Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Mínuszokban tempóznak a rozmárok

Hódmezővásárhely - Hiába mutat napok óta mínuszokat nappal is a hőmérő, a vásárhelyi strand szabadtéri medencéi nem néptelenedtek el. A hideggel dacolva napközben és az esti órákban is jó páran úsznak kint, és semmi pénzért nem mennének be a fedett uszodába.
Gőzölög a víz, a párától alig látni, a rajtkövekre hó és jég fagyott, a szabadban rétegesen felöltözve is vacogunk, a vásárhelyi szabadtéri strandon mégis mindennap többen is tempóznak. Igaz, az 50 méteres medence vize 26-28 fokos, de a mínuszok így is nagy kihívást jelentenek.

– Mindennap 1500 métert úszok, bármilyen hideg is legyen az idő – közölte a 67 éves Lehmann István, a megyei közgyűlés egykori elnöke. – A víz nagyon kellemes, egyáltalán nem fázom, közel negyven éve járok ide rendszeresen, megszoktam, megszerettem. A sportolás mellett egyben remek társasági program is az úszás, ismerősökkel találkozunk, beszélgetünk, jó és állandó a csapat, és estefelé még többen vannak, mint így napközben. Szegedről is járnak át Vásárhelyre, népszerű a strandunk.

A fizetővendégek közül sokan – annak ellenére, hogy működik a korszerű fedett uszoda – télen is ragaszkodnak a szabadtéri mártózáshoz. Ezt szokták meg. Komótos tempókkal, általában mell- vagy hátúszással haladnak a habokban. Hogy miért csinálják? Egy anonimitást kérő hölgy csak annyit mondott: „az egészségemért, a mozgás mindig kell". A huszonöt éve napi 6000 métert úszó, 57 esztendős Borbáthné Palócz Judit közlékenyebb volt.

A párától nem látni, de sokan úsznak a szabadtéri medencében. Fotó: Tésik Attila
A párától nem látni, de sokan úsznak a szabadtéri medencében.
Fotó: Tésik Attila

– Mindennap jövök, ha valami miatt mégis kimarad a strand, akkor 40-50 kilométert kerékpározom. De első helyen a víz, az úszás áll, és a legszélsőségesebb időjárás, eső, hó, hideg sem riaszt el. Már többen mondták, előző életemben biztos rozmár vagy fóka lehettem. Nem tudom, viszont tény: hiányzik, ha nem úszhatok. Higgyék el, ez nagyon szuper, és aki rendszeresen csinálja, annak lételemévé válik. Utána felfrissülünk, jobb lesz a hangulatunk, a közérzetünk.

Utóbbi megállapítást alátámasztotta a mellette lévő pályán úszó 68 éves Juhász Imre, aki közel negyedszázada szintén napi rendszerességgel rója a hosszokat.

– Szeretek mozogni, úszni, ez a hobbim. A mínuszok nem számítanak, a vízben nincs hideg. Az is szempont, hogy ilyenkor kevesebben vagyunk, kényelmesen elférünk a medencében. Azt tapasztaltam: jót tesz a vérkeringésnek, nagyobb lesz utána az étvágyam, a hangulatom. Ajánlhatom mindenkinek: ne féljenek a téli úszástól, próbálják ki, egészséges, és különleges a varázsa, amikor a párolgó, gőzölgő medencében tempózunk.

35–36 fokos gyógyvíz

Miközben faggattam a medencében úszókat, arra panaszkodtam, hogy még pulóverben, nagykabátban is didergek. Ezt hallva a 35-36 fokos gyógyvízben üldögélő 66 éves Varga László nem hagyhatta szó nélkül: – Ha maga is bejönne a vízbe, nem fázna, és a fürdőzés után még egy órával sem érezné a hideget. Mióta nyugdíjas vagyok, heti három-négy alkalommal lejárok a strandra, aktívként, dolgozóként nem tehettem meg, nem volt rá időm.

