Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Módosult az iskola-igazgató elleni vád

Hódmezővásárhely - Megszüntette a vagyon elleni bűncselekmény miatt indított eljárást a városi ügyészség abban az ügyben, amely a vásárhelyi önkormányzat feljelentése nyomán indult a Kalmár- szakközépiskola volt igazgatónője ellen. Debreczeni Magdolna ellen okirat-hamisítás miatt emeltek vádat.
Még 2008 szeptemberében tett büntetőfeljelentést a vásárhelyi önkormányzat Debreczeni Magdolna, a Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola és Szakiskola volt igazgatója ellen, aki az intézmény-összevonás előtti napokban 32,7 millió forintot költött el iskolai célokra. A város szerint ezzel 54 százalékkal lépte túl a nem sokkal korábban jóváhagyott éves keretet.

Korsós Ágnes jegyző az ügy kirobbanása után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Debreczeni Magdolna ezzel megsértette a számviteli szabályokat, a polgári törvénykönyvet, az államháztartási törvényt, az önkormányzati rendeleteket, és súlyosan megsértette a mindenki számára kötelező városi beszerzési szabályzatot. Debreczeni azonban még a belső ellenőrzés megindulása előtt lemondott igazgatói megbízásáról, így nem tudott ellene az önkormányzat fegyelmi eljárást indítani.

Többször kihallgatták, de Debreczeni a jogerős ítéletig nem nyilatkozik. Archív fotó: Tésik Attila
Többször kihallgatták, de Debreczeni a jogerős ítéletig nem nyilatkozik.
Archív fotó: Tésik Attila

A belső ellenőr szerint a volt igazgató 774 ezer forintért klímát vásárolt, amit 480 ezerért beszereltetett az iskolába, 5,3 milliót költött vizuáltechnikai eszközökre, 11,5 milliót pedig számítógépes fejlesztésre, miközben tudta, hogy egy hónappal később megszűnik a státusza, s intézménye, azaz a Kalmár beolvad az integrált szakképzés informatikai központjává váló Gregus-iskolába.

Debreczeni Magdolna sem akkor, sem most nem kívánt az ügyről nyilatkozni. Csak annyit közölt, többször is kihallgatták már a rendőrségen. Megígérte: ha megszületik a jogerős ítélet, akkor mindent a nyilvánosság elé tár.

A rendőrség lezárta a nyomozást, s az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a vásárhelyi városi ügyészségnek. Szanka Ferenctől, a megyei főügyészség szóvivőjétől megtudtuk: az ügyészség megszüntette a volt pedagógus ellen a vagyon elleni bűncselekmény miatt indított eljárást, de vádat emelt okirat-hamisítás miatt.

Olvasóink írták

 • 17. Léni 2010. március 13. 20:05
  „Igen, ez jellemző a fideszesekre. Megvádolni, besározni valakit , utána húzni az ügyet a
  választásokig! Van a tarsolyukban ilyen jónéhány. Választás után annyit se mondani, hogy
  bocsi az ártatlanul meghurcoltnak, egyszerüen elhallgatják, ejtik az ügyet.Az, hogy közben
  tönkretettek valakit, senkit nem érdekel.”
 • 16. skid 2010. március 07. 21:15
  „Elhúzhatna innen megyei jogú jános a büdös francba. Én majd a választásokon fogok megtorolni, remélem, nagyon sokan fognak ugyanígy csinálni.”
 • 15. Én2 2010. március 05. 17:10
  „aranka2- csak azért írtam, hogy miniszter lesz mert akkor van lehetőségünk, hogy megszabadulunk tőle.
  Nem adja meg nekünk azt a kis örömöt, pedig megtehetné.Szeirntem is isten ne adja, hogy az legyen bár gimis kora óta erre vár.”
 • 14. MATI 2010. március 05. 15:34
  „Tájékozódjatok kicsit az Eötvösös bombariadóról is..Megéri XD”
 • 13. aranka2 2010. március 05. 08:05
  „Lázár, mint miniszter? Ugyan, ne izéljetek már. Túl kevés posztra, túl sok ott a jelentkező, Jánosunknál sokkal fajsúlyosabbak is. Remélem, sohasem lesz belőle miniszter - bár volna annak előnye is, legalább elenné a fene a városból.”
 • 12. DMagóg 2010. március 05. 07:48
  „Meglépte azt, amit az adott helyzetben az általa vezetett intézmény érdekében meg kellett lépnie, vállalva a személyét érintő elmarasztalást is. Tökös egy csaj! (Bocs´). Ezek szerint, a maga hasznára nem követett el semmit (napjainkban már ez, önmagában véve ,,bűncselekmény", mert kilóg a sorból), tette, amit tennie kellett. Szurkolunk érte!”
 • 11. Én2 2010. március 05. 07:18
  „Lázár nem lesz miniszter,( ha megbukna talán, de itt vásárhelyen ez lehetetlen, az embereket orruknál fogva vezeti) még vár!

