Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Nagymedve-gerendát cserélnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A következő hónapokban megújulhat a Dél-Alföld egyik legismertebb szélmalma, a vásárhelyi Papi-féle malom. A beruházás részeként kicserélik a főelemnek számító nagymedve-gerendát, a forgatócsúszórámát és renoválják a vitorlát. A munkát azt teszi igazán nehézzé, hogy a malom egész tetőszerkezetét fel kell majd emelni.
A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ több mint 3 millió forintot nyert a kulturális tárca pályázatán erre a célra – tudtuk meg dr. Nagy Imrétől, az intézmény igazgatójától. Ezt az összeget a kulturális központnak még ki kell majd egészítenie, de a munka végeztével az ország első működőképes állapotba visszaállított malma lesz a vásárhelyi, amelyben ismét lehet őrölni. A beruházást követő ünnepségen a tervek szerint a Papi-szélmalomban őrölt lisztből készítenek majd pogácsát.

Az ünnepségig azonban még számtalan problémát kell megoldaniuk a szakembereknek. Az egyik legnehezebb faladat a monumentális tetőszerkezet felemelése lesz. Minden bizonnyal egy speciális daruval tudják csak megmozdítani a fazsindelyes fedést.

Ozsváth Gábor néprajzkutató, a beruházás koordinátora komoly kutatómunkát folytatott a pályázat beadása előtt. A Nemzetközi Malomkutatói Társaság tagjaként részt vett a szervezet hollandiai konferenciáján, ahol a Papi-féle szélmalom történetéről adott elő. A vásárhelyi néprajzos a Hágai Egyetem szakembereivel is megvitatta, hogy milyen technikai módszerekkel érdemes lebonyolítani a malom megújítását. Az már most bizonyos, hogy a faanyagot Erdélyből kell majd hozni.

A Papi-féle szélmalom Hódmezővásárhely főteréről 12 kilométerre található. A patinás műemlék 1856-ban épült. A Papi család egészen az 1940-es évekig működtette a malmot. A kis dombra épült csonkakúp alakú építmény külső átmérője közel 10 méter, falmagassága pedig több mint 10 méter.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan. 2008. szeptember 23. 10:54
    „MACKÓ!Igazad van nagyon barátom!Lapúlnak mint szar a fűben!”
  • 1. mackó 2008. szeptember 22. 17:01
    „Fontos beruházás, Uraim munkahely erről hallanék már valamit. Hallgatnak mint sza r a fűben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben kezdik osztani a HPV-oltást Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az oltóanyagot minden évben ingyen megkapja majd az összes hetedikes lány. Az… Tovább olvasom