Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Négy-öt utassal is járnak a vásárhelyi buszok

Találomra felültünk tegnap néhány helyi buszra Hódmezővásárhelyen. A város legfontosabb vonala az 1-es, ezzel a Volán-telepi végállomástól dél körül a Kossuth térig mindössze heten utaztak. A 7-es pedig úgy állt meg a téren, hogy egy ember volt rajta, igaz, nyolcan itt fel is szálltak rá.
Egy, csak egy felszálló tiszteli meg a 16-os buszt. Fotó: Tésik Attila
Találomra felültünk tegnap néhány helyi buszra Hódmezővásárhelyen. A város legfontosabb vonala az 1-es, ezzel a Volán-telepi végállomástól dél körül a Kossuth térig mindössze heten utaztak. A 7-es pedig úgy állt meg a téren, hogy egy ember volt rajta, igaz, nyolcan itt fel is szálltak rá. A Volán társaság helyi üzletág-igazgatója szerint járatonként 15-20 fizetős utassal lenne nullszaldós az üzemeltetés.

Vásárhelyen összesen tíz helyi járatú buszvonal van, valamint az úgynevezett tescós járatok, melyeket egy T betű jelez, és az üzemeltetését a hipermarket finanszírozza. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyien utaznak a buszokon. Kiálltunk a Kossuth téri megállóba, s felszálltunk az első buszra. Ez a 7-es volt, s 10.45-kor indult tovább a térről a Szivárvány otthon felé. Mikor megérkezett, egy ember ült rajta, de nyolcan felszálltak ár. A végállomásig – ami innen kilenc megállóra van – újabb felszálló nem akadt.

Ezt követően a város legfontosabb vonalát, az 1-est teszteltük. Az Andrássy utcán, pontosabban a Korzó mozi előtt szálltunk rá fel 11.50-kor. A Volvón tízen utaztak. A végállomásig senki sem ment el vele, az utolsó utas a Mester utcában szállt le.

Míg a Volán-telepnél várakoztunk, hogy 12.10 legyen – ugyanis ekkor indult vissza a porcelángyár felé az 1-es – a sofőrtől megtudtuk, mihelyt jó idő lesz, szinte eltűnnek az utasok. A nagy többség inkább kerékpárral jár, mint busszal.
A végállomásról üresen gördült ki az 1-es, a Mester utcában azonban hárman már fel is szálltak rá. Mire beértünk a Kossuth térre heten utaztak velünk. Azt azonban el kell mondani, néhány megállót nem is érintett a busz, mert nem akart fel-, illetve leszállni senki.

Jegyárak

A vásárhelyi helyi járatokra egy jegy 105 forintba kerül, ha elővételben vesszük. A buszsofőrnél váltott drágább, 134 forint. Diákoknak 730, a dolgozóknak pedig 3070 forintba kerül a havi buszbérlet. Vásárhelyen a helyi járatoknál csak egyszeri utazásra szóló jegy, valamint havi bérlet van, napi vagy heti jegy nincs.

A Tisza Volán Zrt. több mint egy éve csináltatott egy átfogó utasszámlálást a mezőgazdasági főiskola hallgatóinak bevonásával Vásárhely valamennyi helyi buszvonalán. Ebből kiderült, melyik járatokat veszik igénybe a legtöbben, s melyeket a legkevesebben.

A felmérés tükrében a társaság javaslatot tett az önkormányzatnak, melyik járatokat szüntessék meg véglegesen, illetve melyiknek módosítsák a menetrendjét. Így például a 3-as vonal buszai, melyek a Kincses temetőtől a népkerti vasútállomásig közlekednek, nyáron nem járnak, mert kihasználatlanok. Emellett kimaradt néhány olyan járat, melyre este 6 után, valamint hétvégenként alig szállnak fel.

– Jelentős veszteséget termel a vásárhelyi helyi tömegközlekedés. A módosításokkal ez nem csökkent, mert sajnos egyre kevesebben veszik igénybe ezt a szolgáltatást – tudtuk meg Kelemen László üzletág-igazgatótól.

Azóta tartottak már néhány utasszámlálást, valamint a buszvezetők visszajelzései is azt mutatják: fogynak az utasok. Néhány járaton például jó, ha hárman vannak, ez főleg a hét végére igaz.
Az igazgató hozzátette, folyamatosan tárgyalnak, egyeztetnek az önkormányzattal további járatleállításról, szüneteltetésről. A nyári pihenőn lévő 3-ast a társaság szerint nem is lenne érdemes ősszel újraindítani.

Az igazgató úgy kalkulált, hogy járatonként akkor lenne nullszaldós az üzemeltetés, ha 15-20 fizetős utas venné egyszerre igénybe. A 65 év feletti nyugdíjasok ugyanis személyi igazolványuk felmutatásával ingyen utazhatnak. Ők teszik ki a buszra szállók jelentős részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen fontos a mindennapos testnevelés

Vásárhelyen több száz millió forintot költenek a sportra, az egészséges életmódra. Az egyesületek… Tovább olvasom