Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Művészeti díjakat adtak át Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Zoltán Péter klarinétművész, tanár és a Városi Fúvószenekar kapta az idei Bessenyei-díjat.
Zoltán Péter klarinétművész és a hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar kapta az idén a város önkormányzata által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az elismerést B. Élthes Eszter, a hódmezővásárhelyi születésű, 2004-ben elhunyt színész özvegye és Lázár János polgármester adták át az önkormányzat díszközgyűlésén a magyar kultúra napján.

A kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészről, Hódmezővásárhely díszpolgáráról elnevezett elismerést a város közgyűlése minden évben olyan – az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal és magyar nóta, a néptánc vagy a vers- és prózamondás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó – művésznek ítéli oda, aki Hódmezővásárhelyen él, a városhoz kötődik vagy onnan elszármazott, előadásaival pedig rendszeresen bemutatkozik a településen.

Az elismeréssel a város pecsétjével ellátott oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett 500 ezer forintos pénzdíj is jár.

A polgármester a díszközgyűlésen elmondta: idén a Bessenyei-díjat kiterjesztik a város határain túlra, hogy az elismerés példa és szimbólum legyen az egész Kárpát-medencei magyar kultúra számára.

Zoltán Péter klarinétművész 1973-ban Hódmezővásárhelyen született, s alapfokú zenei tanulmányait is itt kezdete, majd Szegeden folytatta. Az érettségit követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumának hallgatója lett klarinét és szolfézs szakon, mesterei Maczák János és Török János voltak. Az 1996-os diplomaszerzés után Mindszenten és szülővárosában kezdett tanítani. Tanári hivatása mellett 2007 szeptemberétől a Szegedi Szimfonikus Zenekar első klarinétosa. Művészi tevékenységét számos nagy sikerű koncert tette emlékezetessé, s kamarapartnerével, Borsos Annamáriával rendszeres résztvevője a hódmezővásárhelyi kulturális eseményeknek. Repertoárjában megtalálható a zenei műfajok széles skálája, a klasszikus daraboktól a könnyed dallamokig.

Hódmezővásárhelyen komoly hagyománya van a fúvószenekari muzsikának, az első együttes 1958-ban alakult. A jelenlegi Városi Fúvószenekart 1978-ban hívta életre a zeneiskola akkori és korábbi tanulóiból, illetve volt katonazenészekből Kerekes Pál. Később Krupiczer Ferenc és idősebb Hegedűs Endre, majd 1995-től Vágó János a zenekar vezetője, karmestere. Az együttes létszáma hatvan fő, benne 11-65 évesig minden korosztály megtalálható. Jelenleg alapító tagokból, egykori és mai zeneiskolásokból, tanárokból és hivatásos zenészekből áll. Repertoárjukban szerepelnek magyar, német és amerikai indulók, közkedvelt és ismert klasszikus zenei művek fúvószenekari átiratai, illetve könnyűzenei darabok, filmzenék és más egyvelegek. A népszerű koncertjei mellett a zenekar rendszeres résztvevője a városi ünnepségeknek, koszorúzásoknak és egyéb rendezvényeknek, s az együttes gyakran ad térzenét jeles eseményeken, testvérvárosi találkozókon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

750 millióból cserélik le a közvilágítást

Hódmezővásárhely - 750 millió forintból cserélik le Vásárhelyen a közterületi lámpatesteket.… Tovább olvasom