Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Montírozott Kun Béla a vásárhelyi Alföldi Galériában

Hódmezővásárhely - Érdekes és esetenként meglepő tárgyi eszközökkel és dokumentumokkal eleveníti fel a vásárhelyi Alföldi Galériában a hónap végéig látható Egyletek és olvasókörök című kiállítás a városban az elmúlt százötven évben működő civil szervezetek és olvasókörök történetét.
Érdekes és esetenként meglepő tárgyi eszközökkel és dokumentumokkal eleveníti fel a vásárhelyi Alföldi Galériában a hónap végéig látható Egyletek és olvasókörök című kiállítás a városban az elmúlt százötven évben működő civil szervezetek és olvasókörök történetét. A Tornyai János Múzeum helytörténeti gyűjteményéből válogatott tárlat különlegességeket is tartogat. Így azt az 1942-ben a vásárhelyi ipartestület számára készített díszes lobogót, amelyre a koronás címert hímezték.

A Szent Koronára azonban a szocialista korszakban kék színű sapkát varrtak. De érdekesség az a korabeli fotó is, amelyen a pusztafeketehalmi olvasókör tagjait ábrázolja Kun Béla országgyűlési képviselő társaságában. A történészek megállapították, hogy a fénykép hamisítványt, Kun – aki nem azonos az 1919-es kommunista vezérrel – eredetileg nem volt a fotón, alakját utólag montírozta oda egy ügyes kezű fényképész. A legbecsesebb darab az a levél, amelyben a torinói száműzetésben élő Kossuth Lajos köszönte meg a IV. Olvasó Népkörnek azt az oroszlánfejjel díszített ezüst tintatartót, amelyet a vásárhelyiektől kapott névnapjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János bírálja városa rendőrségét

Hódmezővásárhely - Lázár János polgármester szerint a vásárhelyi rendőrségen nem veszik komolyan… Tovább olvasom