Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Nagy a mindszentiek szeme

Jancsi és Juliska-mesekártyákkal kezdődött a mindszenti Nagy Mihály gyűjtőszenvedélye. A gyufacímkék, a bélyegek után pedig áttért a fényképezésre. Több mint 30 év alatt jó néhány ezer fotót készített, egyebek mellett a Mindszenten zajló eseményekről. Talán nincs is olyan program, ahol a 78 éves Mihály bácsi ne lenne jelen.
A mindszenti Nagy Mihály képei kiállításokon is láthatók Fotó: Tésik Attila
Az Áldás márkanevű kávépótló dobozába elrejtett, Jancsi és Juliska utazásait megjelenítő mesekártyákkal kezdődött 1936-ban a mindszenti Nagy Mihály gyűjtőszenvedélye. Kilencéves kisfiúként háromszáz darabot sikerült bespájzolnia a mesehősöket ábrázoló lapocskákból. Idővel azonban leáldozott Jancsi és Juliska kora, s a gyufacímkékre, bélyegekre – igaz, csak a használtakra – tért át. Ezt váltotta fel a fotózás.

Mihály bácsi kezdetben – a lányának ballagási ajándékba szánt fényképezőgéppel – a családját örökítette meg. Majd egyre többször vitte magával a masinát a munkahelyére, hogy kollégáit, az akkori brigádélet szépségeit is lefotózza. De készített képeket a cserkészmozgalom egyes pillanatairól, no és megörökítette Mindszent jeles eseményeit is.

Talán nincs is olyan program a városban, ahol ne jelenne meg a 78 éves Nagy Mihály, hogy felvételeket készítsen. Bár – mint mondta – soha nem számolta, de több ezer képet biztosan készített az elmúlt több mint 30 év alatt. Többségüket albumba vagy tablóra rendezte, s kiállításokra kerültek. Adományozott már belőlük a mindszenti múzeumnak is, s úgy gondolja, hogy tovább gyarapítja majd a helytörténeti gyűjteményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórusműveket komponál a vásárhelyi matektanárnő

A szegedi Miasszonyunk nővéreknél tanult tanítónőnek, de csak érettségit szerezhetett az államosítás… Tovább olvasom