Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Négy éve él a vásárhelyi kempingben a magyar-német házaspár

Hódmezővásárhely - Feladták németországi életüket, és a vásárhelyi kempingbe költöztek 2004 őszén Pletikosicsék – a magyar származású férfi és német felesége azt mondja: ha csak egészségügyi vagy anyagi problémák nem indokolják, itt is maradnak.
Áll egy lakókocsi a vásárhelyi kempingben, amit nem lehet nem észrevenni: a járműhöz járdalapokból kirakott út vezet, előtte kis kertben nő a fehér leander, hatalmas ládákban pedig piros muskátlik – ez a Pletikosics házaspár otthona lassan négy éve. Pletikosics László pontosan emlékszik a napra, amikor utoljára dolgozni ment: az ezermester mechanikus 2004. november 18-án vonult nyugdíjba Németországban, és utána költözött feleségével a kempingbe.

A magyar származású, Palicson született férfi és német párja 1991-ben járt először a városban – azelőtt mindig az egykori Jugoszláviában nyaraltak a férfi szüleinél. Akkor azonban a háború miatt nem akartak odamenni, így megálltak Szegeden, és egy utazási irodában kértek tanácsot, hol szálljanak meg itt a környéken. Vásárhelyt javasolták nekik, ami telitalálatnak bizonyult, hiszen onnantól kezdve évente kétszer három hétig itt nyaraltak. Minden faházban aludtak, mesélte Christel, a feleség. Volt olyan alkalom, amikor összejött a kempingben a család, tizennyolcan töltötték itt a vakációt.

Pletikosics László és felesége, Christel otthont varázsolt egy egyszerű lakókocsiból. Fotó: Karnok Csaba
Pletikosics László és felesége, Christel otthont varázsolt egy egyszerű lakókocsiból. Fotó: Karnok Csaba

Kedvesek az emberek – ez az egyik fő oka annak, hogy a házaspár úgy döntött, végleg ideköltözik. Meg azt is élvezik, hogy a város szívében, ugyanakkor mégis természetes környezetben élik mindennapjaikat. Most 33 esztendős lányuk ugyan szomorú volt, amikor szülei döntésével szembesült, de elfogadta a helyzetet. Férjével együtt rengeteget dolgozik, mesélte az édesapja. Pletikosics László évente egyszer utazik haza feleségével együtt – amikor a lányáék nyaralni mennek, ők vigyáznak az otthonukra.

A német házaspár azóta már teljesen kialakította az itteni életét: Christel minden reggel 6-kor úszik, férje csak hidegben csatlakozik hozzá. Időnként kimennek a piacra, sétálnak egyet, vagy elutaznak Palicsra, ebédet készítenek, és összejárnak azokkal a kempingezőkkel, akik gyakori vendégek Vásárhelyen. Úgy élnek, mint mindenki, csak így olcsóbb – tette hozzá a férj. Megállapodtak a kemping vezetőivel, hogy mennyit fizetnek, természetesen nem számolják fel nekik minden itt töltött napjukat. Lapunk úgy tudja, hogy egymillió forint körüli összeget fizetnek Pletikosicsék a kempingnek egy évben.

Ha csak egészségügyi vagy anyagi problémák nem indokolják, nem szeretnének hazaköltözni – mondta el a férj, aki hozzátette: németországi nyugdíjuk a bankszámlájukra érkezik, abból élnek. Magyar egészségbiztosításuk viszont nincs, így elképzelhető, hogy egy esetleges betegség miatt települnek majd vissza Németországba.

Nappali, háló és konyha

A lakókocsiban szinte minden megvan, ami egy átlagos háztartásban. Az autó egyik felében két ágy, a másik sarokban ülőgarnitúra, asztal és tévé. Az ajtó mellett kis tároló és Christel ruhásszekrénye, a polcokon családi fényképek. Az előtérben az asszony birodalma: konyha hűtővel, sütővel és a többi szükséges felszereléssel, kívül pedig virágok és konyhakert. A kakukkfű, a rozmaring és a citromfű az ételeikbe kerül, a paradicsom viszont csak dísz, mert azt mondják, nem jó az íze. Pletikosicsék csupán a fürdőszobát nélkülözik: zuhanyozni a kemping közös helyiségébe járnak.

