Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Mit kínál Vásárhely a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak?

Az idegenforgalomnak egyre nagyobb jelentősége van, minden város igyekszik vonzóvá tenni magát a magyar és a külföldi turisták számára, arra csábítva őket, hogy náluk költsék el pénzüket. Annak jártunk utána, hogy Hódmezővásárhely mit kínál a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak.
Vásárhellyel kapcsolatban látnivalóként szinte biztos, hogy a legtöbb embernek a tavaly július 7-én átadott Emlékpont ugrik be. Az elmúlt félév századot, az előző rendszert bemutató kiállítás oktatási központként is szolgál.

– Az első hónapokban rendkívül nagy volt az érdeklődés – mondta Elek András közönségkapcsolati vezető –, eddig több mint 34 ezren látogattak el hozzánk, és ezzel a vidéki múzeumok között előkelő helyet foglalunk el. Igaz, a helybeliek díjmentesen tekinthetik meg kiállítást, de a vendégeink negyven százaléka vidéki, osztályok is érkeznek, tanulni, tanulmányozni ezt a korszakot. A külföldieknek még nem célpontja az Emlékpont, de ha Vásárhelyen tartózkodnak, megnézik. És nem csalódnak, mert Kelet-Közép-Európában egyedülálló anyagot tekinthetnek meg.

Nem csupán az Emlékpont, a város sem igazán célpont még a turisták, a pihenni vágyók számára. Legalábbis van ilyen tapasztalat is: – Vásárhely, valljuk meg őszintén, nem idegenforgalmi központ – vélekedett Kovács Gábor, a Kenguru panzió vezetője. – Szinte csak azok szállnak meg nálam és kollégáimnál, akik családi vagy rokonlátogatásra érkeznek pár napra. Hogy mivel lehetne javítani a helyzeten? Országosan jelentős és vonzó rendezvényekkel, az adottságok – vadászat, lovassportok – jobb kihasználásával. A tervezett élményfürdő segíthet, de jobb lett volna, ha nyolc-tíz évvel ezelőtt, az elsők között építjük meg.

Vendégek és éjszakák

A Központi Statisztikai Hivatal segítségével három város vendégadatait hasonlítottuk össze. Vásárhelyen 2005-ben a kereskedelmi (szállodák, hotelek, panziók) és magánszálláshelyeken 9481-en éjszakáztak, közülük 1921 volt külföldi. A Vásárhelyhez közel azonos nagyságú Kiskunhalason 8231-en (2772 külföldi), Gyulán 58 ezer 6-an (4829 külföldi) éjszakáztak 2005-ben.
Vásárhely egyik nevezetessége a fazekasság. A városban, a világon szinte egyedülálló módon, három jól elkülöníthető stílus (csúcsi – fehér alapon kobaltkék minták, tabáni – sárgás, barnás árnyalatú, újvárosi – zöld, karcolt, vagy rátett díszítéssel) alakult ki, különböztethető meg, és a 19. században még 400 mester tevékenykedett, vagyis a családtagokkal kiegészülve több ezren gyártották a „cserepeket". Ambrus Sándornál, aki negyvennégy éve űzi az ipart és hat éve üzemelteti belvárosi fazekasházat, mindegyik megtekinthető.

– Tavaly ötezer vendégem volt, érkeztek érdeklődők Finnországból és Angliából is, valamint csoportokat is rendszeresen fogadunk. A kiállítóteremben százhatvan zsűrizett kerámia van, ebből huszonöt A kategóriás. A 250 éves pincénk is érdekesség, és azt is nagyon élvezik – nem csupán a gyerekek –, amikor maguk csinálhatnak egy tárgyat – kis segítséggel –, és azt hazavihetik. Mindenkit elvarázsol ez a múltat idéző világ.

– Tartalmas, szép program állítható össze az idelátogatóknak, mert sok a rendezvényünk – mondta Tülkös Ildikó idegenforgalmi referens, a Tourinform-iroda vezetője. Feltétlenül ajánlanám a strandot, a Tornyai-múzeumot, az Alföldi Galériát, a zsinagógát a holokauszt kiállítással, az Emlékpontot, a pincemúzeumot, a belvárosi és a csúcsi fazekasházat, a hímzőműhelyt, a népművészeti tájházat és a kopáncsi tanyamúzeumot.

Egy kellemes sétát is megér a belváros, illetve több helyen lehet lovagolni, és Mártélyt sem szabad kihagyni. A szakkiállításokon részt veszünk, igyekszünk népszerűsíteni a várost, és bízunk benne, hogy a létesítendő élményfürdő, és a gyógyvíz jobb kihasználása még ismertebbé teheti Hódmezővásárhelyt a turisták körében.

Ezt segítheti még, hogy május 1-jétől nyolc múzeum, kiállítóhely Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ néven egyesül, egységes arculattal jelenve meg a piacon. Lázár János polgármester is azt mondta: a múzeumok városává szeretné tenni Vásárhelyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az üzletek árából vett lakásokat a vásárhelyi önkormányzat

Tíz lakást vásárolt az idén önkormányzati bérlakásnak a vásárhelyi önkormányzat az év végén eladott… Tovább olvasom