Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Muzsikával gyógyította a lelkeket Árpi bácsi

Mindszent - 1946 és 1989 között szórakoztatta a mindszentieket zenekarával idősebb Rácz Árpád mindszenti vezérprímás. Ötéves korában kapta első hegedűjét, s 12 évesen lépett fel zenekarral először.
Az idők folyamán 200 hegedű is megfordult idősebb Rácz Árpád (82), Mindszent híres prímása kezében. Bár 1989-ben nyugdíjba vonult, 5-6 hegedűje még mindig van, s kedvenc hangszerein naponta játszik, ha másnak nem, akkor saját magának.

– Prímás édesapám azt gondolta, örököltem tehetségét, ezért már 5 éves koromban kezembe adta az első hegedűmet, hogy próbáljam ki. Nagyon megszerettem a hangszert, szerettem rajta muzsikálni, olyannyira, hogy 12 éves koromban már édesapám zenekarában játszhattam. Apukám nem tudott kottát olvasni, csak hallás után játszott, de minden nótát tudott, amit kértek tőle – mesélte Árpi bácsi. Ő maga a Délvidékről hazatért nagybátyjától tanulta el a kottaolvasás tudományát.

Rácz Árpád egyik kedvenc hegedűjével. Több száz nótát tud. A szerző felvétele
Rácz Árpád egyik kedvenc hegedűjével. Több száz nótát tud.
A szerző felvétele

Árpi bácsi egyik szomszédja, Tóth Imréné azt mondta róla, hogy a prímás igencsak híres volt, nemcsak a kisvárosban, de a környékbeli településeken is, hiszen rengetegen jártak át Mindszentre szórakozni annak idején. – Még egy nevezetes dolog fűz össze bennünket, 14 éves korában a lakodalmunkon muzsikált – idézte fel könnyes szemmel a régmúltat az asszony.

– Amikor 1946-ban létrehozták a Földműves Szövetkezet vendéglőjét, engem a zenekarral együtt odahívott muzsikálni Pálinkó Ferenc és Kovács József, a szövetkezet két vezetője. 1951 januárjában aztán átvittek a Kisvendéglőbe, ahol 16 szép esztendőt töltöttünk el. 1968-ban velünk nyílt meg a Birka csárda, ahol 25 éven keresztül muzsikáltunk. Onnan mentem nyugdíjba is – vázolta pályáját a prímás.

Nincs folytatás

Árpi bácsi legnagyobb sajnálatára gyerekei nem zenélnek, így senkiből sem lesz közülük prímás. Idősebb fiát pedig kitartóan tanítatta zenélni, szaxofonozni is, ám kiderült, a gyermekét nem érdekli a muzsikálás.

Árpi bácsi azt mondja, hogy 5–600 nótát, azaz gyakorlatilag a nótairodalom színét-javát ismeri, s nincs olyan dal, amelyet azonnal ne tudna lekísérni! Három legkedvesebb hangszerét családtagjának is tartja, reggelenként az ágyára helyezi őket.

– Rengeteg vendég köszönte meg a játékomat, s nem panaszkodhatok, nagyon szépen kerestem aktív koromban. Így kedves feleségem, akit néhány éve vesztettem el, idehaza maradhatott, hogy nevelje két fiunkat és hét lányunkat. A legnagyobb dicséretet egy orvostól kaptam. A vásárhelyi kórház egyik orvosa – már nem emlékszem a nevére – egyszer lehívott a pódiumról, mellém állt, és azt mondta a kollégáinak, hogy én legalább olyan jót teszek az emberekkel, mint ők. Hiszen míg a doktorok a testet, addig én a muzsikámmal a lelket gyógyítom.

Árpi bácsi szerint a magyar nóta az 1960-as években élte az aranykorát, abban az évtizedben számos ismert, híres magyarnóta-énekes vendégszerepelt a Birka csárdában, s azokat mind ő és zenekara kísérte. Idősebb Rácz Árpád tavaly megkapta a város egyik legnagyobb elismerését, a Mindszent Városért díjat a város kulturális életének ápolásáért.

Olvasóink írták

 • 2. Pepejeans 2011. március 05. 12:25
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Én még emlékszem rá, mikor a Birkában zenéltek. Nekem különösen a cimbalmos tetszett, a jól emlékszem egy kopasz, bajuszos ember volt.
  A régi jó világ egyik jeles képviselője Árpád bácsi.”
 • 1. jacki 2011. március 05. 08:13
  „Tisztelt Árpád bácsi!-ezúton is kívánok önnek jó egészséget,sok boldogságot hosszú életet szeretett családja körében!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervszerű faritkítás a vásárhelyi Kossuth téren

Tizenhat sérült vagy beteg fát vágtak ki a héten a vásárhelyi Kossuth téren. Hamarosan újakat ültetnek helyettük. Tovább olvasom