Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Naponta 5-6 liter anyatejet adnak le Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Naponta 5–6 liter anyatejet visznek a vásárhelyi védőnői szolgálat anyatejgyűjtő állomására Vásárhelyen. Az elmúlt években csökkent a leadott mennyiség, ezért várják az édesanyák jelentkezését. Vannak, akik a háztól házig szállítást választják.
– Büszke vagyok arra, hogy a kisfiam, Nimród mellett Dorkának és más babáknak is hozzájárultam a fejlődésükhöz azzal, hogy anyatejet adtam – fogalmazott Berta Szilvia. A vásárhelyi, de Szikáncson élő édesanyának természetes volt, hogy felajánlja a napi plusz 1,5–2 liter tejét. Látásból ismerte Bartucz Mónikát, Dorka anyukáját, végül rokoni közvetítéssel találkoztak. Így lett a 15 hónapos Nimród és a 14 hónapos Dorka tejtestvér.

Szilvi és Mónika gyermekei tejtestvérek. Fotók: DM/DV
Mónika és Szilvi gyermekei tejtestvérek. Fotók: DM/DV

– Elhívtam magamhoz Mónit, hogy lássa, milyen körülmények között élünk. Nagy felelősség más kisgyermek táplálása. Vigyáztam, mit eszek, iszok – magyarázta az egygyermekes Szilvia, aki 13 hónapos koráig szoptatta kisfiát, addig kapott Dorka is anyatejet, amelyből még az anyatejgyűjtő állomásra is jutott. Szilvia literenként 1800 forintot kapott. Az ár 10 év óta nem változott.

Mónika 2,5 hónapig szoptatta a kislányát, de már akkor sem volt elengedő a mennyiség. Próbálkozott a tápszerrel, a kicsi nem itta meg.
– Nekem Dorka volt a mérce. Elfogadta Szilvi tejét, gyarapodott a súlya, szépen fejlődött, ez volt a lényeg – jegyezte meg az édesanya.

Az anyatejgyűjtő állomáson minden alkalommal bevizsgálják a beérkező tejet.
Az anyatejgyűjtő állomáson minden alkalommal bevizsgálják a beérkező tejet.

– Az anyatej minden cseppje kincs – állapította meg Vigchert Ferencné, a vásárhelyi védőnői szolgálat vezetője. – Ezért is sajnálatos, hogy az elmúlt években kevesebben adnak le. 2003-ban összesen 4715 litert, tavaly 1395 litert. Ösztönző volt, hogy 2002-ben 900 forintról duplájára nőtt az ára. Arra biztatjuk az édesanyákat, hogy ha pluszanyatejük van, akkor jelentkezzenek a védőnői szolgálatnál – magyarázta a vezető védőnő.

Tejserkentő süti

Szoptatással a babája segíthet a legtöbbet abban az édesanyának, hogy minél több teje legyen. Naponta 3–4 liter folyadékra is szükség van, és nyugodt családi légkörre. Tejszaporítókból is bőven van kínálat – tea, homeopátiás szer, vagy akár sütemény.

Kétféleképpen lehet anyatejhez jutni. Az úgynevezett háztól házig szállítással, ahogy Mónika hordta a tejet Szilvitől, és az anyatejgyűjtő állomáson keresztül. Arról nincs nyilvántartás, hogy hány édesanya választja a háztól házig verziót. Az Erzsébet-kórház gyermekosztályán működő állomás asszisztensétől, Nagy Jánosnétól viszont megtudtuk: a beérkező tej mennyisége naponta 5–6 liter. Havonta 20–25 babának jut belőle, ebből kapnak az újszülöttosztály csecsemői is. Minden alkalommal megvizsgálják a leadott tejet, így ez a legbiztonságosabb útja annak, hogy a babák anyatejhez jussanak. Nézik a savfokát, a „tisztaságát", nem tartalmaz-e tehéntejet. Hamisított tejjel még nem találkozott.

