nektek!
  Nincs bocsánat Dózer34 !
  Nézd meg alaposan a műved, ha v.ki ,aki munkát akar adni neked meglátja, bocsánat kérés ide,oda,nem köt veled üzletet.
  Nem a szó, a látvány meg a tények a mérvadó.
  NÉZD MEG SZEMÜVEG NÉLKÜL DÓZER, MEG TÁRSAI a műveteket !”
 • 51. galiba 2008. április 19. 14:47
  „Ne káromkodj pederzoli !
  Olvastam azt a bizonyos " riportot ".Nagy a sehaszna kapkodás.
  Mi fog történni ? Szabó intézkedett .Most mélyen hallgat.A képviselők, lehajtott fejjel, automat. feltett kézzel szavaznak.Mire, mikor, nekik mindegy.Solti nyilatkozata is jó! Zsótér járatta le a céget !
  Uram-atyám " csak " 1/3-át vitte el a homoknak! Honnan ásták volna elő a többit ,ha nem állítják le ? Ezt Soltinak is látni kellett volna ,hogy v.mi nincs rendben .
  Műszaki osztály, a francba velük !Nem ellenőriztek.Ez milyen kapcsolat ?Én az összes képv.,és érintettek béréből levonnám a helyre hozatal díját.Addig 1 tappát sem, mig le nem dolgozták,
  v. ki nem fizették a helyreállítás költségét.
  Megjósolom: itt még jövőre sem lesz rend, strand. Tutyi-mutyi
  alamuszi, egymásra mutogató emberek csoportja van ott
  egyrakáson, egy nagy szerencsétlenség !”
 • 50. pederzoli 2008. április 19. 13:05
  „Ha már bekóstoltak itt egyesek (nem,nem írom ki a nevét,mert nem káromkodom ) ,mégegyszer,érthetően leírom:a promenad.hu nyomtatott verziója a Mindszenti Hírek,és a 3. oldalra került az a riport,amiben az egyik illetékes elmondta (érdekes módon,szalonképes stílusban) ugyanezt,mint itt. Erre hívtam föl a figyelmet. Mindemellett,ha a közvetlen vízpart rendezett,attól még nem lesz nagy a forgalom,bármennyire is szeretnék.”
 • 49. Oláh Árpád 2008. április 19. 12:39
  „Dózer!

  Nos a kérdéseink mért annyira fontosak, hát csak azért mert a helyi politika nem csak polgiról hanem a testületről is szól. Amiről te nem tudsz az nem baj csak mi mivel másról is tudunk, szeretnénk tisztán látni, hogy csak pecsenye sütögetés folyik vagy esetleg nekünk is jut a tűzből. Ebben kértük volna a segítségedet, de te durcásan reagálsz. Az, hogy neked kivel mi bajod momentán minket nem érdekel, ha nagy üzlettől estél el az neked fáj nem nekünk. De nekünk az fáj, hogy sok törvénytelen dolog történik utóbbi időben a településünkön, és ha számodra meglepő is a dolog minket érdekelne, mért van kétfajta vélemény. De ha már van akkor szívesen meghallgatjuk mindkét oldalt, de láss csodát az egyik, nagyon hallgat.”
 • 48. dózer34 2008. április 19. 08:00
  „Galiba, úgy lehet, nem Te Lázároztál, de a korábbi fórumokon többen is. Zsótér nem beteg volt, hanem lógott, melléjárt a munkahelyének, torzsalkodott, rohadtul nem érdekel. Azért vagyok rá zabos, mert azért idéz elő egy helyzetet, hogy népszerűségét növelje a mások kárára. Bár semmi közöd hozzá, a sportcsarnokhoz nem került, a barattyosi kerékpárúthoz igen. Mitől lenne ebben benne bárki is az érintetteken kívül. Ez olyan pitiáner feltételezés, hogy ilyenkor megdöbbenek: mily naívan gondolkoznak az üzlettel nem foglalkozók...
  Képzeld el a következő stílust:

  Amikor a házad építetted, Te hová vitted a téglát, miután megvetted? Benne volt az értékesítő beosztottja a bizniszben, vagy a teherautó sofőrje segített kilopni az árukiadáson?? És anyósodék mennyi pénzt adtak bele? Nem hiszem, hogy ment volna egyedül....

