Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Munkájuk miatt hiányoznak a közgyűlésről

Hódmezővásárhely - Munkahelyi elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni minden közgyűlésen – ezt mondja a vásárhelyi testület három legtöbbet hiányzó tagja.
Hernádi Gyula ráadásul hozzáteszi, nem tud és nem is akar a tervezhetetlen időpontokhoz igazodni. Ami tény: az utóbbi hetekben többször módosították a kezdést, ezt viszont az SZMSZ nem tiltja.

Nemrég azért hívtak össze sajtótájékoztatót a fideszes képviselők, mert szavaik szerint a szocialista Hernádi Gyula gyakran csak a jelenléti ívet írja alá, de a közgyűlésen már nem vesz részt. Ennek kapcsán néztünk utána, ki és mennyit hiányzott a díszteremből idén. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint mostanáig összesen 22 közgyűlést – ebben benne van a rendes, a rendkívüli és a dísz- is – tartottak Vásárhelyen.

Lázár János polgármesterrel együtt összesen 24 tagú a testület. A város első embere csak egyetlenegy ülésen nem vett részt. Mindegyiken ott volt Benkő Zsolt, Gyömrő-Molnár Imre, Havasi Katalin és Tóthné Kecskeméti Katalin (mindannyian fideszesek), valamint a munkáspárti Havránek Ferenc. Sőt utóbbi városatya 1994 óta egyetlen közgyűlést sem mulasztott el.

Dobóvári István és Takács Róbert a közgyűlésen. Utóbbi az egyik legritkábban jelen lévő képviselő Fotó: Tésik Attila
Dobóvári István és Takács Róbert a közgyűlésen. Utóbbi az egyik legritkábban jelen lévő képviselő. Fotó: Tésik Attila

A képviselők nagy többségére jellemző, hogy egy-két hiányzásuk van. A legkevesebb ülésen a szabad demokrata Takács Róbert volt jelen, hétszer hiányzott. A legfiatalabb vásárhelyi városatya után párttársa, Kiss László, illetve a szocialista Hernádi Gyula – hat alkalommal – mulasztott a legtöbbet. – Nemrég szereztem jogi diplomát. Az egyetemi vizsgáim időpontját már nem lehetett módosítani, így több közgyűlésen nem tudtam jelen lenni. Ügyvédjelöltként pedig szintén problémát okoz, hogy a rendkívüli közgyűléseknél többször is változott az időpont, legutóbb a múlt héten, így a lefixált tárgyalásaimat már nem lehetett áttenni – tudtuk meg Takács Róberttől.

– Az lenne a legcélszerűbb, ha egy-egy közgyűlés 3-4 óra hosszú lenne. Amúgy a képviselők aktivitását kellene nézni, s nem azt, mennyit hiányoznak. Azt kellene figyelni, ki és milyen témához szól hozzá, van-e ellenvéleménye – mondta Kiss László, akit meglepett, hogy a második legtöbbször ő volt távol az ülésektől. Az SZDSZ-es képviselő kiemelte: mivel cégvezetőként dolgozik, a fontos üzleti ügyeket nem tudja elhalasztani. Főleg úgy, hogy a rendkívüli közgyűléseknél többször előfordult már, hogy az utolsó pillanatban módosult az időpont, így nem tudott jelen lenni.

Nem tud és nem is akar a tervezhetetlen és gyakran módosított időpon-
tokhoz igazodni – ezt már Hernádi Gyula mondta, akinek hiányzásait a fideszes képviselők szóvá tették. A civilben szülész-nőgyógyászként dolgozó szocialista politikus az elmúlt heti példát hozta, amikor az egy héttel korábban, október 2-án félbeszakított rendes közgyűlést folytatták 10-én, pénteken. Eredetileg úgy volt, az ülés reggel kezdődik, szerdán késő este jött azonban az üzenet, hogy délután 3-ra tolták az időpontot. Ekkor azonban egy dél-alföldi szülészkongresszusra volt hivatalos, ahol nem csak hallgatóként várták. Az október 2-i közgyűlés esetében is módosult egyébként az időpont, mert az SZMSZ-ben meghatározott dél helyett reggel 8-kor kezdték, és kora délután elhalasztották. Hernádi ekkor viszont alkalmazkodott, páciense műtétjét egy kollégájára bízta. Azt is hozzátette: a rendes közgyűlések SZMSZ-ben meghatározott, állandó időpontjában is rendelése lenne, de azt – épp az ülés miatt – másnapra tette át.

Mit mond az szmsz?

