Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Most már van fix helye a kutyapiszoknak is

Megoldódni látszik egy nagyvárosi probléma Vásárhelyen: fogynak a különleges papírzacskók az egy hete kihelyezett hat kutyapiszokgyűjtőnél Vásárhelyen. A sétáltatók egy része – amint lehetőség nyílt rá – máris jobban vigyáz a város utcáinak, tereinek, homokozóinak tisztaságára. A tárolókat melegben hetente kétszer ürítik.
Ettől az új megoldástól tisztább várost vár az önkormányzat. Fotó: Tésik Attila
– A kutyákkal semmi bajom sincs, csak a gazdáikat kellene megnevelni. A többség nyugodt szívvel otthagyja kedvence piszkát. Kíváncsi leszek, mennyire válik be ez az újítás – válaszolta Faragó Zsolt, akit arról kérdeztünk, mit szól a Vásárhely-szerte egy hete kikerült kutyapiszok-gyűjtőkhöz.

A fiatalember otthonát semmilyen házi kedvenccel sem osztja meg, ezért kíváncsiak voltunk egy állattartó véleményére is. Molnár Péterné két kutya gazdája. Mivel kertes házban laknak, így az utcán ritkán sétáltatja ebeit.

– De ilyenkor a zsebemben mindig van néhány műanyag zacskó, s ezt a kezemre húzva szedem össze a piszkot. Mindig a legközelebbi kukába dobom be. A néhány kutyás sétám alatt még nem találkoztam ezekkel a gyűjtőkkel, de ha arra járok, biztosan oda rakom a teli zacskót – mondta.

Büntethető, de nem büntetik

A vásárhelyihez hasonló szervezett kutyapiszokgyűjtés a megye más városaiban nem működik. Szegeden két-három éve a kijelölt futtatók mellé elhelyeztek egy-egy tárolóedényt, s műanyag zacskókat, de a gazdik nagy része ezt figyelmen kívül hagyja. Csongrádon helyi rendelet szabályozza az állattartást, amely a kutyákról is szól, de külön tárolók nincsenek. Makón korábban tervezte az önkormányzat, hogy vásárol speciális gyűjtőedényeket, de ez eddig elmaradt. Szentesen se megoldott ez a kérdés: itt az állattartást szabályzó rendeletben kitérnek arra, hogy a kutya tulajdonosának kötelező a piszkot eltakarítania a közterületről. Ha tetten érik, köztisztasági szabálysértést követ el, s emiatt megbüntethetik – de erre még nem volt példa.

 
Augusztus elsején a város hat pontján olyan edényeket helyeztek el, melyekbe kutyapiszkot lehet dobni. Így került tároló a kertvárosi Fókusz ABC melletti füves részre, a Népkertben a Libás lány szobra közelébe, az Oldalkosár utcai tájházhoz, a Csengettyű közi játszótérhez, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcai BMX-pályához, valamint a Kistópart utca és a vasútállomás közti zöldterülethez.

– Azt tapasztaltuk, hogy ezek a tárolók egyre népszerűbbek a kutyások között. Újabb kétszáz darab újrahasznosított papírból készített zacskót és lapátot kellett vásárolnunk, mert elfogytak – nyilatkozta Barna Viktor, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának környezetvédelmi és vízgazdálkodási ügyintézője.

A teli edényeket a nyári melegben heti két, máskor pedig egy alkalommal ürítik. Mivel tartalmukat nem lehet a háztartási hulladékkal együtt kezelni, így az ATEV-telepre viszik.

A vásárhelyi önkormányzat folyamatosan vezeti be a különféle környezetvédelmi újításait. Három éve működik a városban szelektív hulladékgyűjtést, tavaly pedig minden iskolába, illetve néhány közintézménybe szárazelemek tárolására alkalmas edényeket helyeztek el. Az egyik legégetőbb, nagyvárosokra is jellemző probléma, a kutyapiszok eltüntetése a következő lépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már járna a büntetés a plakátokért Vásárhelyen

Tépetten, kopottan, de hűen őrzik az áprilisi országgyűlési választások kampányának hangulatát a… Tovább olvasom