Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Nagy Erika, a 32 éves batidai csecsemő

Hódmezővásárhely-Batida - A batidai Nagy Erika egészségesen született, de 6 hónaposan agyvelőgyulladást kapott – görcsös rohamok kínozzák azóta is –, és 32 évesen is csecsemőként él. Csörgőlabdával játszik, beszélni nem tud, pelenkázni, fürdetni, etetni kell.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Erika egészségesen született, de 6 hónaposan agyvelőgyulladást kapott, az orvosok nem tudtak rajta segíteni, sőt igazából azt sem tudták, mi a baja – mesélte kálváriájukat a 61 éves édesanya, a batidai Nagy Pálné Eszter.

Ahogy mondta, a doktorok szerinte csak találgattak: vitamin- és folyadékhiányt, kullancscsípést emlegettek. A helyzet azóta sem javult, a már 32 éves Erikát görcsös rohamok kínozzák, csecsemőként él: csörgőlabdával játszik, azt harapdálja, gurigatja, főként bébikajával etetik, pelenkázzák, fürdetik. Utóbbi művelethez a liftes kád dacára négy ember kell (a szomszédok segítenek), Erika több mint 100 kiló.

Testileg fejlődik, míg az agyközpont sérülése miatt szellemileg nem: beszélni nem tud, a mozgáskoordinációja visszamaradt. A fővárosi Honvédkórházban évtizedekkel ezelőtt azt mondták, az állapota nem fog javulni, másik agyat nem adhatnak neki.

Erika és édesanyja, Eszter. A 32 éves csecsemő csak testileg fejlődik, szellemileg nem. Fotó: Imre Péter
Erika és édesanyja, Eszter. A 32 éves csecsemő csak testileg fejlődik, szellemileg nem. Fotó: Imre Péter


Felállni sem tud, tinédzserként mikor megpróbálta, elesett, és összetörte magát. Valakinek mindig vele kell lenni, esetleg megfordítani, figyelni rá. A családnak nem Erika az egyetlen gyermeke, van két fiú, Pál 45, Zsolt 41 éves, az unokák közül Pál lánya, Krisztina 23, Zsolt kicsije, Nelli Noémi 5 éves. De a legkisebb mégis Erika.

– Nagy „gazember" a lány – jelentette ki az édesapa, a 70 esztendős Nagy Pál. – Egy ágyban, közöttünk alszik, és sokszor még éjszaka is játszik, mert az utcáról bevilágít a lámpa, és ha nem találja a csörgős labdáját, úgy pofán vág, hogy felébredek, és megkeresem neki.

– Azért is fontos, hogy velünk aludjon, mert sokszor éjjelente is megfogja a görcs, és ha rám hajtja a fejét, megnyugszik. Napközben az édesapjával játszik jókat, Pali incselkedik vele, elveszi tőle a labdát, majd visszaadja, nagyokat nevetnek. Vannak szavak, kifejezések, amelyeket megért, ha például azt mondom neki, „Erika, hamm-hamm", tudja, evés következik. A kommunikáció egy-egy mosoly, nevetés a részéről – sorolta Eszter.

A karácsony nem különbözik a többi naptól – mondták a nyugdíjas szülők –, Erika nincs tisztában azzal, hogy ünnepelnek. A fenyő díszítése érdekli, a világító égősort figyeli, ajándékba a ruhákon kívül hangos, csörgő vagy csengő játékokat kap, csak ezek kötik le. Eszter és Pál nagy félelme: ha ők nem lesznek, ki gondoskodik majd Erikáról? Jelenleg is minden segítséget szívesen fogadnak, legnagyobb elmaradásuk a ház meszelése, de erre már nem futja a nyugdíjból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy esések, sok nevetés: idén is népszerű a jégpálya

Kellemes zene, nevetgélő gyermekek, párok csúszkálnak a jégpályán, Hódmezővásárhelyen. Első… Tovább olvasom