Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nagy Imre beszédét elemezték a diákok az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - 52 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg mindent elsöprő támadása Budapest ellen, hogy eltiporja a forradalmat és demokratikus vívmányait, és újra a kommunista diktatúra kényszerzubbonyát húzza Magyarországra.
Reggel 5 óra 20 perckor hangzott el Nagy Imre miniszterelnök felhívása a rádióban. Többek között ezt a rádióbeszédet is elemezniük kellett azoknak a hódmezővásárhelyi diákoknak, akik részt vettek az Emlékpontban rendezett történelemversenyen.

A vetélkedő a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat zárásaként zajlott le, amelyen az országban egyedülálló módon nem csupán október 23-án emlékezetek meg az 56-os forradalomról. Az őszi szünetet megelőző hét során a diákok találkozhattak a helyi forradalmi események egyik főszereplőjével, Dr. Kertész Dezső orvos-főhadnaggyal is, aki vezetésével a vásárhelyi helyőrség a forradalmárok oldalára állt. A megtorlás során, az ő nevével fémjelzett per során 7 év börtönbüntetésre ítélték. A Pro Urbe-díjas forradalmár rendhagyó történelemóráján elhangzottakat is felhasználhatták a diákok az Emlékpont által szervezett vetélkedőn, ahol a különböző teszt jellegű és szövegértési feladatokat is meg kellett oldaniuk a résztvevőknek.

Nagy Imre beszédét elemezték a diákok az Emlékpontban.
Nagy Imre beszédét elemezték a diákok az Emlékpontban.

Az év hátralevő részében is lesznek az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó rendezvények az Emlékpontban, hiszen a történelmi vetélkedő díjait Wittner Mária országgyűlési képviselő, egykori halálraítélt adja át decemberben a közgyűjtemény által szervezett tanóra keretében.

Ezen kívül november 19-én a kádári megtorlásról rendeznek tudományos tanácskozást „Leszámolás a forradalommal" címmel, melyen a Kahler Frigyes bíró, jogtörténész, a téma egyik legismertebb hazai kutatója is előadást tart. A „rendpárti forradalmárok" halála című referátumában bemutatja a megtorlás forgatókönyvét, illetve felidéz néhány jelentős koncepciós pert is. Az Emlékpont munkatársai pedig a hódmezővásárhelyi és a Csongrád megyei megtorlásokat ismertetik előadásaikban. A szovjet vezetés által hatalomra segített bábkormány legalább 15 ezer embert ítéltetett el, a halálos áldozatok száma – egyes jogtörténészek szerint – meghaladhatta a 400 főt is.

Olvasóink írták

 • 5. Csavok 2008. november 09. 20:02
  „Sorry "aranka2", nem értünk egyet.
  Óriási hiba volt, amikor százával jöttek be az országba az orosz harckocsik és csapatok, hogy elhangzott az alább idézett mondat.
  Egy józan ésszel megáldott "hazafi" hazaküldte volna a fiúkat, hogy ezzel megpróbálja megóvni az életüket és aztán jöhet a nagykövetség. Természetesen könnyen mondom én ezt most, ismerve a történelmet, de énrólam nem is neveznek el utcákat és nem kapok szobrokat vagyis ha igazi vezető lett volna akkor előre látta volna a lehetőségeket és megóvta volna Pestet és az embereket a teljesen reménytelen harctól.Ő sajnos csak sodródott az eseményekkel és nem irányította azokat.
  Ez a vélemény tényekre alapul és nem kitaláció !
  Bocsi ! Üdv.: Csavok”
 • 4. aranka2 2008. november 06. 20:39
  „Sompolygott???????
  Batthyány Lajos, Nagy Imre a magyarság mártír miniszterelnökei. A nemzet tisztelete az övék.”
 • 3. PiáR 2008. november 05. 10:27
  „Ezzel meglett az éves látogatócsúcs az Emlékpontban! :D”
 • 2. Csavok 2008. november 04. 18:59
  „"Csapataink harcban állnak" mondta a rádióban és utána elsompolygott a jugoszláv nagykövetségre. A szerencsétlen fiúk meg lövették le magukat.
  Igen, így viselkedett a napjainkban újrafelfedezett hős. Remélem lesz még nekünk igazi hősünk is !!
  Békés estét: Csavok”
 • 1. kerekes 2008. november 04. 18:30
  „Egyes jogtörténészek szerint: akár, meghaladhatta, lehet, talán, mintegy, többszáz. Hát szegény gyerekek, ilyen jogtörténészek magyarázzák nekik 56-ot. A képen is láthazó, hogy milyen érdekfeszító lehetett az előadás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan rendbe teszik a Hódmezővásárhely temetőit

Hódmezővásárhely - Mindenszentek, illetve halottak napja után jelentős mennyiségű hulladék halmozódik fel a vásárhelyi temetőkben. Tovább olvasom