– 65 fokon 30 percig pasztörizáljuk, majd jeges vízben lehűtjük – ismertette a protokollt az asszisztens. A tejet adó édesanyáknak is előírnak HIV-, tbc-, székletvizsgálatot. A babáknak a gyermekorvos írja fel havonta az anyatejet, amelyet a pici 8 hónapos koráig finanszíroz a társadalombiztosító. Sok esetben a továbbiakban a szülő fizet a tejet adó édesanyának azért, hogy minél hosszabb ideig kaphassa a csemetéje.

Olvasóink írták

 • 12. bambinaXX 2012. június 06. 02:39
  „2. kutyának?! bakker.... én személyesen adtam ("háztól-házig"). ha netán beszélsz a védőnővel biztos lett volna, aki megy érte, jókor..
  4. ugyanmár! Az is bevizsgált: csak olyan adhat hivatalosan, aki végigcsinálta az összes vizsgálatot, negativ lett minden eredménye - és csak ebben az esetben fizet az OEP. és talán jobb is látni honnan/kitől van, mint a "gyűjtőből" kapni (3.egyetértek).”
 • 11. aquarius 2012. június 05. 21:58
  „Dehogy sértődök! :-) Szülés után alig ettem az idegtől, a 170 centimhez 47 kiló vagyok (szülés előtt 50 kg), szóval nem is csodálkozom...Az a 3 + 3 hónap legalább megvolt anyatejjel, saját forrásból, ez is valami. Ha pedig egy baba nem fogadja el a tápszert ÉS az anyukájának megvan a lehetősége valóban jó minőségű, jó forrású anyatejre, hát hadd nőjön a pocakja a picinek. Aztán úgyis jön nemsoká a "felnőtt kaja"...”
 • 10. buckapatkany 2012. június 05. 21:55
  „Beindult a cici tejcsárda business Hódmezővásárhelyen, de legalább a babák profitálnak belőle, nem Lázár!”
 • 9. badoravarva 2012. június 05. 21:33
  „8. aquarius 2012.06.05. 21:00
  Meg ne sértődj, de tanyán nőttem fel a hasonlataim is olyanok.
  A tehén az a száján keresztül tehén!
  Ezt lefordítom:
  Ha csak a tömegtakarmányt kapja és nem kap abrakot akkor nem lesz elég teje, ami lesz az meg nem lesz minőségi.

