Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Művészeti díjat neveznek el Bessenyei Ferencről

Hódmezővásárhely - A család hozzájárulásával Bessenyei Ferencről nevezik el Hódmezővásárhelyen azt a művészeti díjat, melyet a közgyűlés májusban alapít.
Az oklevelet, plakettet, valamint a nettó 500 ezer forintot amatőr vagy hivatásos színjátszók, népdal- és magyarnóta-énekesek, valamint néptáncosok, vers- és prózamondók kaphatják.

Tevje, a tejesember, Bánk Bán, Cyrano, Peer Gynt, Galilei – csak néhány a jelentősebb szerepekből, melyeket Bessenyei Ferenc vitt színre. A kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészről – aki 1919. február 10-én született, Vásárhelyen és 2004. december 27-én hunyt el – szülővárosában művészeti díjat neveznének el.

Utoljára 2004 márciusában járt Bessenyei Ferenc szülővárosában. Ekkor tüntették ki a díszpolgári címmel. Fotó: Miskolczi Róbert

– A február 7-i közgyűlésen vitatták meg először a képviselők az erről szóló szándéknyilatkozatot. Határozati javaslat is született a díj alapításáról – tudtuk meg Molnár Melindától, az önkormányzat kulturális és művészeti csoportjának kulturális asszisztensétől.

A népkerti faszínházban debütált

A neves színész pályája szülővárosában indult. A ma már nem létező népkerti faszínházban lépett először a világot jelentő deszkákra. A később országos hírnevet és elismertséget szerző Bessenyei 2004 márciusában Vásárhely díszpolgára lett. Halála előtt utoljára ekkor járt „hivatalosan" a városban.

A Bessenyei-díjjal amatőr és hivatásos színjátszókat, népdal- és magyarnóta-énekeseket, néptáncosokat, valamint vers- és prózamondókat akar támogatni az önkormányzat. Olyan embereket, akik kimagasló és példamutató művészeti tevékenységet folytatnak vagy folytattak, Vásárhelyen élnek, a városhoz kötődnek vagy innen származnak. A becslések szerint több százra tehető a számuk.

A végső döntést majd májusban hozza meg a közgyűlés. Ugyanis Lázár János polgármester indítványa alapján elnapolták a határozatot, mivel a szakmailag elismert, a helyi kulturális életet jól ismerő és pártatlan bírálóbizottság összehívását nem lehet elsietni, idő kell hozzá. Míg az illetékesek azon gondolkodnak, vajon kikből álljon a bizottság, a vásárhelyiek már törhetik a fejüket azon, kit javasoljanak a díjra. Ezt október 15-éig tehetik meg.

Miután megalakul a bizottság, a decemberi közgyűlés elé terjesztik döntésüket. Évente egy-egy művészt, illetve művészeti csoportot díjaznak. A jutalmazottak oklevelet, Bessenyei portréjával díszített plakettet, és nettó 500-500 ezer forintot kapnak. Az első díjat a magyar kultúra napján, vagyis január 22-én adják át.

Az elismerést színjátszó, énekes vagy néptáncos kapja.
Fotó: Miskolczi Róbert

Makón Págerről, Pulitzerről

A makói önkormányzat 2001-ben alapította a Páger Antal Színészdíjat. Évente egy olyan színészt díjaznak, aki a págeri színjátszás hagyományaihoz kötődik. Az első pecsétgyűrűt 2002-ben Halász Judit vehette át. Két éve úgynevezett Makói Medáliát adományoznak – mely bruttó 100 ezer forinttal jár – fiatal pályakezdő költőknek. Pulitzer szülővárosának díját pedig tavaly óta diákújságírók kaphatják, ami bruttó 500 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 5. pederzoli 2008. március 01. 16:54
  „Bocsánat,hogy kérdezek:melyik Nemzet színésze volt,hogy a tejesembert említik első helyen?”
 • 4. Pistus 2008. február 28. 15:06
  „Nagyon helyeslem az inditványt, Makónak is van Páger dij,Itt legyen Bessenyei Dij-Emlék helyet is nyitni kell a Füz fa utcában.Meg érdemli Igazi Nemzet Szinésze volt Págerrel eggyütt.Igazi kor megvalósitását játszották,nem ugy mint a mai mondva csinált szinészek akik semmire sem valók csak vannak!!”
 • 3. Karcos2 2008. február 28. 12:55
  „Igazad van, de a Fidesz-PR-hez ez is hozzátartozott, mert B-t sokan szerették, függetlenül attól, hogy Vásárhelyt csak vénségére ismerte el magáénak.”
 • 2. vicc 2008. február 27. 18:16
  „Egyébbként életében magasról tojt Vásárhelyre.”
 • 1. Vicc 2008. február 27. 18:13
  „És ezt a díjat a parkoló díjakból finanszírozzuk illetve a minuszos terror háza is hozzájárul a kiadásokhoz !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdanap és bál lesz szombaton Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület, a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége… Tovább olvasom