Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Modernizálják a vásárhelyi szennyvíztisztítót

Hódmezővásárhely - Kishomok csatornázásával párhuzamosan a tizenöt évvel ezelőtt átadott városi szennyvíztisztítót is modernizálni kívánja a vásárhelyi önkormányzat.
A korszerűsítési szándék első hallásra meglepő lehet, hiszen a biológiai szennyvíztisztító egész addig a legkorszerűbbnek számított a régióban, míg el nem készült a szegedi. A vásárhelyi tisztító hatásfokát, s az onnan kibocsátott tisztított víz minőségét jól jelzi, hogy a létesítmény üzembe helyezését követő évben már vissza is költöztek a halak a hódtó-kistiszai csatornába, ahonnan a régi tisztítóból kifolyt szennyes lé miatt költöztek el.

A vásárhelyi szennyvíztisztítót tizenöt éve helyezték üzembe. Most ötszázmillióból korszerűsítik. Fotó: Schmidt Andrea

– A szennyvíztisztító felújítása részben szükséges, részben időszerű – mondta Kovács Pál városi főtanácsadó. – Szükséges, mert beindul a kishomoki szennyvízcsatorna építése, s ha bekötik az ottani házakat, akkor természetesen a tisztítómű leterheltsége nagyobb lesz. Ezért szükségessé válik a modernizálása, hogy csökkenjen a hidrológiai terhelés. Bővíteni is szükséges éppen ezért. Emellett szeretnénk kihasználni a pályázati lehetőséget arra, hogy a biológia terhelést is csökkentsük. Mindez a beérkező különböző vegyi, biológiai szennyezés mértékének csökkentését jelenti. Azaz azt, hogy a tisztító biológiailag még hatékonyabban működjön, még tisztább vizet bocsásson ki a hódtó-kistiszai csatornába – magyarázta Kovács Pál.

A tizenöt éve üzembe helyezett létesítmény 500-520 millió forintba kerülő felújítást tervezik. A már megfogalmazott elképzelésekben szerepel a számítógépes hálózatfejlesztés, az indikátorrendszerek kiépítése, amely folyamatosan méri majd a szennyvíz biológiai és kémiai összetételét. Olyan modern rendszert telepítenének, amely azonnali visszajelzést a víz minőségéről.

Külön tisztítók

Nem a vásárhelyi telepre vezetik majd a környező, szintén csatornázás előtt álló kistelepülések szennyvízét, lévén túl drága lenne lefektetni, illetve üzemeltetni az ehhez szükséges csővezetéket. Batida, Erzsébet és a többi tanyaközpont mindegyike kapna egy-egy saját mini szennyvíztisztítót.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

  • 1. Csjernyik Istvánné 2007. december 12. 17:07
    „Tisztelt Csatornázási Társulat!

    Szeretném tudni, hogy Öreg-Kishomokon miért kelll majd környezetbirságot vagyis talajszennyezési birságot fizetni, mert az itt lakok nem tehetnek arrol, hogy itt nem akar az Önkormányzat támogatást adni a csatorna létesitéséhez. Mivel az UNIO-os szabvány szerint még az utépités elött le kelllett volna fektetni a gerincet, ugyanugy mint tették a vizzel meg a gázzal!Mert ugy gondolom itt is Emberek élnek, és elvárnák a képviselötöl, hogy tájékoztassa az itt lakokat Ök miért ilyen mostohák, mert neki csak Batida, Szikáncs.Kutvölgy és Uj-Kishomok létezik mert ott vannak a milliomos barátok!
    Az ut meg olyan rossz minöségüre sikeredett, hogy már nagyon sok helyen tönkre ment, 1 cm -es aszfaltot teritettek, amiböl kinn van az utalap!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a mártélyi csatornaügyben indult vizsgálat

Mártély - Lezárult a mártélyi szennyvízcsatornázással kapcsolatban indult vizsgálat – tájékoztatott a mártélyi polgármesteri hivatal, elküldve lapunkhoz az ügyészségi iratokat. Tovább olvasom