Rendes közgyűlést a nyári szünet kivételével havonta, a hónap első csütörtökén déltől tartanak – áll a vásárhelyi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában. A meghívót legkésőbb 5 nappal előbb kézbesíteni kell. Rendkívüli testületi ülés esetében – ha indokolt – mód van arra, hogy akár az összehívást követő napon megtartsák, egyébként a meghívót legalább két nappal korábban meg kell kapniuk a képviselőknek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. mindentlátó 2008. november 03. 15:49
  „Válasz szomának!!!!

  Mindenben egyet értek. .Azt meg hozzátenném a nyugdíjasoknak van Országos Nyugdíjas Szövetsége!!!
  Hol vannak? Nem tudják képviselni a nyugdíjasokat? És különben meg ki a fene választotta őket ha csak Ferinek bólogatnak.
  Máskülönben, jobb lenne ha ott fent a nagy fejeket piszkálnánk már. Akiknek 3 milliós fizetésük van, és közben olyan jól vezetnek: milliárdos nagyságrendű veszteséget produkálnak.
  Na ők aztán valóban megérdemlik a milliókat.”
 • 20. szoma 2008. november 03. 13:10
  „Meg kellene már végre érteni, hogy Magyarország bajban van. Ezt a bajt nem Lázár János, és nem a Fidesz okozta. Minden gyalázkodónak olvasnia kellene valós cikkeket, esetleg nem csak a kereskedelmi tv-ket nézni szájtátva, mert ott ugye minden igaz. Pedig csak a díszletet látják. Nem jut el a tudatig, hogy az országot eladták, ükunokáiknak is adóságot csináltak, ellopták amit csak lehetett, tönkretették az oktatást, egészségügyet és a gazdaságot. És lám csak azt értették meg belőle, hogy nem emelik a nyugdíjat, és nincs 13. havi juttatás. Ezt sem Lázár János csinálta, és nem is a Fidesz.
  Ganéban vagyunk a fejünk búbjáig, és a legnagyobb gondjuk a jelenléti ív nézegetése a közgyűlésen. Vagy nem tudják mi folyik maguk körül, vagy egyszerűen csak irigyek a polgármesterükre, mert ilyen fiatalon mindent elért.
  Pedig a tények alapján önök jól szavaztak, de nem írták rá a szavazó céduláikra a nevüket, hogy a maguk nyugdíjában ne essen kár. Hol van most az önök szakszervezete, ami képviselné a filléreken tengődő nyugdíjasok érdekeit.
  Valószínű kormány közelben, különben hallanánk a hangjukat. Minden szakszervezet tiltakozott már, csak a nyugdíjasokat képviselők nem. A rengeteg elbocsájtásról nem is beszélve. Nem lesz munkabér, nem lesz adó, nem lesz nyugdíj. Ne a polgármesterüket toszogassák, hanem a választott kormányukat.”
 • 19. Minibusz 2008. november 01. 08:08
  „Még egy apróság ehhez a cikkhez.
  Nem tudom és nem is érdekel, a képviselők mennyit és milyen formában kapnak juttatásokat. Biztos "megérdemlik".

  A lényeg.
  Azt írja a cikk, hogy minden hónap első csütörtökjén van közgyüllés.
  Kérdezem, és aki tud válaszoljon rá, azért az 1 napért valaki hagyja ott a munkáját? Szerintem aki ezt felvetette, ebbe nem gondolt bele!
  én, ha sikerül 2 hét szabira mennem, akkor a végére már hiányzik a meló, pedig evezős vagyok a gályán és nem kormányos.
  Szóval 1 képviselős "munkanapért" egy munkásságot félbehagyni, szerintem pazarlás.
  Nem tudom, milyen orvos, ügyvéd, vállalkozó stb. a magánéletben, de ez ebből a szempontból lényegtelen.
  Szerintem.”
 • 18. mackó 2008. október 30. 16:09
  „hajrá- egyetértek veled, de én arra akartam rávilágítani, hogy mondjanak le ebbe a nehéz helyzetbe a juttatásaikról. Mutassanak példát.”
 • 17. hajrá 2008. október 30. 13:11
  „mackó!

