Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Mozognak, nem dohányoznak, rendszeresen szűrnek

Hódmezővásárhely - Az Egészségügyi Minisztériumhoz is eljuttatják a Vásárhelyen kidolgozott egészségügyi modell leírását, amelyet ezután másutt is alkalmazhatnak. A betegségmegelőző program elemei: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni újszerű harc és a lakosság rendszeres szűrése.
A vásárhelyi egészségügyi modell egyes elemei már esztendők óta működnek, de idén álltak össze egységes rendszerré. Szakemberekből álló csapat már elkezdte a projekt dokumentálását, az eddigi tapasztalatok értékelését, ha elkészülnek, az anyagot eljuttatják az Egészségügyi Minisztériumba azzal a céllal, hogy bármelyik település „lemásolhatja", követheti az abban foglaltakat.

– Az első elem a mindennapos testnevelés – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója –, melynek keretében az önkormányzati fenntartású iskolákban a diákok mindennap, tanórákon sportolnak. Ehhez csatlakozik a felmérés, a rendszeres szűrés. Regisztráljuk, majd nyomon követjük a gyerekek állapotát, annak változását; jó esetben a javuló kondíciót, a csökkenő testsúlyt. Nem csupán egyszeri statisztikáról van szó.

A második „láb" a dohányzásról való leszoktatás, az intézmények, a város füstmentesítése. Ez a program a közelmúltban kezdődött: a harmincöt önkormányzati közintézményben, valamint a játszótereken tilos rágyújtani. De a város nem hagyja magára azokat, akik rabjai a „bagónak", és le akarnak szokni: kétszer három hónapos tréningek indulnak, egy gyógyszergyártó cég, az Erzsébet-kórház és az önkormányzat szoros együttműködésével, szervezésében. A közalkalmazottakat – siker esetén – anyagilag is támogatják. Az október közepén induló kurzusokra interneten a hamarosan elérhető weboldalon lehet majd jelentkezni.

– Szintén nagyon fontos elem a megelőzés, a szűrés – közölte a főigazgató –, mely a népegészségügyi szűrőprogram keretében már évek óta zajlik városunkban. Egészség- és sportnapokon vehetik igénybe a polgárok ezt a díjmentes szolgáltatást, a forrást a város biztosítja. Egyre nő az érdeklődők száma, egyre többen kíváncsiak vércukorszintjükre, testtömegindexükre, arra, veszélyezteti-e őket valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés. Végzünk menedzserszűrést is a magasabb beosztású köztisztviselőknél és intézményvezetőknél; az általános szűrés pedig háromezer munkavállalót érint. Esetükben is – akárcsak a gyerekeknél – folyamatosan figyelemmel kísérjük a változásokat. Az adatok alapján arról is képet kaphatunk, melyek a gyakoribb problémák. Az okokat felderítve ez segíthet a megelőzésben, az egészség megőrzésében. Ilyenkor kiderülhetnek „rejtett" betegségek, a lappangó kórok tünetmentes fázisban jól kezelhetők, gyógyíthatók.

Ezen a három lábon áll a vásárhelyi egészségügyi modell, mely a füstmentesítéssel az idén vált teljessé. Ezt foglalják össze az anyagban, szerepelnek benne majd a Kossuth téri tapasztalatok – négyszázötvenen vettek részt valamilyen vizsgálaton –, legközelebb október 21-én Újvárosban délelőtt és Tabánban délután lesz egészségnap. A tervek szerint minden városrészt körbejárnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom