Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Munkahelyteremtést ösztönöz Vásárhely

Minden egyes új alkalmazott után 500 ezer forintot fizet a vásárhelyi önkormányzat azoknak a helyi mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, melyek új munkahelyet teremtenek. A cégek az idén július 31-éig pályázathatnak a támogatásra.
A legutolsó felmérések szerint Vásárhelyen összesen 1825 mikro-, kis- és középvállalkozás működik, vagyis olyan cég, amely maximum 250 főt foglalkoztat. A közgyűlés legutóbb olyan rendeletet hozott, mellyel a vállalkozások munkahelyteremtését kívánják ösztönözni.

Vásárhelyen 2006 decemberében 2338 munkanélkülit regisztráltak. Két évvel korábban még 2609 volt a számuk. A munkahelyteremtés segítésével további csökkenést vár az önkormányzat.

– A vásárhelyi vállalkozások egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, új munkahelyenként 500-500 ezer forintot – mondta tegnapi városházi sajtótájékoztatóján Gyömrő-Molnár Imre, az önkormányzat város- és vállalkozásfejlesztési, valamint informatikai bizottságának elnöke.

A város költségvetésében erre 50 millió forintos keretet különítettek el. Ennek ellenére az egyes támogatásoknak nincs fölső határa, mivel a keretet a beszedett adókkal pótolják, ha kell.

Évente kétszer adhatnak be pályázatot a cégek támogatásra: egyszer január 31-éig, majd legközelebb július 31-éig. Értelemszerűen az idén a nyári határidőt kell figyelembe venni.

A beküldött pályázatokat első körben a bizottság bírálja el, de a végső döntést mindig a közgyűlés hozza meg. A támogatás igénybevételénél két fő kötelezettséget kell figyelembe venni: az új munkahelyeket három évig fenn kell tartani, valamint öt éven keresztül vásárhelyi székhellyel kell a céget működtetni.

– A megállapított pénzt egy összegben fizetjük ki. A félmillió forint új alkalmazottanként akkor jár, ha napi nyolc órában foglalkoztatják. Például napi 4 órás foglalkoztatás esetén az összeg 250 ezerre csökken – vette át a szót Kovács Pál, az önkormányzat jogi és közgazdasági irodájának vezetője.

Nem csupán a munkahelyteremtés ösztönzése a cél, hanem az is, hogy egyre több vállalkozás települjön Vásárhelyre. Azoknak a cégeknek is jár a pénz, melyeknek más településen is vannak létesítményeik, de a székhelyük vásárhelyi. Ebben az esetben persze csak a Vásárhelyen teremtett új munkahelyek költségeihez járul hozzá az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imerys: új csarnok, új munkahelyek

Franciaországból Magyarországra, Hódmezővásárhelyre telepítette át egyik gyáregységét az Imerys. A… Tovább olvasom