  Ez az egyik oldala.
  A másik az genetikai, mert anyós pajtás is hasonlóképpen volt ellátva tejjel.
  Képzeld el amikor behívták és mondta, hogy már szoptatott.
  Nem gond, mutassa meg hogy csinálja.
  Megmutatta:)
  A 250 milis üvegből kettőt tele rakott előttük, a büdös életben nem feltételezték utána azt, hogy összelötykölt tejet ad le!”
 • 8. aquarius 2012. június 05. 21:00
  „Napi 1,5-2 liter a saját babája MELLETT!? Hűha, ez igen. Mondjuk nekem csak 3 hónapig szopott a gyerekem, aztán még 3 hónapig fejtem, de napi fél liter sem volt összesen :-). Mindegy tápszeres lett (nekem nem volt kedvem más anyuka tejét adni) eddig totál egészséges (kopkop), aztán mindjárt jön a finom tanyasi tehéntej. Arra azért valóban oda kell nagyon figyelni, milyen forrásból származik az anyatej. De ha mindenki jól jár vele, akkor gratula! :-)”
 • 7. badoravarva 2012. június 05. 19:10
  „6. mézkúp 2012.06.05. 17:49
  Semmi gond nincs és fel sem merült!
  Egyszerűen Te írtad azt, hogy némely helyen miket lehet tapasztalni.
  Én csak arra adtam választ, hogy szerintem normális családban a két szülő közös akaratának a gyümölcse az élet csodája.
  Amellett ugye mi az "erősebb" nem is felelősek vagyunk mindenért ami ellen vagy ért tenni tudunk.”
 • 6. mézkúp 2012. június 05. 17:49
  „5. badoravarva 2012.06.05. 15:21
  Bocsánat, nem akartam senkit leminősíteni. Neharagudj,nem álltalánosítás volt. Arra akartam utalni, hogy elkell menni megnézni honnan van a tej, mert ilyen esetekben nem ellenőrzi senki. Az Én párom is cigizik és akkor is cigizett mikor terhes voltam és megszűltem, de az erkélyen. Tehát Én nem vagyok a bagósok ellen. Én is cigiztem évekkel ezelőtt, de Nekem szerencsém volt és letudtam tenni ( bár sosem voltam nagy bagós.... ). Tehát elnézést megegyszer, ha félreérthető volt amit írtam.”
 • 5. badoravarva 2012. június 05. 15:21
  „3. mézkúp 2012.06.05. 12:39
  Én erős bagós voltam, de!
  Amikor megtudtam, hogy apuka leszek elnyomtam és közöltem a párommal, tőle sem tűröm el a bagót!
  Be is tartottam becsülettel amíg a második lányom is szopott.
  Aztán én balga újra rágyújtottam:(”
 • 4. TUTI 2012. június 05. 13:13
  „Csak óvatosan a háztól-házig verzióval! :(”
 • 3. mézkúp 2012. június 05. 12:39
  „Nekem is nagyon sok volt a tejem. A nagylányom 14 hós koráig szopott és ugyanennyi ideig kapott a szomszéd kislány napi 1.5-2 liter tejcsit. A kisfiam nemrég hagyta abba a cicizést 26 hósan és 2 kislányt is tejtesóként tudhat. Nagyon sokat számít szerintem, hogy régen volt a védőnői hálózatnak egy sofőrje, aki kiment házhoz az anyatejért. Aztán a benzinár emelkedésre hivatkozva, ezt megszűntették és nagyon sok kismama nem tudta behordani a tejet a korházhoz. Ezért lett inkább felkapott az otthonból-otthonba való szállítás. A védőnők segítettek abban, hogy akinek volt sok tejcsije azt ajánlották annak, akinek nem volt. Ez így jó is volt. De aki szeretné biztosra tudni honnan van a tej, az jó, ha maga megy el, mert legalább látja, hogy milyen közegben lakik az illető. Sajnos volt ismerősöm, aki mesélte, hogy mindig sírt a kicsi és egyszer amikor elment a tejcsiért mert nem tudta elvinni az " adó " Anyuka férje, akkor látta, hogy az anyuka cigizik, meg a lakás körülmények is elég bizarr látványt kelltettek. Be is fejezték a tejhordást. Kaptak mástól és megszűnt minden probléma. Örülök, hogy Nekem sosem volt tejcsi problémám :) .”
 • 2. amina 2012. június 05. 12:22
  „Én is akartam tejet leadni, de közölték a tejgyüjtő kocsijuk mikor jönne, reggel nagyon korán, igy inkább adtam a kutyának v öntöttem ki. Amugy is kimerültem, túl fáradt voltam egy rosszul evő babával, akivel kinlódás volt a súlygyarapodás, amit megevett annak is a felét bukással elveszítette, a maradék időben amikor éppen nem szoptattam másfél óráig hogy valamitől gyarapodjon is, akkor meg fejtem és fejtem. Annyira ki voltam merülve hogy nem vállaltam a nagyon korai felkelést még azért is, hogy a tejet leadhassam. Ha de. vagy du. normális időben jöttek volna érte akkor igen, de nem kora reggel! Nyilván más is volt aki ezért nem adott le tejet, mert nem tudták az elvitelt feléjük alkalmasabb időben megszervezni. És ugye itt nem csak 1 nap korai kelésről lett volna szó, hanem minden naposról.”
 • 1. badoravarva 2012. június 05. 12:11
  „Mennyi?
  Az én kis feleségem és lányaim is napi 1.5 litert adtak el úgy, hogy volt pót gyerek szoptatni!
  Mi az amit ennyire elbaltáztak a néprosszullétben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járdát építhetnek a lakosok

A vásárhelyi közlekedéssel, az utak, járdák állapotával kapcsolatos kérdőívet közel 4300-an küldték vissza. Tovább olvasom