Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Napi 18 kilométert fut a vásárhelyi tanárnő

Hódmezővásárhely - Akár 18 kilométert is fut naponta a vásárhelyi Vaits Zoltánné. A háromgyermekes pedagógus a tanítás, a házi munka után, még este 9 órakor is képes futócipőt húzni. Számos versenyen indult már, legutóbb a Balaton-futáson, ahol csapatban naponta 14 kilométert teljesített.
Gyerekek, fakanál és futás – így összegezte mindennapjait a vásárhelyi Vaits Zoltánné. Három fiú, a 21 éves Zoltán, a 17 éves Viktor és a 8 éves Marcell pedagógus édesanyja nem mindennapi kihívás elé állítja magát. A tanítást, a házi munkát, az esti főzést követően futócipőt húz, és a város körül rója a kilométereket. A filigrán, agilis édesanya, bár amatőr sportolónak tartja magát, 2005 óta rendszeresen indul versenyeken.

– Igazi sportos család vagyunk. A focitól a hokiig mindent szeretünk. Főiskolás koromban kézilabdáztam, a futásért viszont soha nem rajongtam – magyarázta Katalin. Legfiatalabb gyermeke születése után úgy gondolta, itt az ideje, hogy újra sportoljon. Egy női magazinban olvasott a kocogás alapjairól, és elhatározta: kipróbálja.

– Három perc futás után három perc séta, így indultam. Kezdetben küzdöttem magammal, hogy folytassam. Végül három hónap után megállás nélkül már 40 percet is tudtam teljesíteni. Rengeteg tapasztalat kell ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon ez a sport. Számomra a futás egyenlő a kikapcsolódással – mesélte.

Vaits Zoltánné (balról) Marótiné Bense Krisztinával, az idei szupermaraton egyéni győztesével fut a Balaton partján. Fotó: DM/DV
Vaits Zoltánné (balról) Marótiné Bense Krisztinával, az idei szupermaraton
egyéni győztesével fut a Balaton partján. Fotó: DM/DV

Elsőként egy budapesti verseny 10 kilométeres távján tette próbára magát. Elárulta: nagyon nehéz küzdelem volt, viszont a célba érkezés örömét soha nem felejti el. Évente kétszer teljesíti a Balaton-futást. A szupermaraton 195, míg az ultramaraton 210 kilométeres táv.

– Csapatban futunk. Egy sportoló összesen naponta 14 vagy 21 kilométert teljesít. A társak autóval kísérik, miközben őrjöngve biztatják, vagy éppen inni adnak neki. Fantasztikus hangulata van egy ilyen viadalnak. Kedvenc szakaszom a Tihany és Balatonfüred közötti rész – mondta Katalin. A legutóbbi szupermaratonon az első helyet szerezte meg a Csajok a promenádon nevű csapatuk. A 42 kilométeres maratoni távval is kacérkodik, már csak azért is, mert az idén 42 éves.

