Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nagytakarítás a sírkertekben

A mindenszentekre készülve a vásárhelyi önkormányzat is besegít a helyi temetők takarításába. A sírkerteket ugyan az egyházak folyamatosan gondozzák, ám ilyenkor sokkal több a feladat. A munka dandárjának napokon belül nekifognak.
A Kincses temetőt is rendbe teszik. Fotó: Tésik Attila
Még valamivel több mint két hét van hátra a halottak napjáig, és a mindenszentek ünnepéig, ám a vásárhelyi sírkertek rendbetételét már elkezdték. Nemcsak a hozzátartozók tisztítják, igaz még csak itt-ott, a sírokat, síremlékeket, de az egyházak is.

– Az idén, a sok csapadék miatt a katolikus temetőben folyamatosan kellett kaszálni, s a tizennyolc hektáros sírkert amúgy is sok munkát adott nekünk – mondta Seidl Ambrus plébános, hozzátéve, hogy a takarítást napokon belül elkezdik. A belvárosi templom plébánosa hozzátette: elsődlegesnek tartották a csőszháztól jobbra eső terület megtisztítását, azért is, mert az idén folyamatosan magas belvíz miatt csak ezen a részen lehetett koporsós temetést végezni.

– Itt nyitottunk egy új parcellát, s a Vámház utca felőli kerítésig meg kellett tisztítanunk a területet az ott burjánzó növényzettől. A temető területén összegyűjtött nagy mennyiségű hulladékot pedig a ravatalozótól a Vámház utcai kerítés felé vezető út mellett, földdel körülkerített területen tároljuk. Onnan azt hamarosan el is szállítják.

A katolikus temetőben jól látszik az eddig elvégzett munka, szinte mindenütt levágták a nyár végén néhol térdig érő füvet, s mi nem találtunk olyan parcellát, melyet gaz borított volna.

Folyamatosan végezteti a Kincses és a Dilinka temetők karbantartását a református egyház is – tudtuk meg Nagy Zoltán lelkésztől, temetőgondnoktól – csakhogy erre a munkára összesen két emberük van.

– A héten kezdenek hozzá a Kincses temető kitakarításához, majd ha végeznek, várhatóan a jövő hét elején mennek át a Dilinkába – tette hozzá. A két sírkertben felhalmozódott hulladékot nem gyűjtik össze egy helyre, hanem azt egy vállalkozó folyamatosan elszállítja. Igaz, ezt a munkát egy ideig nem végezte, mert az autója elromlott. Nagy Zoltán elmondta: úgy tudja, hogy a szemétszállítás mától újra megkezdődik. A vásárhelyi önkormányzat idén is vállalja, hogy elszállíttatja a temetőkből az összegyűjtött szemetet, hogy a halottak napján méltó körülmények között emlékezhessen meg mindenki elhunyt hozzátartozóiról – tudtuk meg Csorba Mihály alpolgármestertől. Hozzátette, a temetők fenntartóival egyeztetnek arról, hogy a sírkertekben olyan helyen gyűjtsék össze a hulladékot, ahonnan az rossz idő esetén is elszállítható. Arra is megkérik az egyházak képviselőit, hogy a temetők bejáratánál helyezzenek el a hulladék elszállításának idejét megjelölő értesítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornacsarnokot terveznek az Eötvös szakközépbe

A Gregus és az Eötvös szakközépiskola közös udvarán tervezik felépíteni azt a sportcsarnokot,… Tovább olvasom