Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Múzeumban jártak és korongoztak a japán diákok Vásárhelyen - galériával

Hódmezővásárhely - Megnézték a városházát, az Emlékpont Múzeumot, és korongoztak is kedden a japán diákok, akiket Fukusimából és környékéről lát vendégül Vásárhely. A fiatalok szűkszavúan ugyan, de a katasztrófáról is meséltek.
Esős séta a Kossuth téren, majd látogatás a városházán – ezzel indult kedden Vásárhelyen a japán diákok programja, akik hétfőn érkeztek Magyarországra a katasztrófa sújtotta Fukusimából és környékéről. Kattogtak a fényképezőgépek a városházán, és nemcsak a fotóriporterek, hanem a japán fiatalok is fotóztak, akik élénk sajtóérdeklődés közepette nézték meg a polgármesteri hivatal dísztermét. Itt Lázár János fogadta a 14–17 éves diákokat. A polgármester elmondta, elsősorban erőt kíván a gyermekeknek az őket ért tragédia feldolgozásához.

A 4 és fél hónapja, márciusban a szigetországban történt földrengés pusztításairól, a fukusimai atomerőmű sérülésével járó sugárveszélyről érthető módon nem szívesen beszéltek az egyébként is megilletődött diákok. Suzuki Akane néhány mondatban foglalta össze az átélt szörnyűségeket.

Fukusimai diákok Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nem lehet elfelejteni ezt a fájdalmat – jegyezte meg a 17 éves lány. Hozzátette: a földrengés után egy hónapig nem járhattak iskolába. A fukusimai atomerőmű sugárzása miatt még most is maszkot és sapkát kell viselniük. A családjában senki sem sérült meg, a házuk viszont megrongálódott, de jelenleg is abban élnek – mondta Suzuki, aki társaihoz hasonlóan először jár Európában, Magyarországot pedig leginkább zenéjéről és Kodály Zoltánról ismeri.

Délutáni programként az Emlékpont Múzeumba látogattak el, majd a fazekasházba, ahol Ambrus Sándor adott ízelítőt a mesterségéből. A japán fiatalok többször felkiáltottak csodálkozásukban, merthogy a fazekas keze közül pillanatokon belül tányér, kulacs, korsó került ki. Végül a vendégek is kipróbálhatták a korongozást. Suzuki egy vázát készített. Elárulta: életében először korongozott, és öröm volt a mesterrel együtt dolgozni. Szívesen megtanulná a fortélyokat, hogy maradandót alkothasson.

Múzeumban jártak és korongoztak a japán diákok Vásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A japán diákok láthatóan élvezték a programokat. Miura Yuya elmondta, nagyon örül, hogy Vásárhelyen lehet. A fiú elmesélte, hogy még mindig romokban áll Fukusima, és nehéz védekezni a sugárzás ellen, mert borzasztóan meleg van. Szeretné, ha Fukusima újra életre kelne – hangsúlyozta Miura Yuya.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. cleanx 2011. július 27. 18:37
  „Miért politikusok fogadták őket a reptéren?”
 • 23. Falcao 2011. július 27. 16:37
  „Nem kéne őket állandóan a katasztrófáról kérdezgetni.Azért jöttek, hogy egy picit kiszakadjanak a megszokott -jelenlegi rossz- környezetükből.”
 • 22. +36 2011. július 27. 16:00
  „az emlékpont nem tudathasadás...?
  a Kwai folyónál halálra dolgoztatott hadifoglyoknaknak az emlékére nem japán katonaszobrokat állítottak emlékül..
  én nem tudok olyan emlékhelyet pl. szerbiában ahol horváth katonák szobrai állnának a díszőrséget ...
  arról nem szólva, h egy másik, birodalmi terror áldozatainak lágereiben sem SS katonák vagy Borman életnagyságúnál nagyobb szobra fogadja a látogatókat.
  az elesett szövetséges katonák temetőibe sem található az ellenségre emlékeztető alkotás.
  összegezve: nekem nem úgy tűnik , h az áldozatokról szól a múzeum..inkább kőbe véste a nőket, asszonyokat megerőszakoló, férfiakat elhurcoló "hazánkat felszabadító" hordának.
  a homlokzatra kiültetett Lenin....erről meg talán neeee.
  szép jelző volt a neve előtt valaha, amikor még a talaj szintjén erőlködött !!!”
 • 21. mivan? 2011. július 27. 15:10
  „Az Emlékpont szép, a gesztus szép. Mennyibe is került ez Nekünk? Nem vagyok gyurcsányista, de hülye sem!”
 • 20. TrombiFrédi 2011. július 27. 14:34
  „Bővült az Emlékpont látogatottsága!!!-:)”
 • 19. vári 2011. július 27. 13:02
  „zero és a többiek