A családanya általában este 7-kor indul edzeni, de már 9 óra után is húzott futócipőt. Naponta akár 18 kilométert is maga mögött hagy. A testnevelő szakos pedagógus elmondta: előfordult, hogy amikor téli hidegben az utcán futtatta tanítványait, megszólták a járókelők, hogy milyen kegyetlen, és a tanárnőnek is velük kellene rónia a köröket. Mosolyogva nyugtázta: nem esne kétségbe, tudná tartani az iramot diákjaival.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. eldorádó 2010. május 14. 07:50
  „bubuska73 2010.05.12. 17:36
  IGAZAD VAN!
  Jól tanítani nehéz munka! (én is tanítottam pár évig)”
 • 28. odysseus 2010. május 13. 22:43
  „egy ilyen pozitiv hangvételű cikk ekkora indulatokat vált ki, hát, csudálkozom! Egyébként: a láb mindig kéznél van, csak felveszek egy cipőt,gatyát-trikót, aztán hajrá! Na, ez aztán bonyolult!”
 • 27. skid 2010. május 13. 10:05
  „18. Amati 2010.05.12. 17:56
  Szerintem meg tőled kellene megvédeni a leendő ifjúságot. Remélem, még nem áldott meg téged a jóisten gyermekkel. Kár lenne a génjeidet továbbadni.”
 • 26. bubuska73 2010. május 13. 08:59
  „Vagyis,hogy ügyi vagy!!! :)”
 • 25. bubuska73 2010. május 13. 08:57
  „18. hozzászólás Amati Kár,hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak.Az említett isiben ahol Kata is tanít zömében tiszteletre méltó jó tanárok vannak,1-2 kivétellel.A gyerekeim szeretnek oda járni.Persze mindig akad pár olyan szülő és gyerek akiknek semmi sem elég jó."24. hozzászólás 4Angel" Nem hinném,hogy annyira irigylésre méltó fizit kapnának.Én semmi pénzért nem csinálnám.Az említett megalázásból,amit Amati írt ,nekik is bőven kijut.Kata!-gratulálok,ügy vagy csak így tovább!”
 • 24. 4Angel 2010. május 13. 08:09
  „Ja balakon partján én még csak egy szer voltam 1995. be azóta sehol :(( jó keresnek a tanító nénik !!!”
 • 23. Norman_Bates 2010. május 13. 07:46
  „14. hozzászólás soligor 2010.05.12. 12:03
  Hát ja! Vannak ilyenek, anno a kertvárosi ált. is büszkélkedhetett néhánnyal, ott volt pl a (not)ényiné aki jobban vedelt mint stholbuci, a cigiről ne is beszéljünk (isten nyugosztalja) a másik kedvenc O. Katalin aki rendszeresen levizsgázott emberségből + az általad említett megalázásokról ne is beszéljünk, a vasszigorát sajnos saját magára már nem érvényesítette, ha a bálna testével lement a strandra, rögtön helyet cserélt a szárazföldi és vizi populáció.
  Asszem erre mondják azt, "ez már nem is topless, inkább Loch ness" :)”
 • 22. tűzszekerek 2010. május 12. 21:42
  „21. hozzászólás az_aki 2010.05.12. 20:39

  Végre egy olyan cikk, ami ilyen sok pozitív hozzászólást eredményezett.
  Számítottam erre a reagálásra, hiszen a legjobb, legkényelmesebb futócuccoknak tényleg megvan az ára. Na és a versenyzés szele általában mindenkit megcsap, aki egyszer kipróbálja. Elég szomorú tény, hogy egy átlag magyar családnak már ez is lassan elérhetetlen luxus lesz.
  Másrészről viszont, ha kiszámoljuk, hogy az emberek többsége mennyit költ naponta cigire, alkoholra...

  Mindenesetre a TANÁRNŐ tanítványai büszkék lehetnek rá.”
 • 21. az_aki 2010. május 12. 20:39
  „16. tűzszekerek 2010.05.12. 16:20

  "Na és még olcsó is..."

  ezzel sajnos nem tudok egyetérteni, szerintem nem egy olcsó sportág...ha belegondolsz egy jó futócipő 20 ezer forintnál kezdődik, ezen felül kell még nadrág, póló stb. és még a versenyekre a nevezési dijakse túl olcsók”
 • 20. newdog 2010. május 12. 19:00
  „1. Nagyon sok kilométert még egészségben Vaits Zoltánné így ismeretlenül is! Gratulálok, nagyon kemény, szép teljesítmény! A fanyalgók meg csak csinálják Ön után!
  2. A tanári szakma is egy hivatás, amit ha úgy művel az ember, hogy a fiatalság számára példát mutasson, külön elismerésre méltó. Ha legalább egy gyerek indul el a sport felé vezető úton ezen példából okulva és nem a szülői példát követi s nyomja a dohányt, az alkoholt és tömi magába a műanyagokat, már megérte csinálni!”
 • 19. theseus 2010. május 12. 18:53
  „A futó tanárnőnek és anyukának gratulálok, futótársának szintén!

  18. Amati 2010.05.12. 17:56 : Ezt jobb lett volna kihagyni, pláne ennél a cikknél, aemlyik egy példamutató tesitanárról szól.
  Ha nem lennének tanárok, te sem tudnál írni és olvasni sem, még ilyen szinten sem, mert ebből a cikkből a jelek szerint nem sokat értettél meg.
  A tanárok többségét éppen a hivatástudat tartja a pályán, hiszen diplomával és sokéves gyakorlattal még az átlagfizetést sem kapják meg. Éhbérért vesződnek a sok hátrányos helyzetű, neveletlen gyerekkel, akiket nagyon gyakran semmi sem érdekel, bármilyen érdekesen is próbálják tanítani nekik.”
 • 18. Amati 2010. május 12. 17:56
  „a tanár az egyik legrosszabb emberfajta, és a legrosszabb hatással van a gyerekekre.
  mindig sírnak, tanítani nem tudnak, és a hangulatváltozásaiknak, kényük-kedvüknek, kiskirálykodásuknak stb ki vannak szolgáltatva a tanulók, miközben emberi sorsokkal játszadoznak kényük-kedvük szerint, csak azért, mert valaki tetszik nekik, vagy éppen nem, vagy éppen megjött nekik...