  NEm jó helyen kopogtatsz! A nyugdíjak értékét, annak emelését, ne LJ és társain kérd számon hanem a kormányon!
  Ehhez egy városi polgármesternek nem sok köze van! Ő egy várost irányít, nem az emberek fizetését határozza meg! Még a hivatalban sem, mert ott a köztisztviselői bértábla a kötelező! Annyit kapnak amennyi a törvényben meg van határozva (iskolai végzettség, szakmai tapasztalat, nyelvtudás, stb....)
  Hidd el egy városi polgármester édes kevés ahhoz,h ogy az emberek életét alapjaiban változtassa meg, persze segít munkahelyet teremteni, de egy munkahely létrehozásához kell egy jó gazdasági helyzet is országosan. Amíg ez nincs meg a Római Pápa is ülhet a város élén! Ha az országnak jól megy akkor jól megy az önkormányzatoknak is!
  Sajna az országnak nem megy jól, sőt!!!!”
 • 16. mackó 2008. október 30. 12:31
  „Igenis magukon kellett volna kezdeni a spórolást.Fele képviselővel, fele bérért és költségtérítés nuku. ennyi ez a minimum akkor mutassák meg milyen fasza gyerekek. Pénz nélkül vagy minimálbérből v. 50.000 ft. nyugdíjból. Mutassák meg, hogy lehet megélni.Nincs egy ember se aki kiállt volna pl. a nyugdíjasokért különösen a kicsi nyugdíjból élőkért, vagy a fiatalokért .

  hajrá- csak az a baj, hogy vásárhelyen lj. megveszi az ellenzék felét és akkor nem jó a szavazás. Megveszi mert megvehetők. Szégyeljék magukat! Nem azért ültettük oda őket, hogy lj seggét nyalják.”
 • 15. hajrá 2008. október 30. 12:19
  „akutyafáját!

  Nem csak tájékozódni kellene hanem megtanulni számolni is! Ha az MSZP és az SZDSZ együtt szavaz akkor többségük van, vagyis átviszik a törvényt.
  A FIDESZ viszont nem elég hozzá, vagyis alul marad!
  Szóval nem lehetséges, hogy amit írsz az fordítva volt igaz!!!
  De csak nézz utánna bátran!”
 • 14. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 30. 09:36
  „Fiúk lányok! Az egyik kutya a másik eb! Akármelyik párt ül a kórmány élén az egyik sem fogja a fizikaidólgozók a nagycsaládosok a nyugdíjasok pártját fogni! Viktórnak is kell a lóvé!Ott a nagy szöllős és az apja bányái.Gyúrcsány az meg egyenesen egy közbüntényes GYÍLKOS!!!!Az meg hogy az a köcsög nem jár be a közgyüllésre az eltőrpül ezek a dólgok melett.Észre kellene már venni hogy csak is mi tudnánk változtatni a helyzetünkön.De amíg csak tűrünk addig minden marad a régi.”
 • 13. akutyafáját 2008. október 29. 23:00
  „hajrá !
  Már megint nem vagy tájékozott ! Fordítva volt.”
 • 12. hajrá 2008. október 29. 11:34
  „mackó!