  Hihetetlen, hogy ezen is csak finnyogni tudtok.
  Nyilván PR, de nem árt senkinek. Arról meg, hogy hogyan érezték magukat, talán őket kellene megkérdezni, nem?”
 • 18. online 2011. július 27. 10:05
  „13. Neked tetszik?”
 • 17. Bagi Zoltán 2011. július 27. 09:38
  „Ha így fog telni az egész ittlétük bánni fogják, hogy jelentkeztek az útra, és eljöttek. Akárhova mennek újságírók hada követi őket, idiótaságokat kérdezve, pl. Milyen volt átélni a földrengést? Nem azért jöttek, hogy egy kicsit elfelejtsék ezeket dolgokat és kikapcsolódjanak? Végig a kirakatban lesznek, pont azt nem fogják megkapni, amiért idejöttek. Lázárnak persze jó pr. fogás az egész, de ehhez minek kellet 17 szerencsétlen japánt idehozni?”
 • 16. jq 2011. július 27. 08:18
  „Ne felejtsd el, hogy gyerekek, nem csak múzeummal kell tömni a fejüket (Lásd, még: "...játszani is engedd...")”
 • 15. balihoho 2011. július 27. 08:00
  „Nem csak emlékpont és strand van vásárhelyen! Ezt azért jegyzem meg, mert ahányszor tegnap kedden, a strand tájékán jártam, azt láttam hogy a Japán diákok a strandról jöttek, vagy oda mentek. Így sajnos nagyon egyoldalú ismereteik lesznek a városról és a magyar emberekről, ami sajnálatos lenne.”
 • 14. +36 2011. július 27. 07:49
  „<moderálva offtopic>”
 • 13. Apátfalvi** 2011. július 26. 23:59
  „Mi van gyurcsányisták, nem tetszik az Emlékpont...?”
 • 12. bubuska73 2011. július 26. 23:39
  „Végiggondolva,hogy miken mentek keresztül ezek a gyerekek,jó látni,hogy tudnak még nevetni!”
 • 11. CsImre 2011. július 26. 23:34
  „7. Ehhez elég lenne elutazniuk mondjuk a saját fővárosukba,
  Szeged, Ópusztaszer, sok lehetőségük van nézelődni a környékben.”
 • 10. ttku 2011. július 26. 23:19
  „Természeretesen M.o. többi részét is megmutatják nekik, illetve lemennek a Balatonra. Jó látni, hogy ilyen katasztrófa után még tudnak mosolyogni ezek a gyerekek. :) A polgármesterünk jószándékában viszont nem hiszek! Csak a Ginko-t és a várost akarja jobban reklámozni és ez ezzel a tettel meg is valósult.”
 • 9. Kazikázmér 2011. július 26. 23:16
  „6. turboman 2011.07.26. 22:14
  Ne csak a DM-et olvasd, hanem a többi újságot is, onnan megtudhatod, hogy Vásárhelyről kiindulva megismerik Magyarország jó részét! Balaton, Budapest, Ópusztaszer stb.!
  http://promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=99660”
 • 8. Kazikázmér 2011. július 26. 23:06
  „Kedves fórumozók egy része még ebből a nagyszerű hírből is baloldali politikát kreálnak! Olyanok mint Móricka, akinek mindenről csak az jut eszébe! Jó lenne már politikamentessé tenni ezt az átkozott fórumot, amikor ilyen témáról írnak az újságírók! Ezért tart még mindig itt szegény hazánk!”
 • 7. Lillencs 2011. július 26. 22:28
  „Szerintem nekik már az is öröm, hogy itt nem kell védőfelszerelést húzniuk.”
 • 6. turboman 2011. július 26. 22:14
  „Jó píár-fogás (feltéve, ha jól értem, és ez az egész Lázár, meg a város meghívása), meg így is- úgy is élmény a diákoknak, de azért valaki nyugtasson meg, hogy nem csak ezt az egy db szerencsétlen várost mutatják meg nekik az országból.”
 • 5. studyfy 2011. július 26. 22:04
  „Ha egy 17 éves diák eljön egy ismeretlen országba, akkor szerintem nem a kommunizmus szörnyűségeivel kellene traktálni. Így is elég negatív megítélése az országunknak. Ha családunkba jön egy idegen látogatóba, én sem családunk esetleges, évekkel előtti sérelmeivel ismertetem meg. Van családunkban annyi mindennapi és pozitív történés, hogy inkább azt veszem elő. Vagy csak én gondolom ezt?”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szél szerint Baloghné a felelős a mártélyi iskola ügyében

A negyedik munkanapon a harmadik sajtótájékoztatót tartották kedden Vásárhelyen a mártélyi általános iskoláról. Tovább olvasom