Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Napelemes lámpák Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A külterületi közvilágítás fejlesztéseként 10, napelemmel működő lámpát helyeztek üzembe tavaly év végén Vásárhelyen.
Ehhez a város 11 millió forint pályázati forrást kapott. A világítótestek jól működnek, ahogy a barattyosi kerékpárúton lévő is, amelyet tesztelés céljából egy vállalkozás állított fel.

Napelemmel működő közvilágítást helyeztek üzembe tavaly novemberben az akkor nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál, amely a Kenyere-ér fölött vezet át. A lámpát tesztelés céljából egy cég állította fel, ehhez előtte természetesen engedélyt kért a vásárhelyi önkormányzattól, amely minden segítséget megadott. Helyszínül azért választották a barattyosi kerékpárútnak ezt a szakaszát, mert itt sötétedés után nagyon veszélyes a közlekedés: a főúton haladó autók reflektorai elvakítják a kerekezőket, és így csak későn veszik észre a sávelválasztó, sárgára festett betonelemet.

A mindössze 8 wattos, ledes izzóval működő, nagy fényerejű lámpát egy hónapig tesztelték. Többek között mérték a fényerősségét, illetve azt is, mekkora területet világít be ez az új fényforrás. A napelem által százszázalékosan feltöltött akkumulátor egyébként öt napon keresztül tudja működtetni a lámpát, amely automatikusan kapcsol be, mihelyst sötétedni kezd. Egy komplett eszköz ára egyébként mintegy 400 ezer forint, amely tartalmazza már az üzembe helyezés költségét is. A napsugár segítségével működő berendezés egyébként jól vizsgázott.

A polgármesteri hivatalban megtudtuk, a város tavaly év végén sikerrel pályázott a külterületi közvilágítás fejlesztésére, melynek köszönhetően a barattyosi bekötőútnál 3, míg Kishomokon, a Mező-düllőben 7 lámpát állítottak fel. A beruházás közel 17 millió forintba került, amelyből 11 millió volt az elnyert támogatás, a közbeszerzésen pedig szintén egy napelemes lámpákat alkalmazó vállalkozás nyert. A városházán elmondták: a világítótestek kifogástalanul működnek, és mivel nem fogyasztanak elektromos áramot, egy fillérbe sem kerül az üzemeltetésük. A barattyosi kerékpárútra lámpát elhelyező vállalkozó egyébként referenciai okok miatt nem szerelte még le a fényforrást.

Olvasóink írták

 • 11. aracsim 2009. augusztus 10. 22:38
  „A használt étolajat hódmezővásárhelyen a http://5mp.eu/web.php?a=ezustkanalegyesulet&o=RnsybGjjYn
  aktivistájaként én gyüjteném.
  Aki nem tudja hova önteni a használt étolaját, vagy eddig a vécébe vagy a kukába dobta és szennyezte vele környezetet, az nyugodtan irjon.
  1-2 napon belüls ingyen a lakásáról elszállításra kerül.”
 • 10. aracsim 2009. augusztus 10. 22:32
  „Norman_Bates melyik metroba láttál te 140e-ért dízel aggregátort? Én még csak benzineseket láttam dítelt nem.
  Az étolajos ötlet nagyon jó, de még jobb ha vízhűtéses az aggregátor, mert akkor egymen melegvizet is készít és egyből van helyi melegvíz, fűtés és áram is. Ilyen aggregátort már árulnak is és tőlünk nem messze Derekegyházán.
  http://www.cropell.hu/”
 • 9. aracsim 2009. augusztus 10. 22:25
  „A mi házunkon már van 2.1 kW-os hálózatra termelő napelem. Hódmezővásárhelyen szerintem elsőként. Lehet követni a példát.
  aracsim@freemail.hu”
 • 8. Norman_Bates 2009. április 10. 07:28
  „waterbear 2009.04.09. 10:01
  nyilvánvalóan nem ezeket a Led-eket használják, csak szemléltetni akartam a laikusokkal, hogy milyen árkategóriába vannak manapság a nagyfényerejű fehér led-ek.
  Itt alapvetően az a gond, hogy teljesen felesleges akkumulátorral meg napelemmel bohóckodni, miközbe néhány méterre ott az elektromos áram, az életbe nem fog megtérülni. Jó hatásfokú fényforrásokat kell használni, oszt jónapot.
  Ha megnézitek az Usa-ba (picit értelmesebb helyeken) nem napelemeket, hanem napkollektorokat használnak, tehát alternatív energiahasznosításra ebben a formában nem sok értelme van.
  Akkor ennyi erővel veszek a Metroba 2kW-os diesel aggregátor 140kHuf-ér oszt elmegy 3-4 deci használt étolajjal (15-20 huf/liter)
  Lol ezt próbálja valaki űberelni.”
 • 7. JB007 2009. április 09. 17:47
  „A franc esne bele a sok fanyalgóba...
  Kapjuk itt a képünkbe a XXI-ik századot, és csak azt nézitek, hogy ki lopott. Nektek már semmi sem jó? Majd úgyis jön valaki, aki megmagyarázza, hogy aljas rágalmazók vagytok, és ez még több is mint 17 milla, csak vezérünk kipótolta. Vagy nem ír ide senki, mert ez megmagyarázhatatlan.

