Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Napi 6000 métert úszik az ügyész

Hódmezővásárhely - Naponta kondizik, és 6000 métert úszik a vásárhelyi fürdőben a legszörnyűbb Csongrád megyei gyilkosságok büntetőpereinek ügyésze. Szilágyi Lajosnak 40 évesen is sikerült megismételnie 14 évesen elért legjobb időeredményét.

A balástyai sorozatgyilkos büntetőperében is a vádat képviselte Szilágyi Lajos. Ám a Szegedi Fellebbviteli Főügyészségen dolgozó ügyész nemcsak a tárgyalóteremben, a civil életben is állja a sarat. Nem is akárhogyan. Már reggel 6 órakor az uszodában futhatnak össze vele a helyiek, ahogy munka után, délután 4-kor is. Kondiedzés és 6000 méter úszás a program, 3 éve ez a napi adagja a szenior sportolónak.

– Az általános iskolában versenyeztem, majd néhány évig nem úsztam. Mikor aztán rájöttem, hogy egy cementes zsákot sem tudok anélkül megemelni, hogy ne sajduljon bele a derekam, döntöttem: újra edzeni fogok – mesélte mosolyogva az ügyész. Kőhegyi Ferenc irányításával, másfél-két óráig tizenéves fiatalokkal rója rendületlenül a hosszokat. Nincs lazsálás, úgy tűnik, az úszást is olyan komolyan veszi, mint az ügyészi munkát. Bár – mint elárulta – nem az érmekre hajt. Időközben ugyanis visszatért a versenyzéshez. Inkább saját idején szeretne javítani.

Intenzív sporttal piheni ki a balástyai sorozatgyilkost a vásárhelyi Szilágyi Lajos. Fotó: Segesvári Csaba
Intenzív sporttal piheni ki a balástyai sorozatgyilkost a vásárhelyi Szilágyi Lajos.
Fotó: Segesvári Csaba

– A legbüszkébb talán arra vagyok, hogy 40 évesen is sikerült 1 perc alatt leúsznom a 100 méter gyorsot. Ezt az időt 14 évesen tudtam produkálni. Ünnepelt az uszoda, még pezsgőt is bontottunk – idézte fel nevetve.

Szilágyi Lajos edzés közben gyakran gondol arra, hogy van-e értelme ennek, miért gyötri magát. Aztán versenyeken látja a jó kondiban lévő 60–70 éves társait, s úgy véli: megéri a kitartás. Egyébként egy-egy gyilkosság vagy közlekedési tragédia tárgyalása után sem úszik többet a feszültség levezetéseként. Megtanulta elvonatkoztatni a munkát a civil életétől. A gyerekekkel kapcsolatos borzalmak azért még ennyi év után is megviselik. Máig emlékszik arra az ópusztaszeri közlekedési balesetre, amelyben két pici gyermek és a nagymama halt meg.

Szilágyi Lajos ügyész naponta másfél-két óráig rendületlenül ússza a hosszokat. Fotó: Segesvári Csaba
Szilágyi Lajos ügyész naponta másfél-két óráig rendületlenül ússza a hosszokat.
Fotó: Segesvári Csaba

A vásárhelyi ügyésznek nem az úszás az egyetlen hobbija. 3 beagle és 2 labrador kutyus gazdája, versenyekre jár a kedvencekkel.

– Pár éve örökbe fogadtunk egy beagle-t Veszprémből, kísérleti kutyus volt. Azóta Matild társakat is kapott. Végül vettünk egy kertet, mert a feleségem közölte: több kutya nem jöhet a házhoz. Igaz, arra nem gondoltunk, hogy ezután a kertészkedés is a nyakunkba szakad, merthogy almáskertünk van. Sőt, pálinkát is tudok főzni – magyarázta. Úszás után még alaposan megsétáltatja a kedvenceit.

Olvasóink írták

 • 6. harcsabajusz 2010. január 17. 23:48
  „Hello!

  "Sőt, pálinkát is tudok főzni - magyarázta."
  Az ügyész úr otthon fözi a kisüstit? Mit szólnak ehhez a fináncok?”
 • 5. Én2 2010. január 17. 17:05
  „Ha megteheti miért ne csinálná, szereti és egészséges is. Etől jó a közérzete, én is úszom minden nap csak nem ennyit.”
 • 4. ValakiaSOKKözül 2010. január 17. 09:20
  „ha épp nem dolgozom, akkor alszom.....nekem nincs időm ilyen és hasonló helyekre járni...... örülök, hogy a családnak meg tudok teremteni egy elviselhető életet....ja és nem alszom 6 óránál többet :)”
 • 3. Filctoll 2010. január 16. 23:04
  „Józsibácsit aki a hegesztőműhelyben gályázik napi 8 órát miért nem mutatja be az újság?”
 • 2. Norman_Bates 2010. január 16. 13:58
  „Napi 6000 méter, az nem gyenge! Ha belegondolok, milyen tagokat kell 50-es pulzus mellett elviselnie, nem csodálom, hogy kell valami feszültség levezető.”
 • 1. Én2 2010. január 16. 12:42
  „Gratulálok neki, igen minden reggel látom úszni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bunkerban bujkált a bűnöző

Egy földbe vájt bunkerban találták meg a rendőrök azt a 33 éves férfit, akit több bűncselekmény miatt köröztek. Tovább olvasom