Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Napok óta kóborol Vásárhely utcáin a szentesi Ambrus István

Hódmezővásárhely - Napok óta kóborol Vásárhely utcáin fedél és kenyér nélkül a szentesi Ambrus István. Az 54 éves férfi azt mondta, 1994 óta hányódik egyik helyről a másikra, akkor vált el ugyanis a feleségétől, s akkor kellett elmennie szentesi otthonukból.
– Több helyen is laktam már, lakcímkártyámon ma is csongrádi utca és házszám szerepel – mutatta a dokumentumot –, de onnan nemrégiben mennem kellett. Hiába csináltam meg a tetőt, a gazdasszony azt mondta, hogy költözzek el. Igaz, előtte többször is összekülönböztünk. Laktam máshol is, de végül mindenhonnan kikoptam.

Ambrus Istvánt nemrégiben egy ismerőse csábította át Vásárhelyre, aki munkalehetőséget ajánlott. – Ideutaztam, ám kiderült, mégsem kapok fizetős munkát, csak amolyan ingyenes segítségnek kellettem volna. Volt valamennyi pénzem, hiszen rokkantnyugdíjas vagyok. Csakhogy összeismerkedtem egy helybeli asszonnyal, akinek csak addig voltam jó, amíg az utolsó forintomat is el nem költötte – mondta a férfi.

Ambrus István jelenleg az utcán él Vásárhelyen. A szerző felvétele
Ambrus István jelenleg az utcán él Vásárhelyen.
A szerző felvétele

Ambrus István napok óta az utcán él, nappal a városban őgyeleg, éjszakánként pedig hol a bokrok alján, hol pedig a vasúti átjáró közelében húzódik meg. Elmondta, hogy két ok miatt nem megy vissza Szentesre. Az egyik, hogy míg meg nem kapja a januári nyugdíját, nem tud miből jegyet vásárolni. A másik, hogy elmondása szerint a Kurca-parti városban már többször megverték, így nem is kívánkozik vissza.

– Nagyon szívesen elvállalok mindenféle munkát, akár tanyán is, ha cserébe szállást kapok. Eddig nem panaszkodott még senki, hogy nem végeztem el a rám bízott feladatot – mondta a férfi.

Amikor azt kérdeztük, miért nem megy be legalább éjszakára a Csomorkányi utcai hajléktalanszállóra, azt mondta, már volt ott, de nem akar visszamenni, az nem az ő világa.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. newdog 2011. december 21. 19:37
  „A lehetősége adott volt, hogy megbecsülje magát másutt, de nem élt vele. A lehetősége adott, hogy bemenjen a melegedőre, nem él vele.... Akkor összeférhetetlen én vagyok?
  Ne felejtsük el, hogy csak az egyik oldalt olvastuk.
  Tipikus kifogásokat hoz fel, mint a legtöbb agresszív alkohol- vagy játékfüggő hasonló sorsra ítéltetett emberke. (Nyilván valahogy a verést is kiharcolta magának Szentesen, nem sűrűn fordul elő, hogy csak azért megvernek valakit, mert hajléktalan, ez mese.)
  Semmi könnyfakasztó történetet, csak folyamatosan mások hibájának a sorolása, magyarán kifogások keresése. Nem tudom sajnálni a palit.”
 • 24. Én2 2011. december 21. 09:38
  „Nem tudom elképzelni, hogy valaki önként csak kedvtelésből az utcát választja, azt, hogy fázzon és éhezzen.
  Ha nem tudja fizetni a lakását, ha nincs pénze akkor szerintetek mit csináljon.Ha nrm tud magán segíteni, nem hiszem, hogy jó neki ez a helyzet.”
 • 23. zsóka 2011. december 20. 16:31
  „Sajnálom, de nem érzek rokonszenvet a hajléktalanok iránt. Nem hiszem el, hogy nincs más lehetőség, csak az utca. Ezt azok választják, akik igénytelenek és lusták: képtelenek megteremteni maguknak a minimálisat.
  Nem kell rögtön lakást bérelni, lehet albérletbe menni lakótársnak egy szobába, vagy munkáért is lehet szállást találni. Onnan már csak felfelé lehet menni.
  Kétségtelen, hogy ma nehezebb, mint 30 évvel ezelőtt. De nem reménytelen.”
 • 22. newdog 2011. december 20. 15:30
  „Ez az ember ugyanúgy felelős a saját sorsáért, mint mindenki más. Hogy ide jutott, valamint hogy itt maradt, nagyrészt saját magának köszönheti. Nekem a cikkből legalábbis ez jött le.”
 • 21. jozko 2011. december 20. 12:01
  „Csakis a kormány...
  hát persze : csakis a kormány...csakis a kormány...
  Megnyugszik a kis beteg...”
 • 20. Én2 2011. december 20. 10:59
  „jozko- akkor ki a fene felelős azért, hogy az emberek ide jutottak , csakis a kormány nagy betűvel. Ő teszi jelen pillanatban is lehetetlenné az embereket, v. Te nem veszed észre akkor szerencsés vagy .”
 • 19. aquila0126 2011. december 20. 07:42
  „16. jozko 2011.12.20. 00:31

