Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Négy évtizede gyógyít Ördögh Béla

Pro Urbe-díjat vett át a múlt héten a vásárhelyi Emlékpont Múzeumban rendezett ünnepségen dr. Ördögh Béla, aki harmincöt esztendeje az Erzsébet-kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa.
Végigéltem a szakma számtalan változását – mondta dr. Ördögh Béla. Fotó: Tésik Attila
Dr. Ördögh Bélát 1971 májusában nevezték ki a vásárhelyi Erzsébet-kórház fül-orr-gégészeti osztályának élére. A 67 esztendős férfi orvosi pályáját 1963-ban Makón kezdte, majd szülővárosának, Szegednek a kórházába került.

– Szüleim deszki és zákányszéki birtokukon gazdálkodtak, de 1950-ben elvették tőlük a földet. Érdeklődésem az orvosi pálya felé irányított, olyan munkát szerettem volna, ahol egyaránt szükség van a finom manuális technikára, illetve a nagyfokú elméleti felkészülésre, ezért választottam a fül-orr-gégészszakmát – mondta.

A főorvos hozzátette, a pontosság is nagyon fontos, hiszen érzékszervekkel foglalkozik, ráadásul a műtéteknél nagyon kell figyelni, mivel közel van a központi idegrendszer is. Ördögh Béla elárulta, ha újra kellene kezdenie, ugyanezt választaná: végigélte a fül-orr-gégészet negyvenéves fejlődését, a mikrosebészetnek köszönhetően most már szerv- és funkcióbarát beavatkozásokat végeznek.

Kilenc éven át főigazgatója is volt a kórháznak. Ezalatt folyamatosan fejlődött az intézmény: mind a mai napig széles szakmai palettát művelő orvosai, valamint jól felszerelt technikai eszköztára van. Sajnálná, ha ezek a kórházleépítés áldozatává válnának.

Felmenői között nincsenek doktorok, de felesége, illetve lányai követték őt. Neje gyermekgyógyász, és gyermekkardiológusként dolgozott. Egyik lánya Vásárhelyen fogorvos, a másik pedig édesapja szakmáját, vagyis a fül-orr-gégészetet választotta. Ő most nem praktizál, mert négy gyermekét neveli Madridban. Harmadik lánya Budapesten jogász. A főorvos egyben boldog nagypapa is, hiszen nyolc unokája van.

Az idén 35 éves főorvosi pályája elismeréseként Pro Sanitate-kitüntetésben részesült. A vásárhelyi közgyűlés határozata értelmében pedig csütörtökön délután Pro Urbe-díjat vehetett át az Emlékpont Múzeumban rendezett ünnepségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés ötvenhatos hősöknek a díszközgyűlésen

Ötvenhatos hősök helytállását ismerték el a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója… Tovább olvasom