Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Négy gyermeket nevel egyedül Snóbli József

Hódmezővásárhely - Főállású apaként süt, mos, főz és takarít a négygyermekes Snóbli József. A 37 éves vásárhelyi férfi elvált feleségétől, három éve neveli egyedül az ikreket, Alexandrát és Józsefet, valamint Dávidot és Attilát.
A család a szerény körülmények ellenére boldogságban él. Józsefnek és gyermekeinek is az a legfontosabb, hogy együtt lehetnek. Az édesapa álma egy Vásárhely környéki tanya, ahol lakhatásért dolgozhatna.

– A legjobban birkózni szeretünk apával! – kiabálták kórusban Snóbli József gyermekei az albérletükhöz közeli téren, majd hogy ezt bizonyítsák, azonnal lerohanták apjukat. A 37 éves vásárhelyi férfi főállású apaként egyedül neveli csemetéit.

– A legkisebb, Attila 7 éves, óvodás. Dávid 8 éves, a Táltos alapítványi suliba jár. Az ikrek, Alexandra és József pedig 9 évesek, az Aranyosi általános iskolában tanulnak – mutatta be az apa sorba gyermekeit, miközben kibontakozott ölelésükből. A férfi elvált, három éve vette magához kislányát és fiait. Láthatóan teljes odaadással neveli a csemetéket. Süt, főz, mos és takarít, mint egy édesanya.

Együtt a család. Snóbli József a szerény körülmények ellenére is nagyon boldog gyermekeivel. Fotó: Schmidt Andrea
Együtt a család. Snóbli József a szerény körülmények ellenére is nagyon boldog gyermekeivel.
Fotó: Schmidt Andrea

– Apa nagyon finom lecsót tud készíteni – áradozott Alexandra a családfő főztjéről. A paprikás krumplija is jó, de süteményt is tud sütni – vette át a szót Dávid a férfi nyakába csimpaszkodva.

József hajnal fél hatkor kel, hogy mire gyermekei felébrednek, elkészüljön a reggelivel, majd biciklivel indulnak az oviba, iskolába. Hazaérve a háziasszonyi teendők várják. Elárulta: jól boldogul a főzéssel. Inkább a pénztárcájától függ, mit esznek, nem attól, mit tud elkészíteni.

Családi kép. Snóbli József főállású apaként süt, mos, főz és takarít gyermekeire. Fotó: Schmidt Andrea
Családi kép. Snóbli József főállású apaként süt, mos, főz és takarít gyermekeire.
Fotó: Schmidt Andrea

A 4 gyermekes édesapa a családi pótlékkal együtt havi 94 ezer forintból próbálja fenntartani családját. A pénz jó része, mintegy 50 ezer forint az albérletre megy el.

József álma

Snóbli József elégedett az életével, csupán egy álma van. Annyi költözés után végre meg akar állapodni, legszívesebben egy Vásárhely környéki tanyán élne. Szerinte ott a gyerekeknek is jobb lenne. A 37 éves férfi a lakhatásért cserébe szívesen dolgozna a tanyán.

– A hónap végére már igencsak meg kell gondolni, mire költök pénzt – magyarázta a férfi. Elmondta: inkább él szegénységben, de a gyerekeivel együtt. Ők jelentik számára az életet. Semmi pénzért nem válna meg tőlük. Józsefék több albérletben laktak már Vásárhelyen. A gyerekek szerint nem baj, hogy nincs saját otthonuk. – Az a fontos, hogy apával lehetünk – jelentették ki határozottan. Az édesanyjukról ők is, József is csak szűkszavúan beszéltek.

– Elhagyott bennünket, nem szeret minket, de nem is hiányzik – állapította meg Dávid. Megtudtuk: az asszony elköltözött Vásárhelyről, nem keresi a gyermekeket, sem a volt férjét.

– A három év alatt talán egyszer hívott fel telefonon. Akkor is éjszaka, amikor a gyermekek már aludtak. Nem akartam vele beszélni. Nem tudom megbocsátani, hogy elhagyta a gyerekeket – jelentette ki József, aki többet nem árult el volt nejéről, és arról, miért romlott meg a kapcsolatuk.