  polgári demokrácia - képviseleti vagy közvetlen”
 • 18. aquila0126 2011. december 20. 07:35
  „14. TELSTAR 2011.12.19. 21:18

  "Érdekes módon" a hajléktalanok többsége férfi. Na, vajon miért ??

  Egyszerű a válasz. A Rákosi féle 1952-es családjogi törvény miatt.

  15. ts 2011.12.20. 00:06

  közvetve ( senki sem kivétel)”
 • 17. Linka11 2011. december 20. 07:06
  „Többé -kevésbé tipikus eset ,de sokan azt hiszik ez velük nem fordulhat elő - pedig, csak figyeld meg- ez az irány.
  Csak azt nem tudom, ha már az emberek sokasága így él majd kitől akarják behajtani a sok adót,díjat büntetést ??
  Lehet ,hogy a közgazdaság tudomány de nálunk valami nem stimmel a művelőivel ! Ha egy országban nincs szociális háló se munka lehetőség az bizony mindig a politikusok fő bűne.Azt mondják mindig mindenütt/- nincs pénz/ semmire.Én meg azt gondolom van, csak nem ott ahol igazából kellene.A felsőbb osztály vigyáz arra neki mindig legyen, mert az nekik jár !És akkor szeretnek munkára hivatkozni stb.De én rengeteg embert ismerek aki 30-40 évet dolgozott végig és most ép csak vegetál és joggal retteg attól,hogy ez a sors les rá is . - Van egy népes korosztály akik hagyták magukat kigolyózni ,mert azt hitték a háló nem szakadhat el soha .És ez nem csak
  az ő hibájuk,bár sokan szeretik ezt gondolni mert így kényelmesebb.”
 • 16. jozko 2011. december 20. 00:31
  „13. aquila:

  Magyarországon képviseleti demokrácia van.
  Egyetlen képviselő, egyetlen politikai párt nem puccsal került hatalomra.
  Egyszóval nem "ők" felelősek mindenért, hanem az emberek nagy részének lustasága, csodavárása.

