Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Nagy háló a mártélyi focipályán

Mártély - Labdarúgók helyett a minap halászok vették birtokba a mártélyi focipályát. A községben ez a legnagyobb füves terület, alkalmas arra, hogy kiterítsék és megjavítsák óriási hálójukat a halászok.
A négy halász – Bognár Sándor, Bodré Sándor, Kovács Mihály és Szegvári József – különböző halászati szövetkezetekben dolgoznak, de összeálltak egy bokorba, vagyis alkalmi társulásba. A nagy merítés előtt azonban rendbe kell tenni a hatalmas eszközt. A háló három focipálya hosszú, vagyis 300 méteres. Mintegy 12-13 méter mély vizet „lábal meg", s egyszerre több száz mázsányi halat lehet vele kifogni. A Tiszán nem használható a hálójuk, ezért holtágakban vagy víztárolókban vetik be. Busára mennek, vagyis szelektáló halászatot végeznek. Ugyanis a busa a térségben nem őshonos, a lehalászásával meggátolják a túlszaporodását.
A négyes szinte az egész országot bejárta már. Kivetették a hálójukat Szabolcs és Fejér megye vizeiben is. Erre azért van szükség, mert a Dél-Alföldön lévő vizek egész évben nem tudják biztosítani nekik és családjaiknak a megélhetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdálkodó lett a vásárhelyi Fodor Imre

Hódmezővásárhely - Fodor Imre vásárhelyi ügyvéd ezentúl nem jár tárgyalóterembe: 250 hektáros, több… Tovább olvasom