Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Négy éve nyílt meg a vásárhelyi pincemúzeum

Hódmezővásárhely - Négy éve nyílt meg Vásárhelyen a paraszti eszközöket bemutató pincemúzeum, amelynek létrehozását a helyi gazdasági egyesület kezdeményezte. A város által is támogatott néprajzi kiállítást azóta már több ezren látták.
Hódmezővásárhelyen 2003-ban nyitották meg a régi paraszti eszközöket bemutató múzeumot, amely az Agrárcentrum Petőfi utcai épületének pincéjében kapott helyet. Az állandó kiállítás ötletgazdái: Huszár Lajos és Perényi János, a vásárhelyi gazdasági egyesület vezetői.

– Régóta szerettünk volna már létrehozni egy olyan kis múzeumot, amely bemutatja a paraszti élet kellékeit – mondja Perényi János. – Az Agrárcentrum használaton kívüli szenespincéje alkalmas helynek tűnt erre. A város vezetése támogatta az elképzelésünket, és rengeteg segítséget kaptunk.

Az egykor iskolának helyt adó épület pincéje eléggé lepusztult állapotban volt. Közmunkások segítségével először kihordták az ott felhalmozott szemetet, majd kezdődött a felújítás, közben elbontottak egy-két közfalat. A felújítás záró akkordjaként újra rakták a padlót, melyhez a régi téglákat a város biztosította.

A kiállítás anyagát Nagy Vera, a Tornyai János Múzeum főmuzeológusa állította össze, a munkában közreműködött Nagy Nándor restaurátor is. A tárgyak kilencven százaléka Perényi János magángyűjteményéből származik, a többit az egyesület tagjai bocsátották a pincemúzeum rendelkezésére. Láthatunk itt kukoricamorzsolót, répaszelőt, permetezőket, szecskavágót, különféle kéziszerszámokat, de helyet kaptak például a borkészítés és a disznóvágás kellékei is. A gazdag gyűjteménynek a lovakkal, illetve a pásztorkodással kapcsolatos része most, időszakos kiállítás keretében, Mezőberényben tekinthető meg.

Az ingyenes kiállítást már több ezer látogató, köztük jó néhány külföldi érdeklődő látta. A pincemúzeum hivatalosan szerda délután és péntek délelőtt látogatható, de a 62/222-187-es telefonszámon lehet más időpontot egyeztetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A görény, ha szép...

Hódmezővásárhely - Lili lett a legszebb megyei görény a vásárhelyi ítészek szerint, Vili pedig a… Tovább olvasom