Olvasóink írták

 • 17. nyitott szem 2008. július 27. 11:57
  „Egymillió: szerintem ebben benne van az áram is, látszik hogy van klíma a lakókocsin, és szerintem villannyal fűtenek télen, én így csinálnám, de azt nem tudom van-e házuk.”
 • 16. Fegor 2008. július 25. 09:39
  „Ok. Békejobb.”
 • 15. Írástudatlan. 2008. július 25. 09:02
  „FEGOR!Igazad van!Tényleg nem tudom hogy van-e otthon Németórszágban házuk a házaspárnak.Én csak feltételeztem hogy nincs mivel már eléghosszú ideje itt élnek a strandon.Abban is igazad van hogy egy kissé nyersen fogalmaztam a szegénységi bizonyítvánnyal kapcsolatban.De látod hogy nem csak a helyesírás a gyengém de a fogalmazásom is.De ez nem szándékos sajnos ez az igzság.Azért meg külön bocsánatot kérek megsértettelek azzal hogy LJ.-t az apádnak neveztem.Nagyon örülök hogy tévedtem!!!!Tényleg nem az egymás kritizálásával kellene foglalkoznink ha nem az adott témával.Üdv:Írástudatlan.”
 • 14. liló 2008. július 24. 09:02
  „A legtöbb lakókocsiban van gázfűtés. Palackról működik és egy kis konvektor van elhelyezve, ill. az ülő részen - alul - körfűtő rendszer is található. Tehát biztosan nem fáznak.”
 • 13. buuuu 2008. július 23. 21:57
  „és hogy fűtenek télen??? hmmm??”
 • 12. Fegor 2008. július 23. 13:55
  „csavok, dehogy haragszok. csak szeretnék tényleg kapni egy konkrét választ egy konkrét kérdésre, de már úgy látom nem fogok. pontosan erre akartam én is kilyukadni, az ő dolguk, hogy mit csinálnak. ezért leszólni valakit viszont dőreség általában. írástudatlan, távol álljon tőlem, hogy közöttünk bármilyen különbséget tegyek kivált a rovásodra. nem tartom magam különbnek nálad, még ha a sport szót helyesen is írom. mert mást meg nem. kettőnk közül te hiszed azt mindig, hogy nálad van az abszolút igazság. én csak puhatolnám, hogy az mi lehet. amúgy lj nekem úgy apám, mint neked. remélem te is érzed ezt annyira sértőnek, mint amennyire én éreztem annak az idevonatkozó soraid. nem jobban, csak annyira.”
 • 11. Csavok 2008. július 23. 12:43
  „Kedves Fórumozó Társaim !

