Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Miniszteri oklevél Szűcs Lászlónak

Hódmezővásárhely - 41 éve dolgozik tanárként Szűcs László, akinek munkáját a Földművelésügyi Minisztérium is elismerte. A vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola gépészeti oktatója a pedagógusnapon vette át miniszteri oklevelét Fazekas Sándortól.
– Nem tudtam róla, hogy felterjesztettek a díjra. Pünkösd után kaptam egy levelet a minisztériumtól, melyben meghívtak az ünnepségre – kezdte Szűcs László. A vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanára a 41 esztendő alatt végzett kiemelkedő munkáját ismerte el a tárca. – Mindig is nagyon szerettem szerelni, és már általános iskolában elterveztem, hogy a Kossuth-iskolába jelentkezem továbbtanulni. Izgultam, hogy nem vesznek fel, de mint utólag kiderült, egy matematikaversenyen elért első hellyel mindenképpen felvettek volna. Itt végeztem el a középiskolát, majd már az államvizsgára készültem, mikor a volt osztályfőnököm keresett meg azzal, hogy a Kossuthból távozik egy pedagógus. Emlékeztek rám, ezért is hívtak el tanítani, én pedig azt gondoltam, kipróbálom, milyen ez a szakma, majd megszerettem – mesélte el lapunknak Szűcs László, aki hozzátette, mikor tanítani kezdett, alig volt pár évvel idősebb néhány tanulójától.

Akkori kollégái is úgy néztek rá, mint egy diákra, gyakran ellenőrizték, ennek ellenére jól kijött a fiatalokkal. Ez a mai napig nem változott, azt mondja, jó a kapcsolata a tanulókkal, többen visszajárnak hozzá.

Kedvenc robotjával a kitüntetett Szűcs László. A szerző felvétele
Kedvenc robotjával a kitüntetett Szűcs László. A szerző felvétele

Elmesélte, volt egy öreg ©kodája, amit mindig az iskola udvarán szerelt. A szünetben vagy az órák után a gyerekek sokszor odajártak hozzá, és akkor is elkezdett nekik magyarázni, mintha egy tanórán lettek volna. Később kiderült, volt olyan tanuló, aki emiatt lett autószerelő.

A nyugdíjba készülő pedagógus keze alól a 41 év alatt számos fiatal kikerült, akik meghatározó intézményekben, cégekben töltenek be különböző funkciókban állásokat. Volt iskolája igazgatóhelyettese, de a versenyszervezői, tananyag-fejlesztői és szakértői munkája országosan is példaértékű.

Hivatalosan néhány napja töltötte be az öregségi korhatárt. Egy két éve hozott jogszabály miatt az ősztől már nem taníthat, amit rendkívül sajnál. – Ez az életem, persze hogy hiányozni fog – jelentette ki a pedagógus, akinek azonban vannak tervei az élete további részében is. Az iskolai és magánsítúrákat továbbra is szervezi majd, de mint gépészmérnök is dolgozni akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely2020 – a konzultáció folytatódik

Azt szeretnék megtudni, a következő 7 évben milyen irányt vegyen a város fejlődése, melyek legyenek a súlypontok, min kell feltétlenül javítani. Tovább olvasom