  Egy kezemen meg tudom számolni az igazi TANÁROK számát, akikkel találkoztam, és nem azért mert nem jártam eleget iskolába, mielőtt valami nagyeszű beböfögné...”
 • 17. bubuska73 2010. május 12. 17:36
  „13. pann:Nincsenek leterhelve?Fizikailag a rengeteg plusz munka,amiből otthonra is jut.Lelkileg pedig elviselni a manapság nem éppen jól nevelt gyerekeket és a sok hülye szülőt/tisztelet a kivételnek/!Abszolút nem irigylem őket.Az említett tanárnő/Kata néni/a lányoméknál tanít Ő legalább nem könyvből olvassa,hogy kell lábat emelni!”
 • 16. tűzszekerek 2010. május 12. 16:20
  „13. pann: "Ha erre van ideje és energiája akkor a tanárok tényleg marhára le vannak terhelve."

  Ahhoz már extra intelligencia kell, hogy valaki felfogja, éppen azért futnak a leterhelt emberek, hogy jobban bírják a munkát, a napi stresszes helyzeteket. A testnevelők pedig csak tudják ezt.
  A futás erre a legalkalmasabb, hiszen bárhol, bármikor a láb mindig kéznél van, nem kell senkihez alkalmazkodni.
  Na és még olcsó is...”
 • 15. fcb989 2010. május 12. 15:23
  „13. pann: "Ha erre van ideje és energiája akkor a tanárok tényleg marhára le vannak terhelve."
  Elég baj, hogy így gondolkodsz. Igenis baromira le vannak terhelve, folyamatosan plusz munkát kell vállalniuk, szabadidejük gyakorlatilag nincs ha mellette még egy családot is el kell látni gyerekestül, etetni, foglalkozni velük, öltöztetni, suliba edzésre vinni stb. És az hogy valaki csinálja ezt lelkiismeretesen és emellett még képes magával is rendesen foglalkozni mutatja hogy mire is képes az ember ha van elég akarata. Szép sok ilyen "hétköznapi" csoda van körülöttünk, csak észre kellene venni és példát venni róla ahelyett hogy keresgéljük a kiskapukat.”
 • 14. soligor 2010. május 12. 12:03
  „a mi sulinkban a tesitanár kifejezetten kövér....
  a másik gyengeállóképességű
  a harmadik szintúgy.......
  de a gyerekeket rendszeresen vérig sérti mind a három ha kicsit ügyetlenebb
  ez a suli tarján szinvonalas sulija.......:)”
 • 13. pann 2010. május 12. 11:21
  „Ha erre van ideje és energiája akkor a tanárok tényleg marhára le vannak terhelve. A futás egyébként nagyon jó, dinamikus mozgás és bárki megengedheti magának.”
 • 12. constantin 2010. május 12. 11:15
  „Biztosan a szeretőjéhez kocog esténként a kicsike!! Ha nekem is volna én is futkároznék! De ez csak egy gondolat volt tőlem-ne vegyétek komolyan.”
 • 11. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. május 12. 10:09
  „"a futásnál már csak egy unalmasabb sport van, az úszás..."
  Igen, tényleg, főleg nyáron baromi unalmas, amikor a strand tele van bikinis csajokkal :::))))”
 • 10. Church 2010. május 12. 09:19
  „Fanyalgóknak ajánlanám, hogy kritizálás helyett példát lehet venni a hölgyről! Én is fizikai munkát végzek, mégis eljárok hetente háromszor kettlebell edzésre. Minden csak igényszint és akaraterő kérdése! Na, de a magyar ember úgy szép, ha fanyalog meg kövér! :)))))”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetört a vízbe fúlt horgász családja

A vízpartról nézte végig édesapja haláltusáját a vásárhelyi Németh Zoltán. A tragikus estéről a férfi özvegye beszélt. Tovább olvasom