Olvasóink írták

 • 8. trixi11 2009. január 24. 09:47
  „Úgy látszik a szülők egyhangúan jónak tartották az úszást, mert újra kezdődik az úszó cirkusz....”
 • 7. Anyuka 2009. január 15. 19:07
  „Az iskola azt mondta,év elején felmérik,hogy a szülők igénylik-e gyermekük úszás oktatását.Szívesen megtekinteném ezt a felmérést,ugyanis még látni sem láttam,nemhogy aláírásommal díszítettem volna.A gyerekek utálják,az oktató a medence széléről osztja az észt!Arról nem beszélve,hogy nincs idejük megszárítani a hajukat!”
 • 6. trixi11 2009. január 14. 09:12
  „A Németh László Ált. Iskolában sem úsznak a kicsik, mióta az osztályok nagy része hiányzott.Egyébként csodálkozom azon a gyerekorvoson aki inkább az ilyen időben való úszást támogatja...”
 • 5. TBLANKA 2009. január 13. 23:04
  „Cikicakk55!
  Nagyon örülnék, ha segítenél, ill. segítenénk egymásnak, hiszen nagy erő van az összefogásban. /A pszichológus is ezt javasolta, amikor nem adott igazolást, hogy mi szülők, fogjunk össze./ Végigjártam én is az utat: gyerekorvos, iskolaorvos, pszichológus, persze senki sem segített. Szívesen beszélnék a többi anyukával is, de féltelek benneteket.
  Most, hogy nem kell úszni egyelőre, legalábbis januárban, sokan örülnek. Viszont senki nem állt mellém. Egyik ismerősömet megkértem, hogy mivel ő tagja a szülői munkaközösségnek /én nem vagyok/, beszéljenek róla. Erre ő azt mondta, hogy ha lj azt mondta, hogy úszni kell, akkor úszni kell. Az ilyen beszólások sok erőt adnak. Igaz, nyíltan senki nem állt mellém, de elég volt a tudat, hogy sokan egyetértenek velem. Én pedig minden alkalmat kihasználtam, hogy véleményeket gyűjtsek. El is küldtem Pestre.”
 • 4. TBLANKA 2009. január 13. 22:47
  „Ezt mind megírtam Lázárnak, hogy lóversenyt csinálnak az egészből. Nálunk pénteken első órában van az úszás. Utána még reggelizni is kell, aztán irány a második óra, ráadásul a két iskola között ingáznak, a kicsik külön vannak, majd ősszel költözik az egész alsó tagozat másik iskolába.
  Megírtam azt is, hogy ússzon az, aki kitalálta, és hogy ez az egész hatalommal való visszaélés és gondatlan veszélyeztetés. Annyit sikerült elérnem egyedül, hogy megkérdezték a szülőket, akarjuk-e az úszást télen vagy inkább tesi óra legyen. Szerencsére jónéhányan nemmel szavaztak, így ebben a hónapban nem kell strandra menni. De lehet, hogy februárban újrakezdik. Nem tagadom, visszasírom a tavalyi igazgatót /novembertől áprilisig nem kellett tavaly úszni/. Köszönöm, hogy segíteni akartok, és annak is örülök, hogy megtaláltalak, cikicakk55. Szerintem ti is próbáljátok meg kiharcolni, hogy kikérjék a véleményeteket. Ezt egyébként kötelesek volnának megtenni. Gondoltam rá, hogy felhívom a többi iskolát, hogy náluk mi a helyzet. Ott van több esély, ahol az iskola nem önkormányzati fenntartású, három ilyen van talán, a vllásos iskolák, és még egy.
  Ilyen szempontból nekem már mindegy, én már szembeszálltam nyíltan lj-vel, három évvel ezelőtt, meg is nyertem a pert.Annyi eszem volt, hogy otthagytam az akkori közalkalmazotti állásomat, hogy ne legyen az önkormányzat a főnököm, annyi viszont már nem, hogy ne írassam a gyereket önkormányzati iskolába.
  Először békésen próbáltam megoldani a problémát, csak nemrég keményítettem be. Nem vágyom még egy perre, az előzőt se élveztem.
  Egyszerű baleset, gyakran előfordul. Valaki meghal, írnak róla két sort, belőlem meg szilveszteri szenzációt csináltak. Soha nem vágytam címlapra/általában menekülök a fényképezőgép elől/, főleg nem véres fejjel, kórházi hálóingben totál hülyét csinálva magamból.”