Olvasóink írták

 • 16. Nornora 2009. május 09. 20:46
  „Na, azért nem kell félteni. Egyszer majdnem hozzánk jöttek albérletbe, meg is egyeztünk, hogy 1-2 hónapig nem kell fizetnie, ha segít a ház körül, de szó nélkül eltűnt, mi meg vártuk. Ennek ellenére remélem jó irányba fordulnak a dolgaik, mert anya nélkül írtó nehéz lehet 4 gyereket nevelni.”
 • 15. cipész 2009. május 07. 12:22
  „Norman igazad van a barnák szavazatai sokat visznek a nagy emberünknek, na meg az át települtek.
  Csomag pénz, lakás.A kopogtatópapírt mikor szedte az emberke egy listával sétálgatott, pipálgatott, hogy ki adta le neki.”
 • 14. Norman_Bates 2009. május 07. 08:25
  „11. hozzászólás csutka 2009.05.06. 08:24
  Ez azért van mert fosnak a cigányoktól (mivel magyarországon az intenzív nyálverés kifizetődő)
  Meg állítólag marha nagy szavazóbázist jelentenek. Amit én mondjuk rohadtul nemértek, mert ott van a miskolci rendőrkapitány, meg lehet nézni, hogy melléállt a tömeg (szimpátiatüntetés..stb)
  Ok, hogy megnyerik a cigányok szavazatait, de vajon mennyivel többet kapna az aki cigányellenes lenne. Az én szavazatomra biztos számíthat!”
 • 13. cipész 2009. május 06. 11:52
  „Sziasztok!
  Itt nincs szociális háló. Volt egy nagyon jó ismerősöm kollégám aki gépkocsi vezető volt, lebetegedett, a felesége úgy szintén beteg volt tanyán laktak egy kislányt neveltek, a tanyáról hordták a kórházba a kollégámat, az asszony bottal mankóval hordta a gyereket is az óvodába. Segítséget kért, hogy lakáshoz jusson, minél előbb, de nem igazán foglalkoztak velük,nem is írom le min ment át az az asszony amikor a lakást csak sikerült, de mint gondoltok milyet? se fürdőszoba se meleg víz, a gáztűzhely szét esett.A kollégámat gyerek kádba fürdette a felesége.De a gyámhatóság az intézkedni akart, arra volt esze,azonban nem igen mentek semmire vele.”
 • 12. ankusz 2009. május 06. 10:10
  „Sziasztok!Ha valaki tudja milyen a T&M sport&fitness konditerem a Táncsicson az légyszi írjon pár sort róla.Előre is köszi!”
 • 11. csutka 2009. május 06. 08:24
  „Tisztelt Polgármester Úr!
  Hogy létezik,hogy ez a család még nem kapott lakást. Bezzeg a kisebbség ha lelak egy lakást rögtön van részére másik szociális bérlakás.És még Önök merik hangoztatni,hogy együtt éreznek a szegényekkel.”
 • 10. Én2 2009. május 05. 17:38
  „Vásárhelyen vannak bérlakások, most is újítottak fel nem egyet de azokat a gazdagabb emberek kapják pl. akinek Szegeden is van lakása és vezető állásban van.Itt ez a helyzet.Beszélhetnénk a szoc. érzékenyséről.”
 • 9. SBetti 2009. május 05. 15:41
  „4 gyerekkel 94 e Ft-ból tisztességesen megélni, úgy hogy 50 e Ft elmegy albérletre? Húúúú! Marad 44 e Ft-ja 5 fő részére... / 30 nap. Minden elismerésem, ha ebből ki tudnak jönni. Ez az összeg az, ami az éhenhaláshoz sok, de minden másra kevés.
  Az anyuka ha egy kicsit is szerette volna a gyerekeket, akkor nem lép le úgy, hogy 3 évig rájuk sem néz... Elválni el lehet, akár a férfi is nevelheti a gyerekeket, ha Ő jobb szülőnek bizonyult, de hogy az anya (az édes szót hanyagolnám előle) ennyi ideig ne menjen a gyermekei közelébe? Szomorú!

  Az apukának és a gyerekeknek sok sikert, remélem, lesz aki tud nekik segíteni!”
 • 8. szvsz 2009. május 05. 11:46
  „Minden elismerésem... Fordított esetben, a férfinek havi több tízezer forint gyermektartást kellene fizetnie, érdekes hogy ez fordítva nem működik. De egy ilyen nőnek nem való gyerek...”
 • 7. jq 2009. május 05. 10:47
  „Vásárhelyen nincs szociális alapon adható bérlakás? Vgay négy gyerekkel nem jogosult rá?”
 • 6. Mike3 2009. május 05. 10:06
  „Norman

  Gratulálok Józsefnek! Igazi mintaadó, nagyszerű ember. Sok férfi és nő (igen!!!) vehetne róla példát!
  Lehetne ezt másképp is csinálni ugye kedves cigányok?

  m.”
 • 5. Én2 2009. május 05. 08:47
  „Gratulálok a z apukának és jóegészséget kívánok neki. Tanúlhatnának tőle sokan.”
 • 4. samsung02 2009. május 05. 07:43
  „Gratulálok”
 • 3. Nauzikaa 2009. május 04. 22:44
  „Nem számít,hogy az asszonyka miért lépett le.Ő veszített legtöbbet.
  Józsefnek csak gratulálni tudok.Sok sikert Neki!”
 • 2. Norman_Bates 2009. május 04. 17:22
  „Le a kalappal a srác előtt!
  Bár fura, sose értettem, hogy a feleség miért lép le 4 gyerek után, előtte nem voltak vele gondok?
  csak úgy, egyszer csak bekattant?”
 • 1. pityesz76 2009. május 04. 17:01
  „és ő nem panaszkodik,nem hagyja zaciban a gyerekeket a polgármesteri hivatalban ha nem adnak neki segíjt..
  nem audin megy a segélyért...
  és nem lop

  jé így is lehet???
  minden tiszteletem
  mennyi ilyen van az országban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas kar a vásárhelyi

Hódmezővásárhely - Kilenc középiskola és felsőoktatási intézmény vehetett át nívódíjat nemzetközi… Tovább olvasom