Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Mostantól csak ólban adhatnak enni a baromfinak

Hazánkban mostantól csak zárt helyen szabad etetni, itatni a szárnyasokat, hogy megelőzzék a madárinfluenza terjedését. A szigorítás – többek között – a mártélyi libásokat is érzékenyen érinti. Számukra tegnap az állatorvos járványvédelmi előadást tartott.
– Ez a libafajta nem bírja a bezártságot, de nincs mit tennünk, az ólba kell terelni őket – mondta a mártélyi Szél Sándorné. Fotó: Tésik Attila
Dr. Papp Zoltán vásárhelyi kerületi főállatorvostól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kollégái most végigjárják a telepeket, s fokozott ellenőrzéseket tartanak. A hatósági állatorvosok minden telepen jegyzőkönyvbe veszik a tapasztaltakat.

Mártélyon a baromfitartók többsége libázik, s a szabadban tartja a jószágokat. A zárt helyen való etetés minden szárnyasra vonatkozik, de a csirkék amúgy is ólban élnek, így ez a szigorítás leginkább a libásokat érinti. Ezért nekik a helyi állatorvos, dr. Szabó András tegnap délután a faluházban járványvédelmi előadást tartott.

A Szél család már 1975 óta foglalkozik libákkal. Egykoron azért döntöttek emellett, mert gyorsan megfordul benne a pénz, vagyis hamar felnőnek, és már is le lehet adni őket.

– Kuntelepen ötezer fehér, úgynevezett kolost tartunk. Ezek húslibák, s Márton napján német piacra viszik tőlünk – tudtuk meg Szél Sándornétól.
Az asszony kicsit tart a szigorítástól. Ugyanis ez a fajta liba szeret legelni, így megsínyli a zárt helyen tartást. Az ólban csak nyolchetes korukig maradnak, után azonnal ki is hajtják őket. Az időjárástól függően néhány napig be lehet terelni őket fedett helyre, de hosszú távon nem bírják a bezártságot.

– Szerencsére elérték a leadási súlyt, vagyis a hat kilót, s ha minden jól megy, a jövő héten jön is értük a kamion. Így csak pár napot kell az ólban kibírniuk – folytatta a gazdaasszony.

Szél Sándorné elmondta, hogy a környékükön még egyáltalán nem hallottak olyan esetről, hogy házi szárnyas megkapta volna a madárinfluenzát. Ennek ellenére ők is betartják a megszigorított szabályokat. Hamarosan elkészülnek az ólak a libák fogadására. Madárhálót szerelnek fel az ablakokra, belül pedig kimeszelik a falakat. Egyelőre nem tudják, hogy a leadás után is ötezer jószággal folytatják-e a tenyésztést.


Csongrád megye fokozottan veszélyeztetett

Tovább szigorodtak a baromfitartás feltételei hazánkban. A madárinfluenza felbukkanásának esélye alapján fokozottan veszélyeztetett területnek minősítették Csongrád megyét. Területünkön ugyanis 16 olyan hely van, amely a vadmadarak kedvelt gyülekezőhelye, vagyis ahol egy beteg madár gyorsan elterjesztheti a rettegett vírust. Mindezek miatt nálunk az átlagosnál is szigorúbban kell venni azokat az intézkedéseket, amelyekről tegnap adott ki közleményt a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium egészségügyi és élelmiszerellenőrzési főosztálya.
Az új előírások szerint például élő baromfit vagy más szárnyast nem lehet piacra, állatvásárra, bemutatóra, kiállításra vinni, és ilyen rendezvények az intézkedés visszavonásáig nem is tarthatók Magyarországon. Így már a hét végi, pusztamérgesi díszmadár vásár is elmarad. Kivételes esetekben ez alól adható felmentés, ám Szigeti Sándor megyei igazgató főállatorvos szerint a fokozottan veszélyeztetett minősítés miatt Csongrád megyében erre nem sok az esély.
Tegnap óta a vadmadár-vadászatokat huszonnégy órával előre be kell jelenteni a helyileg illetékes állategészségügyi állomáson, hogy hatósági állatorvost rendelhessenek ki a vadászok mellé, aki a lelőtt madarat megvizsgálja. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonazenészből feltaláló

Polihisztorként emlegetik szülővárosában, Mindszenten Mihály Józsefet, aki 15 évesen… Tovább olvasom