Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Mokka, Polli és Cifra a kifutón

Mintegy ezer eb vett részt szombaton a vásárhelyi nemzetközi kutyakiállításon. A kedvencek között volt Mokka, a két és fél éves tacsi is, aki gazdájával a fővárosból érkezett, s a tatabányai „lakos" Polli, aki fajtagyőztesként térhetett haza. A magyar pásztorkutya gazdája, Pongrácz Péter pedig népviseletbe öltözve mutatkozott be Cifrával.
Fotó: Tésik Attila
Kicsiket és nagyokat, rövid és hosszú szőrűeket, azaz 147 kutyafajtát vehettek szemügyre a látogatók szombaton az első Cacib nemzetközi kutyakiállításon Vásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Rt. kiállítási centrumában. Közel ezer kedvenc lépett a „kifutóra", hogy a bírák előtt megmutassa magát. Persze nem hiányozhatott a verseny előtti fazonigazítás sem, legalábbis a hosszú szőrű ebeknél. Előkerült a hajlakk, az ápolóolaj, no és a fésű is. Fajtáktól függően ki-ki egy-egy copfot is kapott a feje búbjára. A rövid szőrű kedvencek viszont elkerülték az alapos kozmetikázást.

Igaz, egy kiadós fürdés azért nem ártott a nagy bemutatkozás előtt.
A fővárosból érkezett a kiállításra Molnár Andrea három tacskójával, Kompóttal, Mokkával és Szamócával. Náluk ugyanis az a hagyomány, hogy ételekről nevezik el a kedvenceiket. Andreáék két és fél éve foglalkoznak tacsikkal, s már számtalan hazai és külföldi versenyen vettek részt, nem is akármilyen sikerrel. Ennek ellenére nem igazán készülnek a kiállításokra – mondta –, miután a kutyusok velük élnek, Andrea három gyermeke pedig előszeretettel nyúzza őket, így ez felér egy alapos kiképzéssel. Beszélgetésünk előtt néhány perccel egyébként Kompót mutatkozott be a „kifutón". A két és fél éves kutyus rutinosan rótta a köröket Andreával, aki egy-egy kockacukorral ösztönözte kedvencét. Persze nemcsak a mozgását figyelte a bíró, hanem alaposan áttapogatta a kis testét is, hiszen az arányos felépítés is számít.

Nemesházi Fantom Bébi, azaz Polli fajtagyőztesként térhetett haza a vásárhelyi kiállításról. A parson russel terrier kutyus
hat hónapos kora óta jár versenyekre – tudtuk meg gazdájától, a tatabányai Harasta Szilviától. Polli igazi szobakutya – árulta el a fiatal lány, aki szerint estéként egy kiadós séta is elég ahhoz, hogy kedvence felkészülten szerepeljen a versenyeken.

Nemcsak a kutyáknak, a gazdiknak is illik megfelelő öltözetben a bírák elé járulni – vallja a fővárosi Pongrácz Péter, aki amerikai feleségével népviseletbe öltözött, mondván: a mudi fajtájú kutyája mellé ez dukál. Egy magyar pásztorkutya mellett ugyanis nem lehet mondjuk melegítőben csörtetni – jegyezte meg a férfi. Pongráczék egyébként hat éve tartanak mudikat. Nagyon értelmes, sportos kutyák, akikkel napi 10 perces foglalkozás után is szép eredményeket lehet elérni a versenyeken – állapította meg a férfi, aki csak azt sajnálta, hogy Cifra nevű kutyáján kívül csupán két mudi mutatta meg magát Vásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogatos vásárhelyi sárgulás

Egy röpke félórára megbénult tegnap kora délután a vásárhelyi belváros közlekedése. A Szegedi… Tovább olvasom