Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Mucsi Mihály majdnem megfulladt a műtőasztalon

Hódmezővásárhely, Makó - A vásárhelyi Mucsi Mihályon gégemetszést kellett végrehajtani a makói kórházban, mert hátracsúszó nyelve miatt majdnem megfulladt a műtőasztalon. Egy helyreállító operációt és hárommillió forint kártérítést szeretne.
A vásárhelyi Mucsi Mihályon gégemetszést kellett végrehajtani a makói Kórházban, mert hátracsúszó nyelve miatt majdnem megfulladt a műtőasztalon. A férfit eredetileg orrsövényferdüléssel műtötték volna. Egy helyreállító operációt és hárommillió forint kártérítést szeretne. A Kórházzal sikerült megállapodnia, de az intézmény felelősségbiztosítója nem kíván fizetni, mert a szakértő azt állapította meg, a Kórházban nem hibáztak.

Majdnem az életébe került egy orrműtét Mucsi Mihálynak. A vásárhelyi férfi orrsövényferdülését szerette volna megoperáltatni. Szemben lakik az Erzsébet-Kórházzal, előbb oda ment, de az orvos azt mondta neki, nem érdemes megoperálni, mert jobb nem lesz. Ezután ment át a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházba.

Nincs érdemi válasz

Az ügyben megkerestük a makói Kórház főigazgatóját, dr. Baráth Lajost, aki kérdéseinkre válaszként egy sajtóközleményt küldött: „2007 februárjában egy betegnél, tervezett műtétjét megelőző altatás során a műtéti kockázat sorába tartozó szövődmény következett be, melyet az ellátó orvosok sikeresen elhárítottak. A beteg, illetve jogi képviselője kártérítési igényt jelentett be, azt vélelmezve az általuk felkért orvos szakértő véleményére hivatkozva, hogy a Kórház orvosai az ellátás során nem a kellő gondossággal, illetve nem a szakmai szabályok betartásával jártak el. A Kórház a vonatkozó jogszabályi előírások és a biztosítási szerződés rendelkezéseinek megfelelően jelezte a kárigényt a felelősségbiztosítónak. A felelősség kérdésében való állásfoglalás érdekében a biztosító igazságügyi orvos szakértői véleményt szerzett be, mely a dokumentációk alapján azt a megállapítást tette, hogy az ellátó orvosok a szövődmény kialakulásának elkerülése, valamint az elhárítás során az orvosszakmai szabályok betartásával, a kellő gondosság kifejtésével jártak el, melynek következtében a kártérítési igény nem megalapozott. A Kórház a fentieken túlmenően érdemi nyilatkozatot az ügy lezárását megelőzően – többek között az orvosi titoktartásra vonatkozó előírások, illetve a beteg jogainak tiszteletben tartása miatt – nem kíván tenni."

– Az orrsövényműtétre azért lett volna szükség, mert igen veszélyes alvászavarral küzdök. Miután elalszom, a nyelvem azonnal hátracsúszik, s elzárja a garatot. Esténként többször arra ébredek, hogy fuldoklom. Az orrsövényferdülésem megszüntetése könnyített volna ezen a súlyos problémán – mondta Mucsi Mihály.

A műtét időpontját február 13-ára tűzték ki. Egy influenzajárvány miatt az erre a napra tervezett öt operációt áttették február 14-ére. Mucsi Mihály volt az első páciens. Még a beavatkozás előtt elvitte Makóra azokat a korábbi orvosi papírjait, amelyek szerint őt nem lehet altatni – épp a hátracsúszó nyelve miatt.

– Már azt is nagyon furcsálltam, hogy egy használaton kívüli műtőbe tolnak be, sem a műtősön, sem az altató- és sem a műtétet végző orvoson nem volt steril öltözet, s maga a helyiség is igen rossz állapotban volt. Utána csak arra emlékszem, hogy tetőtől talpig véresen felébredek az intenzív osztályon – állította a férfi.

Mivel betegsége miatt altatás után azonnal hátracsúszott a nyelve, nem kapott elég oxigént. Az orvos tubust próbált meg a garatba tolni, hogy a beteg levegőhöz jusson, de nem járt sikerrel, mert a beszűkült résbe nem fért be a műszer. A tubus több helyen is felsértette a garatot, így a betegnek ömlött a vér a szájából. Vérrel telt meg a tüdő is. A fulladás és a halál elkerülésére más lehetőség nem maradt, mint a gégemetszés.

– Az orrsövényferdülésem mind a mai napig megvan. A gégém azóta is fáj. Inni csak óvatos kortyokban, enni csak kis falatokban tudok, mert könnyen a légcsőbe kerülhet a folyadék vagy az ennivaló. Éjszakánként pedig ugyanúgy fuldoklom, mint eddig – folytatta Mucsi Mihály.

A vásárhelyi férfi a hibás beavatkozás miatt hárommillió forintra perli a Kórházat. Elmondása szerint azóta sikerült is megegyezni az egészségügyi intézménnyel: a Kórház fizetne, és finanszíroznák a gége-helyreállító műtétet is. A gondot most az intézmény felelősségbiztosítója jelenti, amely megtagadta a kártérítés kifizetését. Mégpedig a szakértői véleményre hivatkozva, eszerint ugyanis a Kórház nem követett el hibát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60. érettségi találkozó a vásárhelyi Bethlen gimnáziumban

Ügyvédet, középiskolai igazgatót, református lelkészt és erőművi főművezetőt is adott az országnak… Tovább olvasom