  Kb. ez a fórum stílusa. Siralmas.”
 • 47. galiba 2008. április 18. 23:44
  „bocs Dózer34 !
  De itt nem értem ,hogy jön a képbe Lázár ? Az érdekeltséget nem őrá értettem.Azt tudjuk, akkor beteg volt Zsótér, de ki csinálta meg " sürgősen " a szerződést ? Annyira nem volt sürgős !Aképviselőkkel a közelmúltban utólag szavaztatták meg, ami igen érdekes.
  -- --Hírtelen ideges lettél arra a kérdésre ,hordtál-e homokot az új sportcsarnok építkezéséhez ?? " túró közünk "van , mert az aláírónak érdekeltsége lehet benne.
  Nincs itt semmi demagógia, de a gépmunka ára már nem ránk tartozik.
  Gondolom ,ezt az önkorival, a képviselőkkel, és a szerz.aláíróval kell elintézned.
  Bocs.de itt fel sem merült Lázár neve. Vagy ő is benne van , ezek
  után, hogy annyit emlegeted ? Távol áll tőlem a hangulat keltés ,
  csak tisztán,őszintén szeretnénk látni az ügyet.
  Kitérsz a válasz elől ,úgy látom.”
 • 46. Dózer34 2008. április 18. 23:06
  „Galiba, hadd válaszoljak a kérdéseidre, illetve -sértés szándéka nélkül - igazítsalak el.
  1. Zsótér regnálása alatt Zsótér kérette meg az engedélyt, az előző jegyzővel.
  2.Szabó József és Hevesi készítették elő a szerződést, mert az ATIVIZIG engedélye veszélyre hivatkozott. Ha nem szerződtek volna, most lehet, hogy azon csámcsogna a nép... És tényleg jót akartak: hosszú strandot, nagy forgalmat , stb. Zsótér akkoriban nem járt be dolgozni, akkor már hónapok óta. Ezért kellet sürgősen megcsinálni a szerződést.
  3. Több helyre is lett hordva, Mindszentre is, Vásárhelyre is. De mi a túró köze van ehhez bárkinek is???? A szerződés után az már csak anyag. Kb. kétmilliós gépmunka áráról miért nem kérdez senki??? Ezt úgy hívják: DEMAGÓGIA.
  4.Itt meg mindenki képviselőket, meg fehér gallért, megy ilyen zöldségeket emleget (meg Lázározik). Bocsi, de ez egy ökörség...
  meg hangulatkeltés....”
 • 45. galiba 2008. április 18. 22:33
  „dózer34 !
  Nincs szándékomban kötekedni,de ,ha már itt vagy a fórumon,figyelmedbe ajánlom a 42. megszólalásom kérdéseit !
  Nem teszünk kivételt, az önkori is megkapja a magáét, meg a többinek is eljön az ideje,őket sem kíméljük.
  Hiszen a Tisza egyik legszebb strandját tették tönkre .”
 • 44. Dózer34 2008. április 18. 21:37
  „Te Pederzoli!
  Áruld már el, miért rajtam hegyezed a tollad? Világosan leírtam mindent. Mikor, mit, miért csináltam. mi az, ami szükséges a folytatáshoz. Nem minthe elérné az ingerküszöböm a véleményed, mégis megkérdezem: mi motivál, mikor folyamatosan provokálsz? Vastagon lesz@rom olyan helyzetekben a mások véleményét, mikor sértés és igaztalan rágalom ért.
  Szerintem engem pozitíve minősít, hogy csak igazságot akarok, nem pénzt. Te meg - mintha ezen át lehetne lépni - csak hajtogatod a magadét. Csaholsz a sötétből, bezzeg az én nevemet folyamatosan megemlíted. Ez gyáva dolog. Nemtelen és sunyi. Hol a gerinced, csórikám???”
 • 43. pederzoli 2008. április 18. 18:42
  „Gondolom sokan látták a promenad.hu nyomtatott verziójának mindszenti kiadását. Ajánlom a 3. oldalt mindenki figyelmébe,ugyanis konkrétan,névreszóló utalás van arra,hogy kivel kötötte meg a szerződést Solti Úr. (mondjuk eddig is tudtuk) Ajánlanék egy dátumot,május 15.-ét,szerintem utána jó pár embernek oka lesz az izgalomra,hogy végig tud-e menni a városban emelt fővel ?”
 • 42. galiba 2008. április 16. 14:17
  „Dózer34 !
  Te legalább szóbaállsz velünk,ha nem is értünk veled egyet.
  Megkérlek, légyszíves válaszólj, ha nem titok :
  ..... ki kötötte veled a szerződést, ki bízott meg a munkával ?
  ......Vásárhelyre hordtad a homokot,de hova? Az új sportcsarnokhoz .is jutott ?Azt már meg sem merem kérdezni, melyik képviselő érdekelt ebben.
  ...Én is kérdezem: Tudsz rá válaszolni, vagy nem akarsz ?”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Pali Hódmezővásárhelyen játszik

Hódmezővásárhely - A csabai születésű, népszerű énekes, Balázs Pali Békés megyén kívül először Vásárhelyen lépett fel. Azóta is szívesen koncertezik a városban. Tovább olvasom