  Kérlek Benneteket ne veszekedjetek értelmetlen dolgokon. Ez a cikk valamiféle töltelék, hogy legyen miről írni a tegnapi napon is.
  Nem hiszem el, hogy komolyan foglalkozni kell ezzel a kedves házaspárral. Törvénytisztelő emberek, ott laknak ahol
  tudnak, úgy élnek ahogy tehetik. Szerintem ha ez megfelel nekik, tegyék.
  De veszekedni emiatt balgaság. Inkább írjatok fontosabb témákba értelmes hozzászólásokat !!
  Ne haragudjatok egymásra, kérem : Csavok”
 • 10. Írástudatlan. 2008. július 23. 12:21
  „Fegor!Maradjunk annyiban hogy te egy nagyon okos ember vagy én meg egy írástudatlan analfabéta.És úgy látom hogy náladnál okosabb ember nem is létezik esetleg szebb!Ja!Talán Lázár apád!Na isten veled!”
 • 9. Fegor 2008. július 23. 11:08
  „írástudatlan, nagyon szépen megkérlek, hogy ne sajátítsd ki a véleményalkotás lehetőségét, mert másnak is lehet olyanja. az én véleményem az, hogy ha valaki rendszeresen téves következtetéseket von le, akkor az szegénységi bizonyítvány. akinek nem inge, nem veszi magára. szerintem jó, ha megszokod, hogy mindig lesznek olyanok, akik hozzászólnak a hozzászólásaidhoz, és nem mindenben fognak veled egyetérteni. ilyen ez. bántani nem akarlak vele, ha úgy érezted, akkor bocs. nekem mindenesetre eszembe sem jutott, hogy lemocskoljalak téged. és most egy konkrét kérdés, konkrét választ várok: hol olvastad, hogy NEM TUDNAK lakást venni?”
 • 8. Írástudatlan. 2008. július 23. 10:52
  „Te fegor!Úgy látom hogy te már csak velem vagy elfoglalva.Elkezdtél elég jól kóstólgatni.Csak azt nem tudom hogy miért????Hiszen én nem írtam neked illetve róllad semmi éllenségeset.Nem így van?Miért akarsz te én velem kardoskodni????A hozzászólásomból sem értettél meg mindent illetve csak hogy én elmondtam a véleményemet amit te elég bizarr módon bíráltál.Látod ez az igazi szegénységi bizonyítvány!Nem a hozzászólással vergődsz ha nam kizárólag a hozzászólóval.Ez esetben velem.Egyezzünk meg ha nem tudsz kútúráltmódon viselkedni velem akkor szerintem nincs mit beszélnünk egymással.Most csak azért nem mocskollak le mert egy régebbi hozzászólásomban megfogadtam hogy a továbbiakban kútúrált módon fogok viselkedni illetve hozzászólni a témákhoz.Ezt javasólnám neked is!Köszönöm a megértésedet!”
 • 7. liló 2008. július 23. 09:49
  „Nekem van saját házam és lakókocsim is. Mind kettő összkomfortos. Viszont a lakókocsis élet egy kempingben egészen más, mint egy családi házban. A kempingben új barátságokat lehet kötni, más a hangulata mint a családi háznak. Aki szereti a természetet és a szabadságot annak tudom javasolni, hogy próbálja ki a lakókocsizást.”
 • 6. Fegor 2008. július 23. 07:38
  „te írástudatlan, aztán hol olvastad, hogy nem tudtak lakást venni? és ha tudtak csak nem akartak? szerintem az a szegénységi bizonyítvány, ha valaki rendszeresen téves következtetéseket von le.”
 • 5. egyszeru polgar 2008. július 22. 21:53
  „Nem vagyunk egyformak, igy az eletszuksegleteink is kulonbozoek.Ha jolerzik magukat, miert ne elhetnenek igy? A termeszetet szeretik, csaladihazat nem kapnanak olcson. Nem beszelve annak fenntartasi -felujitasi koltsegeirol. Ha barmi elromlik, nem terheli oket es meg a fuvet sem kell nyirni. nem tudhatja senki, milyen volt korabbi eletuk, lehet eppen belefaradtak a korabbi hajtasba. Itt ahol en elek, sok nyugdijas teszi ezt, de ok karavnjaikkal felevente, evente mas-mas helyen laknak. Igy aztan az orszagot is latjak, amihez korabban nem volt elegendo szabadsaguk, esetleg penzuk, hiszen dolgoztak s gyerekeket neveltek. Mint kiderul, nincs felegtve maguk utan a hid, barmikor visszafordulhatnak.”
 • 4. Írástudatlan. 2008. július 22. 12:26
  „Elég nagy szegénységi bizonyítványra últal hogy otthon Némethonban nem tudtak nyugdíjaskorukra egy lakást venni.Valószínű hogy nem igazán ment nekik a munka!Úgy hogy most idekőltöztek a strandra és egészen jól virítanak a nyugdíjukból.De mondjuk így is nagyon megérheti nekik.Ők ugye a gyenge munkaszeretetük gyümőlcsét élvezik miközben a honfitársaik járják a világot hyugdíjas létülre.Egy szónak is száz a vége ők még így is sokkaljobban élnek mint a Magyar nyugdíjasok!”
 • 3. gy* 2008. július 22. 11:56
  „abban igazad lehet, hogy uszodához közeli albérletet kell keresned ebben az esetben, ami gondolom drágább lenne (mégsem az a "kimegyek úszni egyet" érzés), de egy éves sportuszoda bérlet 44 ezer forint ha jól tudom teljes áron, nyugdíjasoknak 33 ezer. Ez 66 ezer évente 2 főre, /12 = 5500 forint/hó.
  Szerintem még így is belefér...

  költségek 2 főre sacc:
  Albérlet: 35000
  rezsi: 25000
  TB: 8000 (ebben nem vagyok biztos!)
  uszoda: 5500
  havi SZKT bérlet 9400, de ennyiért akár 2 bringát is lehet kapni.
  Ez eddig 82900, és télen-nyáron összkomfortos mindenük, saját fürdőszobával.
  Javítsatok ki, ha tévedek valamiben ;-)”
 • 2. Chofer 2008. július 22. 10:43
  „gy* jól mondod, meg teljes mértékben igazad van, viszont vedd figyelembe azt is, hogy szabad bejárásuk van az uszoda területére. Legalábbis úgy gondolom. És ha egy éves vagy nem tom hány alkalmas bérletnek az árát is hozzácsapod a számításaidhoz, az mer lehet, hogy több lenne mint ez a 83 ezer forint...”
 • 1. gy* 2008. július 22. 10:28
  „egymillió forint évente az 83000 forint havonta.
  Ebből a pénzből kaphattak volna egy garzon panel albérletet Szegeden, rezsivel, és még egészségbiztosítóra is futotta volna..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétből lesz áram Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az önkormányzat, illetve a szelektív gyűjtést végző városi cég tegnap… Tovább olvasom