Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Múzeum is lehetne a vásárhelyi városháza

Hódmezővásárhely - Vásárhely a képzőművészetek városa, a polgármesterek képek, szobrok, grafikák vásárlásával támogatták a helyi alkotókat. A mecenatúra eredményeként a városháza valóságos múzeummá, műalkotások gyűjteményévé vált.
– A város a helyi képzőművészeket kiemelkedő alkotásaik megvásárlásával anyagilag is támogatja. A mecenatúra által rangos műalkotások kerültek a szobák falaira – kezdi Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója a városházi „tárlatvezetést".

A művészet központi szerepét jelzi Vásárhelyen az országos rangú Őszi Tárlat, amelyet idén már 59. alkalommal rendeznek meg. A Tornyai-plakett mellé 1 millió forintos pénzdíj jár, s a kiállítás anyagából rendszeresen vesz az önkormányzat. A festmények, grafikák, szobrok mellett – a múlt század elejének hangulatát idézve – különleges szépségű faragott asztalok, székek, tükrök, órák, szekrények is találhatók a szobákban. Az alpolgármesteri irodákhoz vezető folyosót Mónus Ferenc kerámiái díszítik.

Múzeum is lehetne a vásárhelyi városháza. Fotó: Koro András (galéria)


– Az Őszi Tárlaton is többször díjazott László Dániel tehetséges fiatal festő képei közül a Szobabelső című az egyik legjobb. Ez is a városi kollekció része – közölte a múzeumigazgató. – A németalföldi mestereket, Vermeer van Delftet és Jan van Eycket idéző látásmódot és technikai megoldást alkalmaz, utóbbitól az Arnolfini házaspárnál látható, kép a képben „trükk" a párhuzam. A festő a feleségét örökítette meg, és a tükörben ő látszik, amivel le is leplezte magát, hiszen kiderül: először fényképet csinált, és annak alapján készült a kép. Amennyiben végre keretet kapna, bármelyik múzeumban felkerülhetne a falra.

Díszterem

A díszterem valóban dísze az 1894-ben átadott városházának: híres politikusokról, uralkodókról (többek között: I. Ferenc József és felesége, Sisi, Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc) készült festmények láthatók, a Deák Ferencről és Nagy Bercsényi Miklósról készült kép például a legendás vásárhelyi festő, Tornyai János alkotása. Az eddigi polgármesterek portréi a díszterem melletti kistárgyalóban láthatók.

A városházi tárlatban a legtöbb művel Fejér Csaba szerepel, aki portrésorozatot festett Vásárhely hajdani polgármestereiről – árulta el Nagy –, utána Tornyai János következik 24, majd Németh József 21 festménnyel. Tornyaitól meg kell említeni az Ajtóban álló, a Virágcsendélet és a Magányos fa című képet. Rudnay Gyula – aki egy időszakban szintén helyi művész volt – lovakat örökített meg egy festményén, Pásztor János szobrásznak is több alkotása van a városházán (például: Zsuzsanna, Búcsúzkodás).

– Ez a kép az egyik kedvencem – mutatott a polgármesteri titkárságon lévő Csikós András Fekete szék című alkotására Nagy Imre. – A vásárhelyi művész a piros és a fekete színekkel játszik: a piros fonal az élet fonalát szimbolizálja, míg a fekete szék és az alatta látható törött cserepek a múlandóság, az elmúlás allegóriái. Mikor itt járok, és megpihen a tekintetem egy-két kedves festményen, szobron, újra rájövök, a városháza múzeumként is üzemelhetne.

Olvasóink írták

 • 5. kánaán 2012. május 29. 10:10
  „"a polgármesterek képek, szobrok, grafikák vásárlásával támogatták a helyi alkotókat."
  A sajátjukból?
  Hülye kérdés...”
 • 4. CsengeleMSN 2012. május 26. 19:29
  „Hódmezővásárhelyi Ismerőseim esküvői fotóin ott éktelenkedik az anyakönyvi hivatal omladozó vakolata, annyira szánalmas! Mikor csinálják meg? Hány párnak kell még omladozó vakolat előtt fotózkodni?”
 • 3. eldorádó 2012. május 26. 16:45
  „omladozik: a hátsó bejárat (anyakönyvi hivatal, okmányiroda) feletti eresz alatti részt csak a Jóisten tartja a helyén. Egy szombati nászmenet könnyen tragédiába torkolhat...”
 • 2. CsengeleMSN 2012. május 26. 15:54
  „vagy akár fel is lehetne újítani, a városháza omladozó vakolatát látva...”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 25. 16:29
  „Szerintem meg lehetne egy múzeumon belüli múzeum, ami egy tárlaton keresztül bemutat egy múzeumot.
  nem baj, mindegy.
  a lényeg, nehogy szórakozóhelyek létrehozásán agyaljatok”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornyai-siker Budapesten

Először vett részt a kulturális intézmény a múzeumok majálisán. Tovább olvasom