Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Mini ménes a panelek tövében

Hódmezővásárhely - Közvetlen a hódtói városrész mellett lakik a hat lovat tartó vásárhelyi Ale Sándor. A legelésző ménest a Tescótól, illetve a panelházakból álló lakóteleptől csak a vasúti töltés választja el. A gazda ismert tenyésztő, de 20 éve lovagolt utoljára.
Még mindig sok járókelő rácsodálkozik arra, hogy hat ló legelészik a vásárhelyi Hódtói lakótelep tőszomszédságában.

– A Gorzsa-tanyákra voltak számozva ezek a házak, amikor annak idején ide költöztünk. Akkoriban még híre-hamva sem volt a lakótelepnek, az iskolának, a szemközti Tescónak. Csak apró házacskák vagy kalyibák álltak az elszórt ösvények mellett – mesélte Sanyi bácsi. Régi lótartó: furioso north star-tenyésztőként tagja is volt az országos lótenyésztő egyesületnek, sőt annak idején maga is lovagolt.

– 20 éve ültem utoljára nyeregbe, de a lovakat most is szeretem. Éppen hat van, miután egy hónapja kiscsikónk született. Most azoknak a gyerekeknek okozok örömöt, akik szüleikkel gyakran megállnak a legelésző lovak láttán, és megkérdezik: megsimogathatják-e valamelyiket. Szelídek, ezért mindig megengedem. Sőt, előfordul, hogy fel is ültetem a kisebbeket valamelyikre. Az ötéves Baba a legszelídebb közülük, ő a kedvencem.

Ale Sándor lovaival, a „festői
Ale Sándor lovaival, a „festői" háttér előtt.
A szerző felvétele

A ménes a töltés melletti bérelt területen egészen a hideg őszi esők beköszöntéig legelészik, akkor viszik a lovakat az istállóba. A gazda időnként arrébb köti a lovakat, nehogy elfogyjon előlük a fű, s nem tart attól, hogy elköti őket valaki, hiszen folyamatosan figyel. A lovak körüli munkákat is szereti.

– Hiába jönnek gyakran még vidékről is vevők, egyik lovam sem eladó. Időnként kettesével befogom őket a kocsim elé, s annyira szívemhez nőttek, nem válnék meg egyiktől sem. Meg aztán áruk sincs mostanában – tette hozzá a gazda.

Olvasóink írták

  • 1. nádiposzáta 2011. július 04. 08:58
    „Legalább a gaz nem nő égig ,hasznosítják, lovak senkinek nem tesznek kárt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszperantóul beszélő vasutasok

Hódmezővásárhely - A vasutas eszperantisták így köszöntik egymást: mi salutas la fervojistajn… Tovább olvasom