Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Napenergia: sokan drágának hiszik

Hódmezővásárhely - Bár a Dél-Alföldön kiugróan magas a napos órák száma, mégis kevés napelemes és -kollektoros háztetőt lehet látni. Az alternatív energiaforrással pedig egy 4 tagú család éves melegvíz használatának 90 százaléka biztosítható.
– Egy éve szereltettük napkollektort a házunk tetejére, amely a család melegvíz ellátását biztosítja - halljuk a vásárhelyi Szunyi Sándortól. A Dél-Alföldön ugyan magas a napos órák száma, ennek ellenére még mindig kevés ingatlanon lehet látni az alternatív energiaforrást hasznosító berendezéseket. – Százötven literes tartályunk van – folytatta a férfi –, ezt a mennyiségű vizet a napkollektor 2 óra alatt melegíti fel 90 Celsius-fokra. Februártól november végig használjuk, a téli időszakban ugyanis jóval kevesebbet süt a nap, ilyenkor bekapcsoljuk a villanybojlert. A két rendszer párhuzamosan is tud működni. Szunyi Sándor hozzátette: nagyon elégedett a napkollektorral, rengeteg pénzt meg tudnak így spórolni, hiszen a napenergia ingyen van, míg az áram és gáz árát minden évben emelik.

Az Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasházba 2007 nyarán szerelték fel a tetőre a napkollektorokat. Fotó: Karnok Csaba
Az Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasházba 2007 nyarán
szerelték fel a tetőre a napkollektorokat. Fotó: Karnok Csaba

Vásárhelyen a Zrínyi, a Lázár és a Tóalj utcán is van olyan magánház, ahol a tulajdonosok hasznosítják a Nap erejét, de már egy lakóközösség is kiaknázta az alternatív energiaforrást. Az Andrássy utca 1. szám alatti, 44 lakásos társasházba 2007 nyarán szerelték fel a tetőre a napkollektorokat. A beruházás 37 millió forintba került, ehhez 5 milliót a Nemzeti energiatakarékossági programtól nyertek az ott lakók. A rendszernek köszönhetően az elmúlt években kevesebb mint felére csökkent a használati meleg víz előállításának költsége – ezért korábban 270 ezer forintot fizettek.

Néhány négyzetméteres napkollektorral egy átlagos család éves melegvíz használatának 90 százaléka biztosítható. A rendszer egyáltalán nem drága: 170 ezer forint beszereléssel együtt, a befektetés pedig 2 év alatt megtérül - tudtuk meg egy forgalmazótól. Vannak azonban komolyabb, fagyállós rendszerek is, amelyek a víz melegítése mellett a gázfűtés felét átvállalják. Száz négyzetméteres ház esetében ennek kiépítése 2 millió forint, ez az összeg 7-8 év alatt jön vissza. A napkollektorok élettartalma hosszú, 50 évig is lehet azokat csere nélkül üzemeltetni. Az elemek elhelyezésekor alaposan meg kell vizsgálni az adott ház tájolását.

Száz négyzetméteres ház esetében ennek kiépítése 2 millió forint, ez az összeg 7-8 év alatt jön vissza. Fotó: Karnok Csaba
Száz négyzetméteres ház esetében ennek kiépítése 2 millió forint,
ez az összeg 7-8 év alatt jön vissza. Fotó: Karnok Csaba

– A napelem és -kollektor telepítése nem engedélyköteles, ezért pontosan nem tudjuk hány családi ház tetején találni ilyet, de körülbelül százon - mondta kérdésünkre Vargáné Czeglédi Éva, a hódmezővásárhelyi önkormányzat építéshatósági csoportjának vezetője. – A város ezek telepítésére nem ad támogatást, bár korábban volt egy lakáscélú pályázatunk, amelybe az alternatív energiaforrások kihasználása is belefért volna, de ilyen jellegű kérvényt senki sem nyújtott be. Állami támogatást azonban lehet igényelni, ez az összeg maximum 1 millió forint lehet.

Olvasóink írták

 • 11. kislevi 2009. május 12. 05:30
  „http://www.sorkollektor.hu/”
 • 10. Norman_Bates 2009. május 11. 16:27
  „nem akarom elvenni a kedvedet dragboyz a barkácsolástól, de ha kész a napkollektorod, az a teljes projectnek kb 1/3-a, mert azt a hőt még valahogy hasznosítani is kell és ez a nehezebbik része, de az kétségtelen, hogy a feketére festett sörösdobozokból összeragasztott abszorber az jó megoldás, ha az egészet üveg alá burkolod akkor még télen is üzemelhet
  jó fabrikálástD”
 • 9. dragboyz 2009. május 11. 14:53
  „8. jq Ez az oldal bazi jó!
  Éjen a dobozos sör! El is kezdem a gyűjtést! :-)”
 • 8. jq 2009. május 11. 14:24
  „Én nem hiszem, hanem tudom, hogy drága, mivel alaposan utánanéztem és utánaolvastam. a melegvizes napkollektor megtérülése is hosszú (egalább 5-10 év), a napelem megtérülése 20-40 évtől tart a végtelenhez. Ha olcsóbb lenne vagy érezhető mértékben támogatnák, akkor már megérné. A sörös napkollektor sörösdobozból készül:ásd: www.sorkollektor.hu”
 • 7. xene@freemail.hu 2009. május 11. 14:02
  „Valaki, ha jól emlékszem műanyag-sörös üvegekből készített nap-kollektort...”
 • 6. dragboyz 2009. május 11. 13:13
  „3. hazaipalya Teljesen egyetértek!
  Hallottam ismerősömtől, hogy házilag is lehet már csinálni kisebb teljesítményű napkollektort, lehet meg kéne próbálni! :-)”
 • 5. bo 2009. május 11. 12:54
  „Én is próbálkoztam vele. A forgalmazó (szerencsére családi barátom) azt mondta, hogy majd az unokámnak ingyen lesz a meleg víz.Ha meg tudom csinálni saját kezűleg jobban járok.”
 • 4. papen 2009. május 11. 12:28
  „Két megjegyzés.

  1. Én 1 éve kértem árajánlatot egy napkollektorokkal foglalkozó cégtől, használati melegvízre és fűtésrásegítsre. Nem ajánlották. Hm..

  2. Ha mégis megcsinálnám a beruházást, az a 20%-os állami támogatás semmit nem jelent. Egyrészt a sok adatlap kitöltése, okmány becsatolása, pluszmunka, másrészt a vállalkozó számla nélkül olcsóbb lenne. Talán az állam elgondolkodhatna ezen.”
 • 3. hazaipalya 2009. május 11. 11:52
  „2 millio ft csak? egy oriasplakat reklam ára! inkabb erre költenék a lakosság pénzét,mint felesleges párt reklámokra!”
 • 2. madártej 2009. május 11. 10:53
  „Ahhoz képest, hogy a napfényben jóval szegényebb Németországban mennyi van, mivel ott az állam ad nagyobb tételben támogatást, nem nagyon viríthatunk a 100 egynéhány napkollektoros házunkkal.”
 • 1. rattacha 2009. május 11. 10:17
  „Csak nehogy arra járjon egy "harkáj" :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes haláleset egy székkutasi tanyán

Székkutas - Rejtélyes haláleset történt feltehetően már napokkal ezelőtt, egy Székkutas közelében… Tovább olvasom