  Ilyen léhűtők minden társadalmi rendszerben voltak, vannak , lesznek.
  Meleg vízre valót sem érdemelnek.”
 • 15. ts 2011. december 20. 00:06
  „13#
  A politika irányítja az életedet?”
 • 14. TELSTAR 2011. december 19. 21:18
  „"Érdekes módon" a hajléktalanok többsége férfi. Na, vajon miért ??”
 • 13. aquila0126 2011. december 19. 19:16
  „Mindenhez köze van a politikának. Ők irányítják az életünket, szabják meg a határainkat, az életterünket. Ők mondják meg mit tehetünk és mit nem, ki éljen és ki ne. De senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy ez ami most nálunk van, kapitalizmus. A többségünk 89-ben polgári demokráciát szeretett volna, ezt kaptuk helyette.”
 • 12. sheriffkoma 2011. december 19. 18:45
  „A kapitalizmus lényege az evolúció. Úgy a gazdaságban, a politikában, a személyes boldugulásban, a szerelemben, stb.
  A világ nagy része adott, kis része formálható a kedvünk szerint egy határig, de nem a világot kell formálni, hanem magunkat igazítani a világhoz. Sokan ezt félreértik és belebuknak. És nem elég egy területen boldogulni, mindegyiken kell. Aki hagyja, hogy pl. anyagi területen teljesen csődbe menjen, az elveszett. De ugyanúgy csőd az is, ha az anyagiak megvannak, de képtelen együtt lenni mással, vagy érdekeit kellően megvédeni, így az kisemmizi. Egyik terület csődje hozhatja a másik csődjét is. Az intelligencia ahhoz kell, hogy a folyamatot még időben észrevegyük és tegyünk ellene. Aki a végletekig kivár lustaságból, vagy vár a megmentésére, az ide jut. Persze, többen járhatnak így egy válságban, és kevesebben a jólétben.”
 • 11. jozko 2011. december 19. 17:48
  „Mi köze ennek - konkrétan ennek- a politikához ?
  Semmi .”
 • 10. szegénység 2011. december 19. 17:16
  „Szerencsétlen ember ! Ugye nem véletlen,hogy a szegény embert még az ág is húzza ! :(
  Egyesek dőzsölnek a javakban az ország felső tízezrei ,ha tehetnék akkor a talajt sem érintenék akkora az egojuk !
  A szerencsétlen szegény embereket állandóan sarcolják különböző adókkal,magas rezsivel,a fellegekig érő élelmiszer árakkal amit már nagyon sokan képtelenek megfizetni még aki dolgozik az is . Ez a szerencsétlen és a többi aki nem önhibájából került utcára azok fillérekből élnek. A kormány ,hogy akarja megbüntetni őket amikor sok esetben hideg vízre valójuk sincs !!!!! Mit tudnak tenni velük??? Sok hajléktalannak még igazolni sem tudja magát!
  Mi lesz akkor jövőre ??? Egyre többen lesznek ház és lakás nélkül! Mindenkit bevisznek majd a sittre aki nem tud fizetni büntetést,mert elvették a megélhetését,vagy is az emberhez méltó életet?
  Miért nem elég a kormány illetve a parlament összes tagjainak a javakban dúskálás amit most tesznek?????
  Vagy a csókosoknak még nincs tele a zsebük?”
 • 9. jozko 2011. december 19. 15:41
  „Saját elmesélése szerint "valahogy mindig összekülönbözik" az asszonynéppel...
  Végül is milyen az ő "világa" ?

  Az alkalmazkodó képesség úgy tűnik, nem az erőssége.”
 • 8. bubuska73 2011. december 19. 14:44
  „6. mango1
  Mert ez a szép új szabály! Büntetik azt aki az utcán él. Talán nem hallottál róla?”
 • 7. Queenmargareth 2011. december 19. 14:27
  „Írják itt a tanyagondokságot én utánanéztem kicsit ennek. Feltétel: jogosítvány, jó erőnlét...szegény férfi biztos, hogy jól dolgozik, ha kap munkát, de az erőnléte már nem egy húszévesé.
  Hirdetik is, hogy szállásért cserébe lakhatást biztosítanak. Pl sok ilyen volt a Déli Apróban, csak ugye ezeket fel kell hívni, az újságot megvenni.:(
  Itt albérleteknél is találtam ilyen típusú hirdetést.A szociális munkások ebben nem tudnának segíteni?”
 • 6. mango1 2011. december 19. 13:41
  „3.as----régen a szoc.rendszerbe vitték be a munkakerűlőt--most nem----- mért kellene neki fizetni--”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen demonstrált a Szolidaritás Mozgalom - galériával

Békés, közel egy órás demonstrációt tartott a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombaton délben Vásárhelyen, a Kossuth téri Szántó Kovács János-szobor tövében. Tovább olvasom