Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Most segíthetett volna a csatorna

Még nem mérték fel a mindszenti gazdák az eső okozta károkat a termőföldjeiken, miután egyelőre nehéz lenne megközelíteni azokat. Hevesi István mezőgazdasági tanácsnok szerint kevesebb gondjuk lehetne a termelőknek a vízzel, ha az öntözőcsatorna nem lenne elhanyagolva. A létesítmény ügyét várhatóan a jövő héten tárgyalják a képviselők.
Várhatóan csütörtökön ismét megvitatják a kisváros képviselői a mindszenti öntözőcsatorna ügyét – tudtuk meg Hevesi István mezőgazdasági tanácsnoktól. Mint arról már többször beszámoltunk, a mintegy 50 kilométeres külterületi létesítmény évek óta gazdátlan, s így használhatatlan is. A képviselő-testületi üléseken többször felmerült már a téma.

Megállapították: amíg nem kerül a város tulajdonába, nincs mit tenni. A helyi Agro szövetkezet felszámolását végző Marosholding Tanácsadó Kft.-nél korábban megtudtuk: az a probléma, hogy idő közben megszűnt a jogszabály, mely szerint a felszámolás alatt lévő, jogutód nélküli szervezetek, forgalomba nem hozható, azaz nem értékesíthető területei az önkormányzatokat illetik meg. Ezért a megoldás az lehetne, ha a kisváros képviselő-testülete rendeletet alkotna arról, hogy a rendszer a település tulajdona. Ha az erről szóló dokumentumot eljuttatják a felszámolóhoz, akkor át tudná adni a csatornát.

Ezt a lehetőséget vitatják majd meg a következő testületi ülésen a városatyák. A napokban lehullott csapadékmennyiség miatt feltehetően több szakaszon is telítődött vízzel a létesítmény, mely az elhanyagoltság miatt nem tudja elvezetni az esőt – állapította meg Hevesi István. A mezőgazdasági tanácsnok azért csak feltételes módban beszélt, mert igazán még nem mérték fel a víz okozta károkat. A külterületi földutak annyira feláztak, hogy eddig nem merészkedtek rájuk, traktorral pedig nem akarják tönkretenni azokat. Ám abban biztos Hevesi István, hogy, ha megfelelően karban lett volna tartva a csatorna, akkor kevesebb gondja lenne a gazdáknak.

Ha egyszer a város tulajdonába kerül, akkor költségelemzést végeznek a helyreállításra, a kiadásokból a helyi termelők is kivennék a részüket. A munkálatokat pályázati támogatásból szeretnék finanszírozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham tanévkezdés előtt

Jövő csütörtökön kezdődik az újabb tanév. A családok egy része Vásárhelyen is az utolsó napokra… Tovább olvasom