  Magdinak jó egészséget kívánok.”
 • 10. eldorádó 2010. március 04. 22:24
  „8. hozzászólás Nápolyi 2010.03.04. 15:56

  "Én2-igazadvan most a választáson megszabadulhatunk a városi kavarógéptől"

  Mi a menetrend? Lázárból tavasszal minisztert csinálunk, majd ősszel a pm-ségről leváltjuk?”
 • 9. csavok 2010. március 04. 20:17
  „Csatlakozom "MATI"-hoz !
  Légy erős, vigyázz az egészségedre.
  Tudd, hogy nagyon sokan szorítunk érted !
  Üdv.: Csavok”
 • 8. Nápolyi 2010. március 04. 15:56
  „Én2-igazadvan most a választáson megszabadulhatunk a városi kavarógéptől”
 • 7. MATI 2010. március 04. 15:20
  „Hajrá Debi! Remélem jogerősen is bebizonyosodik amit mindannyian tudunk, hogy itt minden iskolaigazgató "csaló" ha nem tejel "valakinek" a közbeszerzési eljárások előtt. Lám, Te csak sor elején voltál, most már a Bethlen igazgatója is, meg még ki tudja ki jön majd a sorban, ha nem zsírosodik a" 10-es "pénztárca és bankszámla.Ne add fel, és jól teszed, hogy nem szólsz egy szót sem addig amíg kell. Akkor viszont remélem nagyra kinyitod a szád! Addig is sok sikert és jó egészséget kívánok Neked! Dobj a hátad mögé minden rágalmat és minden hazugságot, tudod: egy igazság van csak és az mindig napvilágra kerül!!!!”
 • 6. Én2 2010. március 03. 17:43
  „Ez kreált ügy, Meg kellene büntetni aki indította, máshogy is meg lehet szabadulni valakitől, tisztességesebben.”
 • 5. hajnalka 2010. március 03. 16:56
  „Van még egyáltalán a városban olyan iskolaigazgató, aki nem marionett-báb?”
 • 4. Agyalapi 2010. március 03. 14:54
  „Itt az idő! Jelen a jövő!”
 • 3. Nostradamus 2010. március 03. 13:47
  „Csak költői kérdés: Miért hasonlít ez az ügy a Bethlen igazgatónőjének ügyére? Hm?”
 • 2. Dongó 2010. március 03. 13:43
  „Szóval lemondott a megbízásról, jó ezt tudni. Mintha nem így történt volna. Mintha a főigazgató Asszony a kávéházban adta volna a kezébe az elbocsájtó szép üzenetet még augusztus 31.-én vasárnap délután.
  Piszok egy igazgató asszon volt a Debi. Megmondta amit gondolt, nem szúrt hátba senkit, szerette az iskolát, szabadszájú volt, kemény, hozzáértő, naprakész. Ennyi bűnnel hogy bírt élni?
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 1. aranka2 2010. március 03. 13:25
  „Az okirathamisítás általában nem létezik önmagában, az általában kísérő jelenség, hiszen remélt előny nélkül okiratot hamisítani meglehetősen céltalan ostobaság. Természetesen lehetnek kivételek, pl. ha valaki nem valamilyen tényleges hasznot hozó bűncselekményt akar hamis okirattal fedezni, hanem ha úgy véli, hogy valamilyen törvényes célt csak látszat-dokumentummal érhet el. Itt legfeljebb erről lehet szó, ennek viszont feltehetően nagyon csekély lehet csak a társadalmi veszélyessége - a társadalmi veszélyt sokkal inkább a fennálló tűrhetetlen viszonyok hordozzák. Szóval kevés ismeretünk van az ügyről (ez a cikk pl. szinte semmit sem mond), de annak alapján sokkal valószínűbb, hogy az önkormányzat a bűnös, nem pedig a meghurcolt iskolaigazgató.
  Egyébként hiba, hogy DM. nem nyilatkozik, a vele szembeni vádakat ugyanis mindenki harsoghatja, az ő igazság-verziója meg teljesen háttérben marad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

160 millió az Egészséges Vásárhely Programra

A város megtartó képességének legfontosabb eleme, hogy az ott élők egészségesen élhessenek –… Tovább olvasom