Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Most születnek az exportbárányok

Csongrád megye - Korábban lesz húsvét Európában, mint tavaly, a magyar báránynak pedig ilyenkor kevesebb a versenytársa a piacon. A zömmel olasz exportra szánt jószágok most születnek.
Tavaly április 20-án és 21-én volt húsvét, most április 5-én és 6-án lesz. Ez az időszak a juhtenyésztők számára nagyon fontos, mert a takarmánykeveréken nevelt magyar bárányokra nagy a kereslet. – Nyugat-Európában általában április–májusban szoktak elletni, Olaszországban viszont húsvétkor szinte kötelező bárányt enni, ez a vallással összefüggő szokás, ilyenkor a magyar bárányt veszik, nem nagyon vannak versenytársak – mondta lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke. – Ez az időszak igazán azoknak kedvez, akik készültek rá, és a tavalyi termékenyítést ennek megfelelően szabályozták.

A hódmezővásárhelyi Barna Miklós, a szervezet régióvezetője hozzáteszi: a húsvétra szánt bárányok 60-70 százaléka januárra születik meg. Amikor későbbi időpontban van a húsvét, akkorra Romániából már szintén jöhet bárány az olasz piacra, versenyezve a magyarral.

A magyar „exportbárány" 60-70 naposan szokta elérni a 20 kiló körüli súlyt. Most a 16–20 kilósak felvásárlási ára 1050-1100 forint kilogrammonként, a 20–24 kilogrammosé 1000-1050 forint. A szállítás szezonja február 20–25-e után kezdődik, és március végéig tart.

A juhtartás most jó üzlet. 2013 óta folyamatosan növekszik a hazai állomány. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

A juhtartás most, ha a kéknyelv betegség miatti kellemetlenségeket nem számoljuk, jó üzlet, és ezt nem a politika mondja, hanem a számok. Hajduk Péter arról tájékoztatott, hogy a nyilvántartásuk szerint 2013 óta folyamatosan növekszik a hazai állomány, most 940 ezer anyajuhot tartanak a magyarországi tenyészetekben. A gyarapodás egyrészt annak köszönhető, hogy 2012-ben az agrártárca elindított egy szerkezetátalakítási programot, amelynek révén több kedvezményt kaptak a juhtartók. 2015 és 2020 között pedig ismét új, termeléshez kötött uniós támogatási formát vezetnek be, ami a jelek szerint szintén segíti az ágazatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavak lettek a belvízből Szikáncson

Az utóbbi idő esőzései miatt tavak keletkeztek Szikáncs belterületén. A Fő utcán már az úton és a járdán is áll a víz. A helyieknek a közlekedés mellett a mosás és a fürdés is gondot okoz, az aknák tele vannak. Tovább olvasom