  Eh, ezek a hálátlan vásárhelyiek...

  ;)”
 • 6. koszol 2009. április 09. 16:46
  „Kérdem én: matematikából érettségizett valaki az önkormányzatnál? Ha ugyanis egy lámpa teljes telepítése, üzembehelyezése 400 ezer forint, akkor 10*400000=4 millió forint.
  Hová tűnt akkor a 4 és 17 millió forint különbözete, a 13 millió forint? Kinek a zsebét kellene megkotorni?”
 • 5. VásárhelyiÁgi 2009. április 09. 16:21
  „Mi meg évek óta könyörgünk egyetlen lámpáért!
  Hat család él itt. Kb 300 méter tök sötét út.
  Ha kiszámoljuk, a 17 millába még 32 lámpa belefér...
  Egyet nem kaphatnánk belőle?
  Lécci!!!”
 • 4. waterbear 2009. április 09. 13:04
  „3. hozzászólás gardista33 2009.04.09. 12:54

  Majd ha meg tudnak egyezni, hogy mennyit adnak a város vezetőinek a zsebébe, mert most oda még az áramszolgáltató csepegtet:-)))”
 • 3. gardista33 2009. április 09. 12:54
  „szegeden mikor lesz ijen lámpa??”
 • 2. waterbear 2009. április 09. 10:01
  „Norman, nem azokról a ledes lámpákról van szó amit a HQ-nál találtál, a luxeonok hasonlítanak legjobban a lámpatestekben lévő nagy fényerejű ledekre.
  Nyilván az akkuks üzemeltetésnek megvannak a hátrányai, de attól még ez egy igen csak jó megoldás.

  A kis 8 wattos ledek fényereje legkevesebb 3x-os, és nem nyeli el a búra.

  Mindemellet igazad van, mert az akksival, leddel, elektronikával együtt sem lehet 400.000Ft/db árú, ezt a megoldást egy műszerész tanuló kb 50-70.000Ft-ból összeállítja, na meg valami oszlop is kell hozzá, az meg legyen 100.000Ft. Piszokul drágán vették. Beleszámolta az eladó a kifizetendő villanyszámla egy részét is:-))

  És tényleg, matekból sem jók, vagy azért az nem írhatták ki, hogy kinek mennyi jutott még pluszban a zsebekbe...”
 • 1. Norman_Bates 2009. április 09. 07:30
  „Én komolyan mondom, ha sok pénzem lenne, altarnatív energiát hasznosító berendezéseket gyártanék, mert úgy látszik ezt minden hülyének el lehet adni.
  "és mivel nem fogyasztanak elektromos áramot, egy fillérbe sem kerül az üzemeltetésük."
  Persze, mert az akkumulátor, és a napelem is 10.000 évig bírja, nem?
  Azon kívül, hogy a kis 8 wattos Led lámpa fényerejének kb felét rögtön elnyeli maga a búra, vagy minden héten kimegy lj. és körbepucolja?
  Ha már led-lámpa : http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=led+feh%E9r&ls=20&sm=2
  csak, hogy tisztába legyünk, mi kerül 400 rugóba.
  arról meg ne is beszéljünk, hogy 10db lámpa X 400 kHuf az mióta 17 milla? vagy még ezeken kívül is lesznek ilyen holdról is látható fényforrások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés a 47-esen

Szeged, Hódmezővásárhely - Két autó frontálisan ütközött a 47-es főúton Hódmezővásárhely és Szeged… Tovább olvasom