 • 3. cikicakk55 2009. január 13. 16:40
  „TBlanka!
  Az én fiam is kötelességből torna óra gyanánt hetente egyszer úszni járnak a standra.Mondjam azt, hogy útálják? Sajos így van! Egy órájuk van arra, hogy odaérjenek, levetkőzzenek, ússzanak, felöltözzenek és vissza érjenek az iskolába.Szárítkozni még véletlen sem marad idejük.A hosszú hajú kislányokon hiába van úszó sapka semmit nem ér.Legalább vonnának össze két torna órát,mert kedves Polgármesterünk kitalálta, hogy minden általános iskolában kötelező napi egy torna óra.Ezzel semmi bajom nincs, sőt jó ötletnek tartom,elvégre így is sokat ül a gyerek naponta.Na de úszni télen mínuszokban , ez baromság.Kíváncsi leszek akkor is ez lesz-e a rend mikor Lázár Jánosnak iskolás korú lesz a gyereke.Ha kell segítek neked ! Sőt szerintem az iskolánkból nagyon sok anyuka segítene neked ebben a harcban.Nem hinném,hogy pont agyermekek úsztatása húzná ki a gödörből a strandot.”
 • 2. trixi11 2009. január 08. 17:00
  „Sajnos nekem is nagyon rossz tapasztalataim vannak a kötelező úszásról.Még ha szegény gyerekek élveznék is az órát, némely oktató teljesen elveszi a kedvüket. Főleg amikor a partról tanítják a különböző úszásnemeket.Az egyébként nyáron még mély vízben is biztosan tempózó gyermekem, mára már szinte minden úszás tudását elveszítette.”
 • 1. TBLANKA 2009. január 07. 22:17
  „Nincs semmi bajom az ilyen megszállottakkal, amíg valaki felnőttként és saját felelősségére teszi ezt. De sajnos sokan vannak, akik nem így mennek úszni a szabadba, hanem mert az iskola viszi őket. Más városokban nincs ezzel probléma /általában a strandok májustól szeptemberig vannak nyitva /, de itt ugye télen-nyáron, ráadásul veszteséges. Szerintem csak az üzleti szempontok számítanak, és ez az iskolai úszás egy strandmentő program.
  Lassan egy éve vitatkozom ezen az illetékesekkel, és elmondhatom, hogy szép szóval itt semmmire nem lehet menni. Más városokban el se kezdik az iskollai úszásoktatást, amíg nincs fedett uszoda. Itt akár le is bonthatnák, mert télen is a kinti medencékbe viszik a kicsiket.
  Találtam egy fejeseknek írt beszámolót, amiben leírják, hogy a szülőket be kell vonni a program tervezésébe, és az is benne van, hogy "télen a rossz idő miatt a kinti medencék használata nem megoldható úszásoktatásra". A szünet előtt az egyik iskolai úszásórán négy kisgyerek lett rosszul, és azóta csak még hidegebb van.
  Olyan egyszerű dolgokért is harcolni kell, mint pl. a hajszárítás. Nagyon sok rosszat hallottam már az iskolai úszásról, teljesen a hatása alatt vagyok. Kikészültem teljesen és megszállott lettem.
  Szeretném, ha békésen oldódna meg az ügy, de ha mégsem sikerül, akkor indulhat az eljárás hatalommal való visszaélés és kiskorúak gondatlan veszélyeztetése miatt.
  Megértem, hogy senki nem mer nyíltan küzdeni ebben az ügyben. Három éve még én is csak egy apró pont voltam. Aztán elgázolták a gyerekemet, / és tavaly úszásórán is volt rossz élménye/, és azóta sokan megismerték a nevem. Negyedik éve küzdök egy üggyel, és most belekezdtem egy másikba is.
  Egyedül csinálom, de erőt ad, hogy sokan egyetértenek velem.
  Jelenleg az ombudsman előtt van a kötelező úszás ügye.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetőváltás volt a vásárhelyi strandon

Hódmezővásárhely - Nem hosszabbították meg a vásárhelyi strand vezetőjének szerződését. Molnár… Tovább olvasom