  NEm zavar, hogy pár hete szavazták le a Fidesz azon törvényjavaslatát, hogy az országgűlési képviselők számát drasztikusan csökkentsék?
  És tudod kik szokás szerin? Az MSZP és az SZDSZ!!!
  Szóval ki mutasson példát?”
 • 11. mackó 2008. október 29. 10:27
  „aranka2 teljes mértékben egyetértek Veled, én sem értem, hogy miért tűrik az ellenzéki képv. lj pimaszkodását miért nem olvasnak be neki tisztességesen úgy ahogy ő csinálja. Félnek tőle v. el vannak kötelezve. Én biztosan nem tűrném, hogy lejárasson egy ilyen kölyök.
  Egy seggel több lovat ez a divat a politikában. Nem csak nőgyógyról van szó hanem a többiről- mindegyiknek van több állása. Elvenni tőlük.!Most aztán megmutathatnák, hogy miről mondanak le a cél érdekében. A képv. fizetésükről, a költs. térítésről, csökkenthetnék a vásárhelyi képv. testület számát is , valamint az orsz.képviselők számát pedig felére csökkentenék. Mutassanak példát ne a nyugd. és a keresőkön ugrájanak.”
 • 10. Coesit 2008. október 29. 08:09
  „Minibusz, teljesen iagazad van. Az itt a kérdés, hogy miért nem volt jó az eredeti időpont? Valamiért módosítani kellett. Gondolom azért, mert valakinek nem volt megfelelő, egyéb elfoglaltság miatt. Így az aki miatt módosítani kellett nem hiányzott, mást meg ki lehet pellengérezni az újságban. Abszolút nem védem a balosokat, de ezek a manipulációs dolgok nem méltók a jobboldalhoz.”
 • 9. Minibusz 2008. október 29. 06:35
  „Sokakkal nem értek egyet.
  Véleményem az, hogy a képviselőnek is lehet magánélete, függetlenül attól, milyen gyümölcs, madár vagy virág a pártjának jelképe.
  Én, mint magánember azt vallom, hogy egy eseményről, melyen ott kell lennem, legalább két nappal előtte szóljanak. Pedig sem vezető nem vagyok, sem képviselő.
  Persze, lehet mondani, hogy a képviselő fizetést kap ezért, igen, ezt megértem, és valahol ebben egyetértünk, viszont én megfordítanám a kérdést! Miért is nem voltak jók, az eredetileg megbeszélt időpontok? Lehet, hogy akkor meg pont egy narancsos nem ért volna rá? És akkor hogy nézne ki a "statisztika".
  Szerintem”
 • 8. cikicakk55 2008. október 28. 16:17
  „www és Harcitomi, teljesen egyetértek veletek.Valaki vagy legyen képviselő, vagy legyen nőgyógyász, vagy ügyvéd, vagy cégvezető,vagy akármi.Ha képtelenek a feladatukat teljes odaadással végezni, akkor mondjanak le valamelyik posztjukról.Én ápolónő voltam, de engem egyből kirugtak volna a kórházból,ha nem dolgozom, hanem pld.akkor még KISZ vezetőségi munkát végzek.”
 • 7. JB007 2008. október 28. 12:51
  „Hmm...és mi van azokkal a képviselőkkel, akik a civil foglalkozásukat hanyagolják el? Gondolok itt a szintén orvosként praktizáló politikusokra? Ha már egy fenékkel nem lehet két lovat megülni.”
 • 6. harcitomi 2008. október 28. 12:29
  „A kis szadeszes ügyvédpalánta minek vállalta el a képviselőséget? Tudta, hogy kevés lesz a szabadideje a tanulmányai miatt, nem?
  Másrészt az egész neoliberális baromság most dőlt be végérvényesen az egész világon. Az összes szadeszes politikusnak illene bocsánatot kérnie mindenhol, és szép csöndben lelépni, megbukott a sokat szajkózott elképzelésük az állam szerepéről.”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 28. 11:03
  „Ez az egész megint a FIDESZ propagandájáról szól. Lerágott csont! Azért nincs ott mert megengethet magának! Főleg ha még akkor is jó pénzt kap ha nincs ott. Ennyi! Ki az a bolond aki nem fogadna el jó pénzt a semmiért???????????????????????????????????????????”
 • 4. egyszeru polgar 2008. október 28. 10:25
  „Aki nem birja, ne vallaja! Aki vallalja, cselekedjen a legjobbja szerint, teljes gozzel. Ez nem tarsadalmi munka, jo kis fizeres jar erte.
  itt kell megszoritani a penzt, nem a kozalkalmazottaknal es nyugdijasoknal!”
 • 3. aranka2 2008. október 28. 08:52
  „1. A szervezeti és működési szabályzat világos, és az is, hogy a város vezetése nem tartja be. Más napon, mint csütörtökön semmiképpen sem volna szabad közgyűlést tartani. Lázár viszont - ezek szerint - teljesen önkényesen tologatja a közgyűlések időpontjait, ami megengedhetetlen volna. Felnőtt emberekkel úgy játszik, úgy bánik , és úgy beszél, mint taknyos gyerekekkel. Felháborító, de az is, hogy egy-egy megalázott képviselő miért nem küldi el a jó büdös francba?
  2. A fideszes képviselők "hiányzási" sajtótájékoztatója üres pimaszkodás, semmi több.
  3. Megértem azokat az ellenzéki képviselőket, akik nem túlzottan sietnek, hogy bohócot csináltassanak magukból. Itt is, még egyszer megjegyzem: nem kellene ennek a nyikhajnak a pofátlanságát eltűrni, a polgármester nem "főnöke" a városi képviselőknek, nem játszhat(na) tanítóbácsit.”
 • 2. egyszerű vállalkozó 2008. október 28. 07:49
  „Ki a búbánatot érdekel a nyomora?Ha szülész-nőgyógyászként rá van szorulva arra a "kis" képviselői morzsára, akkor legyen ott az ülésen.Ha meg nem képes ott lenni, akkor húzzon el a francba.Ez a véleményem a tisztelt cégvezető úrról is meg az összes többi pénzéhes léhűtőről.Kiváncsi volnék, melyik munkahelyen tűrnék el a gyakori hiányzást?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely digitális város akar lenni

Hódmezővásárhely - Az e-önkormányzat, az elektronikus ügyintézés 2007. január 1. óta működik Vásárhelyen. Szolgáltatásait főként vállalkozások veszik igénybe, de a digitális végpontok kialakításával minden háztartás számára elérhető lesz. Tovább olvasom