Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Mobiltelefonos átverés Hódmezővásárhelyen

A Pannon alkalmazottjaként mutatkozott be a telefonban, és másfél millió forintos nyereményt ígért egy férfi – aztán tizennégyezer forinttal verte át áldozatát. A Pannon szerint egyszerű szélhámosságról van szó, hiszen nem szerveznek semmiféle nyereményjátékot. A mobilcég azt javasolja a károsultaknak, tegyenek feljelentést.
Megnyerő modorú férfi hívta fel a napokban a vásárhelyi M. Mihályt mobiltelefonján. Azt mondta, M. úr bekerült azok közé az előfizetők közé, akik másfél millió forintot nyertek a szolgáltatótól – hűségük jutalmául. A nyeremény átvételének csupán egy feltétele van: meg kell venni kettő 14 ezer forint értékű feltöltőkártyát, majd amikor visszahívják, be kell diktálnia a kártyák kódjait. M. Mihály természetesen hitetlenkedett, ám végül megvette a kártyákat, és be is diktálta az őt visszahívó férfinak a kódokat. Csak később jött rá, hogy átverték: valaki így töltötte fel saját telefonja egyenlegét.

– Kételkedtem, de a hívó, akinek számát nem írta ki a telefonom, elaltatta a gyanakvásomat – mondta a vásárhelyi férfi. – Nyolc-tíz személyes adatomat is tudta, ezzel győzött meg arról, hogy a telefontársaságtól beszél. Így például tudta, mekkora havi számlákat fizetek, hogy előfizetőként, s nem felöltőkártyával használom a készülékemet. Azt is tudta, hogy a telefonos GPRS-sel internetezni is szoktam.

M. Mihályban mégis felmerült a gyanú, hogy baleknek nézték. Beszélt is a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatával, ahol elmondták neki, hogy náluk nincs ilyen akció. Hallottak viszont arról, hogy ilyen trükkel másokat is befűzött valaki, de ez ellen ők semmit sem tehetnek.

M. Mihály nem tett rendőrségi feljelentést: úgy véli, hogy hívóját úgysem tudják megtalálni, az ugyanis a Mol benzinkutakon valóban bármiféle irat nélkül megvásárolható Pannon SIM- kártyát használta.

Az elmúlt hónapban egy feljelentés érkezett hasonló ügyben – tudtuk meg M. Toronykőy Mártától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Emiatt ismeretlen tettes ellen, csalás bűntette miatt indított nyomozást a vásárhelyi kapitányság. Hasonló ügyben dolgozik a Salgótarjáni Rendőrkapitányság is, egy egyházasgergei nő február 17-én tett feljelentése alapján.

Mint megtudtuk, a mobilszolgáltató is megteszi a szükséges lépéseket, s minden eszközzel segíti a rendőrséget, ha a hatóság igényt tart a segítségre – válaszolta kérdéseinkre Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a benzinkutakon kapható SIM-kártyákat nem vonják ki a forgalomból, ezeknél is létrejön az előfizetői szerződés, a kártya megvásárlását követően a díjmentesen hívható 171-es szám föltárcsázásával.

A kommunikációs igazgató felhívja a figyelmet arra, hogy a feltöltőkártyát csak az egyenlegfeltöltésre használják az ügyfelek. Hangsúlyozta, hogy a Pannon munkatársai minden esetben azonosítható telefonszámról veszik fel a kapcsolatot ügyfeleikkel. Ha bárkiben is kétely merül fel a hívóval kapcsolatban, annak azt javasolja, hogy tárcsázza fel az ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálatot, s győződjön meg arról, hogy az őket megkereső személy valóban a Pannon munkatársa-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábornoki randevú Hódmezővásárhelyen

A nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a hivatásos katonaság bevezetésének tapasztalatairól is… Tovább olvasom